Broeder Dieleman en Bonnie “Prince” Billy brengen samen een 7” uit

Three Questions en Gloria vertaald voor Record Store Day

Cécile van Wijnsberge ,

Na een gezamenlijke tour door kerken in Nederland vorig jaar, gaan Zeeuwse chansonnier Broeder Dieleman en songwriter annex culticoon Bonnie “Prince” Billy nu opnieuw een samenwerking aan. In het kader van Record Store Day 2015 zal het duo een 7” single uitbrengen waarop ieder een nummer van de ander in vertaling uitvoert. “Surrealistisch. Het is echt waanzinnig mooi geworden.”

Tonnie Dieleman is al sinds zijn jeugd groot fan van Will Oldham, beter bekend als Bonnie “Prince” Billy.  Vorig jaar spraken we Dieleman, die naast songwriter ook promotor is van poppodium De Spot in Middelburg, over hoe hij en medeorganisator Leo Meijer de stoute schoenen aantrokken en Oldham gewoonweg vroegen of hij een tour zou willen doen. Dat werd The Royal Dutch Tour, een intieme affaire, volledig onversterkt langs verschillende kerken door het land.

Nu is het vervolg op deze officieus getitelde “Bonnie & Tonnie Tour” aangekondigd: speciaal voor Record Store Day brengt het duo een dubbelzijdige 7” uit met daarop twee vertaalde nummers in coverversie. Bonnie “Prince” Billy vertolkt Dieleman’s Gloria van het vorig jaar uitgekomen gelijknamige album. Dieleman neemt Three Questions voor zijn rekening, van het Bonnie “Prince” Billy album Master and Everyone uit 2003. De keuze voor deze twee nummers lag voornamelijk bij Oldham, vertelt Dieleman: “Ik heb hem gevraagd of hij een liedje voor mij wilde voorstellen. Hij wilde zelf graag Gloria doen, mede omdat dat woord goed werkt in het Engels.” Het vertalen van de teksten van de “Prince” naar het Zeeuws dialect waarin Dieleman zijn songs schrijft was niet eenvoudig, maar Tonnie bleef er zelf nuchter onder. “Tekstueel is hij wel een lastig iemand om te vertalen, zijn teksten zijn vaak redelijk vrij. Ik heb vooral geprobeerd om het gevoel van het nummer te vatten. Uiteindelijk ben ik gewoon begonnen. Het is wel lastig maar ook gewoon een kwestie van werk.” Dat werk heeft uitgemond in een heel eigen versie van Three Questions. “Het is gevoelsmatig wel een redelijk ander nummer geworden. Het verhaal is redelijk intact gebleven, maar ik heb het me zo veel mogelijk eigen gemaakt, zowel qua taal als qua thema. Ik heb een vorm gezocht die past bij hoe ik zelf omga met tekst.”

En hoe is het om jouw nummer te horen in de versie van zo’n legendarische figuur? “Surrealistisch. Ik ben al heel lang fan van die man. Het duurde wel even voordat dat daalde. Hij heeft het vrij letterlijk vertaald, en het is echt waanzinnig mooi geworden. Het is ontzettend leuk om met iemand anders zo’n project in te gaan en samen te werken. Dat gebeurt je niet iedere dag. Ik heb er veel van geleerd. Ik vind het ook een heel leuke man, het klikt goed tussen ons. Het was fijn om met hem samen te werken, en heel leerzaam – hij heeft natuurlijk veel meer ervaring in het schrijven en uitbrengen van muziek.”

Op nieuw materiaal van Broeder Dieleman hoeven we hopelijk niet lang meer te wachten. “Ik heb al bijna weer een nieuw album klaar. Ik stop eigenlijk nooit met schrijven, ik ben er altijd wel mee bezig. Dat schrijven doe ik hier thuis in de woonkamer, daar heb ik nu een setup gemaakt om heel eenvoudig liedjes op te nemen. Ik houd niet zo van studio’s of om lang met muziek bezig te zijn, ik doe het liever al improviserend.”

Dat deze plaat uit komt op Record Store Day is eigenlijk niet meer dan een gelukkig toeval: “Dat was gewoon een mooie gelegenheid. Als het dan toch moet, dan net zo goed die dag. Ik houd wel van vinyl, het is wel leuk dat je meer tweedehands kunt krijgen en ontdekken. Ik verzamel zelf eigenlijk alleen nog maar de 7” singles die Bonnie “Prince” Billy uitbrengt, dus op deze manier kom ik nog een keer mijn eigen verzameling in. En het is ook nog mijn verjaardag.”

De 7” van Bonnie “Prince” Billy en Broeder Dieleman met daarop Three Questions en Gloria komt uit op Record Store Day, 18 april 2015. De single wordt door Snowstar Records uitgebracht in de Benelux en de Verenigde Staten.

Op Record Store Day zal Broeder Dieleman een aantal instore shows spelen, met als afsluiter een show in Molenpark de Ster te Utrecht, georganiseerd door EKKO.