Pinkpop: Kovacs heeft de gunfactor maar verliest van factor 30

Wolflady uit Eindhoven brengt burlesque, intieme nachtclubset

Tekst: Roosmarijn Reijmer, foto's: Jelmer de Haas ,

Het is nog maar een jaar geleden dat Sharon Kovacs uit Eindhoven (25) haar debuutsingle ‘My Love’ uitbracht. In het tussenliggende jaar scoorde ze met haar soulvolle pop noir optredens op festivals van North Sea Jazz tot Lowlands, werd er een documentaire over haar leven gemaakt en scoorde ze de 3FM Award voor Beste Nieuwkomer. Maar dat zegt helemaal niets over of ze op Pinkpop 2015 ook succesvol is.

HET CONCERT:

Kovacs, Pinkpop Brand Stage, zondag 14 juni 2015

DE ACT:

Een zeskoppige band (inclusief viool en cello) ondersteunt Kovacs in een burlesque setting op het podium. Er staan twee ouderwetse lantaarnpalen, bijzettafeltjes en de band is netjes uitgedost in speelse, zwarte kleding. Kovacs zelf is gekleed in een glitterjurk met stoere boots. Achteraf blijkt dat ze nog graag met extra glitters had willen gooien. Al na het afscheid gooit ze de envelop nog gauw even leeg. Een flink deel van het debuutalbum komt voorbij tijdens de set, maar ook een prachtige uitvoering van het goed bij het Kovacs repertoire passende I’ve Seen That Face Before’Dat liedje is bekend geworden door Grace Jones maar ontstaan als Libertango door Astor Piazolla.

HET NUMMER:

De rookmachine en een diffuus blauw licht maken de gezellige Moulin Rouge opstelling op het podium ineens creepy en dreigend. De band zet Wolf In Cheap Clothes in. Die wolf, dat is natuurlijk Kovacs zelf. De bontmuts op haar hoofd draagt ze al jaren, ze slaapt er soms zelfs mee. Als ze hem even niet op heeft op het podium, breekt er direct gejuich uit als ze hem weer opzet. In Wolf In Cheap Clothes komt alles even samen: een mooi decor, een prima band en een uitstekende zangeres.

HET MOMENT:

Telefoon! Op het podium! Kovacs neemt plaats in de grote, witte, rieten armstoel die in het midden achter op het podium staat en neemt na lang wachten de telefoon op. Het blijkt een microfoon en vanuit de stoel zingt ze met telefoonstem When The Lady’s Hurt.

HET PUBLIEK:

De wolflady, dat willen veel mensen graag even checken. Maar midden op deze warme Pinkpopdag is het niet makkelijk om erin te komen bij de subtiele, lome nachtclub set van Kovacs. De tent blijft lang niet zo vol als aan het begin, veel mensen gaan langs de tent tegen de hekken zitten uitrusten. De gunfactor heeft Kovacs absoluut, de x factor ook, maar de factor 30 wint vandaag het gevecht om aandacht van het wat versufte Pinkpop Dag 3-publiek.

HET OORDEEL:

‘Ah jongens, ik krijg kippenvel! Nu ophouden hoor!’ roept Kovacs aan het einde van haar optreden als reactie op het applaus. Uiteraard wordt het applaus daar alleen maar harder van, want deze zangeres is een van de meest innemende podiumpersoonlijkheden van Pinkpop 2015. Maar hoeveel praatjes ze doorgaans in interviews ook heeft, vandaag heeft ze die praatjes niet op het podium. Is ze zenuwachtig? Staat ze onder druk? Zelfs My Love klinkt een beetje vlak. Verrekte goed gespeeld, maar een beetje vlak. Als het er aan het einde opzit, na de kippenvel speech, spat het laatste nummer The Devil You Know van het podium. Beter laat dan nooit dan maar. 

DE FOTO: