Pinkpop: Hossen geblazen met Fiddler's Green

Duitse folkrockers bouwen het grootste feest van de zondagavond

Tekst Cécile van Wijnsberge, foto's Jelmer de Haas ,

Keihard rocken is onderdeel van het Pinkpopfundament. Zonder zou het niet meer hetzelfde festival zijn. Gelukkig valt er zelfs bij afwezigheid van Foo Fighters nog zat te headbangen en moshen, onder meer bij Fiddler's Green. De folkrockers komen uit Duitsland, maar de muzikale roots liggen overduidelijk in Ierland. Keltrock doet het vaak goed in Landgraaf, en Pinkpop heeft vandaag wel zin in iets ruigers. Kan Fiddler's Green de honger stillen?

HET CONCERT:

Fiddler's Green, Pinkpop Brand Stage, zondag 14 juni 2015

--

DE ACT:

Ierse (of Iers-geïnspireerde) folkrock doet het al eeuwen goed op Pinkpop. Vorig jaar zagen we Flogging Molly, in 2002 al kwam Dropkick Murphys naar Landgraaf en in 1988 had Pinkpop de eer om genrekoningen The Pogues te mogen ontvangen. Vandaag wordt het folkrockstokje doorgegeven aan Fiddler's Green, met hun 25 jaar ervaring inmiddels ook oude rotten in het vak. Zelf noemen de uit Duitsland afkomstige mannen het 'Irish speedrock', en inderdaad, het scheurt in een razend tempo. Alle zes de bandleden zijn in stijlvol zwart gekleed, ze spelen loeistrak en alsof hun leven ervan afhangt. Het voelt bijna als een stadionshow, zowel muzikaal als qua attitude. Veel gebroederlijke rockposes met instrumenten, veel publieksparticipatie en veel nummers met een hoog meeschreeuwgehalte. Wie na het mislopen van Foo Fighters op zoek is naar een epische rockshow, vindt hem bij Fiddler's Green. 

HET NUMMER:

Zoals vrijwel altijd wordt de grootste hit voor het laatst bewaard. 'Folk's Not Dead' is niet alleen Fiddler's Greens bekendste nummer, het is ook hun lijflied. Wederom razendsnelle keltrock, maar met aan de basis een felle punkrocksong. Ook als je 'm nog niet kende is het natuurlijk doodeenvoudig meezingen: 'Folk's! Not! Dead!'. Door de overweldigende energie die van het podium en uit de zaal komt kost het bijna meer moeite om je mond dicht te houden dan om mee te doen. 

HET MOMENT:

Fiddler's Green is ook niet vies van een beetje boodschap. Zo wordt 'We Don't Care' aangekondigd als 'a big fuck you to anyone who doesn't let you be yourself!' Ook 'Never Hide' is zo'n song met een missie, een hart onder de riem voor wie zich anders dan anders voelt. Om dat nog maar eens extra kracht bij te zetten wordt de roadie, gekleed in kilt, uitgenodigd om tijdens het nummer een gracieuze dans op het podium te doen, al zwaaiend met een enorme Ierse vlag. 

OOK OPMERKELIJK:

Hoewel Fiddler's Green ontzettend veel contact zoekt (en krijgt) met het publiek, is er af en toe sprake van een kleine miscommunicatie. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door een combinatie van de dubbele taalbarrière, enigszins lastig te ontwarren accenten en de enorme hoeveelheid geluid die het publiek produceert. 

HET PUBLIEK:

Al ver voor aanvang staat de Brandtent vol. De anticipatie is enorm. Men is klaar met de softepiemelrock en toegankelijke pop, en klaar voor een uurtje keihard hossen. Pinkpop is ook een festival dat keihard gaat op boerenrock en al zijn aanverwante genres, en van alles wat de line-up dit jaar te bieden heeft, lijkt Fiddler's Green daar nog het meest op. Het publiek is werkelijk uitzinnig als de heren eindelijk het podium betreden, en laat die energie de rest van de show niet meer los. Ze zijn misschien niet zo goed te verstaan, maar een van de bandleden hoeft maar een halve hand op te steken of iedereen gaat los. Op commando gaan handen in de lucht, worden refreinen gescandeerd en en masse T-shirts uitgetrokken en boven het hoofd gezwaaid.  

HET OORDEEL:

Als je op zoek was naar subtiliteit of ingetogenheid, dan stond je niet bij Fiddler's Green. Iedereen in de bomvolle Brandtent wist vanavond wat 'ie kon verwachten, ze kregen het in overvloed. De band had echt niet zoveel moeite hoeven doen om het publiek mee te krijgen want dat hadden ze bij voorbaat al, maar alsnog stortte de band zich volledig op de missie: er een zo groot mogelijk rockfeest van te maken. 'I wanna see circle pits, I wanna see crowdsurfing, do whatever you want as long as it's powerful and exciting!', roept zanger Pat Prziwara. Powerful and exciting was Fiddler's Green vanavond zonder twijfel.

DE FOTO: