Bubbling-legende DJ Moortje overleden Bubbling-legende DJ Moortje overleden

Haagse dj bezwijkt aan acute hartaandoening

, Atze de Vrieze

Bubbling-legende DJ Moortje overleden

Haagse dj bezwijkt aan acute hartaandoening

Atze de Vrieze ,

De Haagse dj-veteraan Moortje is plotseling overleden. De pionier van de bubbling werd deze week opgenomen in het ziekenhuis met wat in eerste instantie een longontsteking leek, zo blijkt uit een bericht op zijn Facebook. Nader onderzoek wees uit dat Moortje een probleem met zijn aorta had, en dat hij accuut geopereerd moest worden.

De carriere van DJ Moortje begon eind jaren tachtig in discotheek Voltage in Den Haag. Terwijl elders in het land de house doorbrak, pionierde Voltage met een heel eigen stijl genaamd bubbling. Het was een exotische combinatie van dancehall, hiphop en r&b met hypersnelle beats en Caribische invloeden. De bijbehorende dans was onbeschaamd seksueel. 
 
Over het geheim van zijn sound, vertelde Moortje vorig jaar aan DJ Broadcast: “Ik had een vriend die met draaitafels aan het klussen was,” vertelt Moortje, “en die zei dat er aan de binnenkant van de platenspeler ook nog een pitch zat waarmee je de muziek ietsje sneller kon afspelen. Ik was zo gewend geraakt aan de muziek die ik draaide, die altijd zo rustig en langzaam ging, dat het voor mij eentonig werd. Dus begon ik de platen te versnellen, eerst een klein beetje. Maar nadat ik dat had gedaan, wilde ik ze nog sneller horen, en nog sneller, om te kijken: hoe wordt die sound?”
 
In de loop van de jaren negentig werd bubbling steeds populairder, tot het van een undergroundfenomeen langzamerhand een landelijke rage werd. De relevantie van Moortje in het huidige decennium is vooral terug te zien bij grote dj’s van nu. Moortje wordt gezien als een van de stille godfathers van de ‘Dutch Sound’ in de house. Jongens als Chuckie, Hardwell en Afrojack wijzen heel nadrukkelijk naar zijn specifieke sound, en ook op Diplo en zijn Major Lazer heeft de bubbling veel indruk gemaakt. 
 
Moortje zelf was vooral te vinden op Curacao. Afgelopen jaar draaide hij zelf nog op Appelsap op het bescheiden 101 Barz Stage. Een jaar eerder was op Buma Rotterdam Beats veel aandacht voor het 25-jarig jubileum van de bubbling. Moortje was daarbij eregast, wat hij zelf ervoer als een soort ereronde. Tegen dagblad Gelderlander zei hij destijds: “Ik was bang dat mensen pas na mijn dood zouden zeggen; dat was de man die bubbling heeft uitgevonden. Maar gelukkig wil Buma mij in het zonnetje zetten nu ik nog leef. Ik ben heel erg vereerd.”

nu op 3voor12