VPRO terug naar NPO Radio 2 met Blokhuis

Leo Blokhuis werkt aan zondagavondshow met nieuwe, aansprekende muziek

Menno de Meester ,

De VPRO wil na k23 jaar terugkeren op NPO Radio 2 met het zondagavondprogramma Blokhuis. Popprofessor Leo Blokhuis zal de presentatie voor zijn rekening nemen. Muziek draaien die je niet elke dag, elk uur hoort. Dat is wat Leo Blokhuis verstaat onder verrassende radio. Op NPO Radio 2 wil hij dat gaan maken met nieuwe, aansprekende muziek, die hij op zijn eigen wijze met verhalen voorziet van context. Geen hoorcolleges maar wél die relevante informatie waardoor een single of albumtrack niet zo maar uit de lucht komt vallen. Volgens Leo is Radio 2 al lang geen begoniazender meer voor huisvrouwen en geldt een hit schrijven bij de VPRO niet meer als vloeken in de kerk.

Door zijn werk voor de Top 2000 à Go-Go leeft bij veel mensen misschien het idee dat Leo Blokhuis rond 1980 is gestopt met luisteren naar nieuwe muziek. Die mensen kennen het zondagochtendprogramma niet dat hij al tien jaar maakt voor webradiostation KX Radio, waar dj’s de volledige vrijheid hebben hun eigen programma samen te stellen. ‘Ik wil verrassende radio maken die niet muzikaal is dichtgetimmerd’, aldus Blokhuis, ‘en ik wil dat ook graag doen op NPO Radio 2. De zoektocht naar nieuwe, aansprekende muziek is immers iets wat nooit stopt.’

Zijn nieuwe programma moet beginnen als de stekker uit NPO Radio 6 wordt getrokken. Hiermee komt een einde aan het programma Sweet Soul Music vol oude en nieuwe soul, dat hij zes jaar lang maakte. Maar ook voor die muziek zal hij op NPO Radio 2 een scherp oor houden. "Wie neemt die rol van NPO Radio 6 over? Ik zou graag in mijn programma ook die muziek oppakken."

Bij de perspresentatie van de VPRO lichtte hij zijn nieuwe programma toe: "Er zijn mensen die denken dat Radio een extreem ouderwets medium is. Ik niet. Zoals ik ook nog graag vrienden van vlees en bloed heb, die ik lachend in de ogen kan kijken in plaats van een smiley te sturen, of een 'like'. Zoals ik ook nog graag in een echte winkel kom om me door de verkoper een album aan te laten smeren of om even te zoeken naar de best passende maat van een kledingstuk.

Ik houd van radio. Het was het eerste medium in Hilversum waar ik voor werkte en je vergeet nooit je eerste liefde. Het is een medium dat iets aan de verbeelding over laat en dat spannend en verrassend kan zijn. Ik wil verrassende radio maken. Muzikaal niet dichtgetimmerd door playlistjes van de zender, maar muziek draaien die je niet elke dag, elk uur hoort. Gelardeerd met goeie verhalen en relevante informatie. Geen college's, maar net even die informatie die er voor zorgt dat een liedje niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar wat context krijgt.

Mijn programma begint op het moment dat de stekker uit NPO Radio 6 wordt getrokken. Ik maak daar al zes jaar lang het programma 'Sweet Soul Music', vol oude en nieuwe soul. Ik wil graag een scherp oog op die muziek houden, ook op NPO Radio 2.
Door mijn werk voor de Top 2000 a Gogo leeft bij veel mensen de gedachte dat ik rond 1980 ben gestopt te luisteren naar nieuwe muziek. Al bijna tien jaar lang maak ik voor het aan 3FM gelieerde internet-radioprogramma KX Radio van Rob Stenders een zondagochtend programma waarin ik bijna alleen nieuwe muziek draai. Uiteraard wil ik dat ook graag doen op NPO Radio 2. Ik beperk me niet tot de singles, er zullen zeker ook albumtracks gedraaid worden. De zoektocht naar nieuwe, aansprekende muziek stopt nooit."

De grote vraag blijft natuurlijk: wat voor muziek kunnen we precies verwachten?

FFS - Johnny Delusional

"Afgelopen weekend op Lowlands. Lekkere band, opvallend hoe de sound van Frans Ferdinand en de Sparks op elkaar aansluiten, fijne hit. Oud en nieuw worden op een fantastische manier met elkaar verbonden."

Otis Redding - I’ve Been Loving You Too Long

"In geval van twijfel: soul. Waarom zou je zwarte muziek, soul en jazz, isoleren op een aparte kleine zender? Het is veel leuker om er op de grote zenders meer van te draaien."

Sam Outlaw - Ghosttown

"Nieuw album, country uit het zuiden van Californië, jonge kerel met medewerking van Ry Cooder en zijn zoon Joachim Cooder. Als ik hierover twitter, krijg ik vaak reacties van mensen die het jammer vinden dat je dit soort muziek niet meer op de radio hoort. Daar wil ik verandering in brengen."