Typhoon ambassadeur van Record Store Day 2015

Instores voor de baas van de liefde, die later dit jaar met nieuw werk komt

Timo Pisart ,

Liefde voor vinyl is de baas! Typhoon is uitgeroepen tot ambassadeur van de Nederlandse Record Store Day 2015, het feestje van vinyl, platenzaken, artiesten en muziekliefhebbers. Record Store Day vindt plaats op zaterdag 18 april. Die dag geeft Typhoon sowieso een instore in Plato Zwolle en wel akoestisch. Kersen op de taart! Want er komt dit jaar nog nieuwe muziek uit van hem, zo verklapt een blije Typhoon in 3voor12 Radio. Maar voor een nieuw album komt Record Store Day nog wat te vroeg.

Glenn de Randamie alias Typhoon weet het nog precies, de eerste keer dat hij een platenzaak binnenkwam. Het zal 1997 zijn geweest, en in het Veluwse Elburg waar Typhoon woonde waren 'maar liefst' twee muziekwinkels. "In de meer alternatieve zag ik The Firm van Nas, met beats van Dr. Dre. Dat kostte 25 gulden! Dat album leek me fantastisch, maar zoveel geld had ik niet, dus ik heb de cd ergens achterin de schappen verstopt. Een half jaar later had ik het geld bij elkaar gesprokkeld, toen ben ik weer naar de platenzaak en I kid you not, hij stond nog op precies dezelfde plek! Ik heb 'm meteen gekocht."

Vorig jaar was Kensington het boegbeeld van het vinyl, daarvoor waren Triggerfinger en Blaudzun al ambassadeurs van Record Store Day, en dit jaar is Typhoon dus de burgemeester van de Nederlandse platenzaken, vertelt hij in 3voor12 Radio. "Het is een eer. Voor mij is Record Store Day een viering van de platenzaak als ontmoetingsplek, in tijden dat mensen voornamelijk in hun eentje achter de computer nieuwe muziek ontdekken. Digitaal is muziek een oneindige hoeveelheid aan mogelijkheden, heel leuk maar stressvol. De fysieke plek van een platenzaak voelt voor mij aan als ontspanning, waar je je kunt laven aan de expertise van de gids achter de balie. Paul van 't Veer van Plato Zwolle is zo iemand voor mij, hij sms't me zelfs als er een toffe release aan komt: 'Check dit eens.'"

Typhoon heeft een platenzaak als Plato zien meegaan met de tijd, vertelt hij. "Ze zijn zich meer gaan focussen op klassiek toen de verkoop van pop wat in het slop raakte, maar de liefde voor muziek blijft altijd bestaan. Het is goed om te zien dat vinyl nu in de lift zit. Paul vertelde me dat Lobi da Basi voornamelijk als elpee wordt verkocht, de ratio is 80 - 20!" Met Lobi da Basi won Typhoon afgelopen jaar ook de 3voor12 Award. Een deel van het succes zal ook komen door de juiste keuze van de hoes, denkt Typhoon. "Een vinylhoes kun je ook aan de muur hangen, met een cd voelt dat toch een beetje lullig."

Op Record Store Day, dat dit jaar valt op zaterdag 18 april, zijn speciale prints in de Lobi Da Basi-stijl verkrijgbaar met nieuwe illustraties van Jay Sun Smith ("we zijn al aan het stoeien met bijzonder artwork") en zal Typhoon een instore doen in Plato Zwolle. "Ik zal me veel laten horen."