Pinkpop: Ommetje Triggerfinger redt het rockgehalte

Antwerpenaars minstens zo cool als Foo Fighters

Tekst Menno Visser, foto's Bart Notermans ,

Als twee honden vechten om een gebroken been, loopt Triggerfinger er mee heen. Dat was even schrikken voor de organisatie toen bekend was dat brekebeentje Dave Grohl toch echt niet naar Pinkpop kon komen. Hoe kom je in zo korte tijd aan een band die het hoofdpodium aan kan? En ook nog de rockfans tevreden houdt? Met wat handig schuiven is Triggerfinger de oplossing. Enig probleem is dat de Belgen vanavond ook nog een uitverkocht optreden in Groningen hebben. Van Landgraaf naar Groningen is over de weg ruim drie uur. Dat ga je dus eigenlijk niet redden. Een vliegtuig en een extra backline alvast vooruit naar Groningen is vandaag de oplossing.

HET CONCERT:

Triggerfinger, Pinkpop Mainstage, zondag 14 juni 2015

DE ACT:

De Antwerpse rockband Triggerfinger verkoopt in Nederland tegenwoordig de HMH uit. Twee jaar terug stonden ze al op Pinkpop op de 3FM Stage en vorig jaar knalden ze op Lowlands in de Alpha tent. Vorig jaar kwam hun vierde studioalbum By Absence Of The Sun uit, dat de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst bereikte. Ironisch genoeg zijn ze nog het meest bekend van de grote hit 'I Follow Rivers', een akoestische cover bij Giel van een nummer van Lykke Li.

HET NUMMER:

'All This Dancin' Around', een prettig meezingcontrast in een verder met veel albumtracks doorspekte set. Vandaag compleet met gratis uitgebreide drumsolo.

HET MOMENT:

Zanger/gitarist Ruben Block blijft een showman waar je met genoegen naar kijkt. Steeds stijlvol en met de juiste mimiek, ook al gaat het jasje al na een kwartiertje uit - net even te warm vandaag. Klimt op de backline om drummer Mario Goossens met een brede grijns de nodige shine te geven tijdens diens drumsolo. Maar het mooiste moment is even daarvoor wanneer Block tijdens 'Camaro' zijn gitaar op de grond legt en deze Jimi Hendrix-style zittend temt. Supertof!

HET PUBLIEK:

Nee, hoewel 3FM aanwezig is op het festival, zijn de koffiekopjes en theelepeltjes uit het keukentje van 3FM even niet meegekomen. Dus geen cover van 'I Will Follow’ vanmiddag. Ook geen versie van Rod Stewart's 'Do Ya Think I’m Sexy' of een van hun toegankelijke rockers als 'Let It Ride'. Niets van dat alles, geen knieval voor het festivalpubliek. Gewoon onversneden rock. Dat is even slikken voor de hitjesliefhebbers, maar uiteindelijk is pure rock waar de mannen in excelleren.

HET OORDEEL:

Je hebt eigenlijk geen moment het idee dat Triggerfinger niet vooraf op het affiche stond. Ze spelen vanmiddag een foutloos parcours. Verplicht voer voor iedereen op de rockacademie: kijk eens hoe je cum laude af kunt studeren. Het is heet vanmiddag op de vlakte die Pinkpop heet, en Triggerfinger levert daar de lome rock soundtrack voor. Toegegeven, minder hits per strekkende meter dan de Foo Fighters, maar minstens even cool.
 

DE FOTO: