Pinkpop: Jarige Jeugd Van Tegenwoordig trakteert op Foo Fighters-shirts

Prima show met euforisch einde

Tekst Atze de Vrieze, foto's Jelmer de Haas ,

De Jeugd Van Tegenwoordig is jarig! De afgelopen week vierden ze hun tienjarig bestaan met twee shows in de Heineken Music Hall, het feestelijke decor staat nu ook op Pinkpop: een cadeau met een grote roze strik erom. Daar zitten drie van de vier jonge helden in verscholen, samen met een complete bar. Manager Kostijn is chef tap en vierde held Bas Bron bedient de muziek. Hiep hiep hoera, op de eeuwige jeugd!

HET CONCERT:

De Jeugd van Tegenwoordig, Pinkpop Mainstage, zondag 14 juni 2015

DE ACT:

Toen de Jeugd zichzelf in 2011 'zo volwassen, zo beleefd' noemde, was dat natuurlijk een leugen. Nu begint het er zowaar echt op te lijken. Op internet duiken zelfs paparazzi-foto’s van Papayayo op, vandaag heeft hij naast het kettinkje van zijn geliefde Coco ook nog eens een spreuk voor zijn pasgeborene op zijn blote buik gestift: HOI BLAKE. Naast een knipoog naar zichzelf lijkt het ook een parodie op de uitbundige tattoocultuur in de Amerikaanse getto’s. Maar goed, De Jeugd is dus een soort van volwassen, en toch nog geïnspireerd tot allerlei gekkigheid. Maar los van het jubileum is dit eigenlijk een gek moment voor deze grote show. Het vierde album "Ja, natúúrlijk!” is al dik anderhalf jaar uit. Op Lowlands twee jaar geleden gingen de eerste tracks al in première, waaronder de razende festivalhit 'De formule'. Maar hé, dat wil niet zeggen dat die sleets geworden is.
 

HET NUMMER:

Het zegt veel over De Jeugd dat de laatste drie nummers van hun set van hun laatste twee albums komen. Eerste dat kneiterirritante 'Gekke boys', over een paar buurtgekkies die ongevraagd hun hoofd om de deur van de studio steken. Dan de ultrameezinger met het lange refrein, 'Sterrenstof', en ten slotte die ultieme festivalknaller: 'De formule'. Halverwege Freddy’s verse schakelt Bas Bron de sirene in tot ver voorbij de irritatiegrens. ‘Jullie weten wat we nu gaan doen,’ zegt Freddy, terwijl hij de catwalk opstapt. De volgende paar minuten is het mayhem in de voorste vakken, en ver daar achter. Het is dat ze hem na 45 jaar weg gehaald hebben, maar anders zou de klassieke uitspraak hier opgaan: tot voorbij de geluidstoren. 
 

HET MOMENT:

Eerste hit 'Watskeburt?!' is net afgesloten met een stevig acid house-slot als Willie Wartaal een gigantische roze roos uit het publiek gaat opvissen. 'Watskeburt?!' zit al vroeg in de set. Het nummer is nog altijd heel populair, maar het hoeft niet meer dienst te doen als uitsmijter. Wiwa is wel de ster van de dag. Hij maakt gretig gebruik van de ego-ramp voor het podium, spreidt zijn armen als R Kelly. Hij ziet er heerlijk uit in die witte jas, en zijn stem klinkt lekker, gewikkeld in autotune. De rapper stapt terug het podium op met zijn verse roos, en Faberyayo herinnert hem aan de cadeaus die zij zelf meegenomen hebben: Foo Fighters-shirts.
 

OOK OPMERKELIJK:

Afgelopen maand speelde De Jeugd alle vier zijn albums integraal in TivoliVredenburg, en dat dwong de vier diep in hun eigen geschiedenis te duiken. Voor het eerst kon je albumtracks als 'Voor jou', 'Het mysterie van de koude schouder' of 'Dromen van karton' horen. Eigenlijk, heel stiekem, hadden we gehoopt op een kleine verrassing in de setlist vandaag. Tegen beter weten in misschien, maar De Jeugd speelt op safe. 
 

HET PUBLIEK:

De Jeugd Van Tegenwoordig is samen met The Opposites waarschijnlijk de enige Nederlandse hiphopact die het grote veld van Pinkpop kan bespelen. Hier staan vooral mensen die op het oog niet zoveel met hiphop hebben, en de Jeugd is dan met de elektronische producties van Bas Bron een heel goed alternatief. Uit volle borst: internagellaktisch!
 

HET OORDEEL:

Pinkpop kreeg vandaag een prima Jeugd-show. Niet al gevaarlijk, met een paar leuke grappen en de bekende tunes. Dit was vast niet zo bijzonder als die twee lange shows in de HMH de afgelopen dagen, waar de ware Jeugd-fan ongetwijfeld een stuk meer verrast werd. Maar hé, de Jeugd heeft nog altijd de toekomst. Op naar dat nieuwe album dan maar. 
 

DE FOTO: