Pinkpop en Sheppard zeggen: Geronimo!

Australische familieshow drijft op anticipatie megahit

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

Niet veel bands scoren zo'n grote hit als Sheppard. De Australische band heeft natuurlijk wel meer in de mars, maar voor nu, en vermoedelijk voor lange lange tijd, is dat ene nummer hét wapenfeit waar iedereen voor komt. En probeer dat 'Say! Geronimo!' nog maar eens uit je kop te krijgen.

HET CONCERT:

Sheppard, Pinkpop Brand Stage, zaterdag 13 juni 2015

--

DE ACT:

Springerige folkpop uit Australië, vernoemd naar frontman George Sheppard. Hij maakte aanvankelijk folk als duo met zus Amy. Later besloten ze een groep te vormen en vond ook een andere zus, Emmy, aansluiting. Aangezien de helft van het zestal uit Sheppards bestaat, wordt de band vaak getypeerd als familiebedrijf. Naast monsterhit Geronimo (138 miljoen plays op Spotify) herbergt debuutalbum Bombs Away nog een hit: Let Me Down Easy.

HET NUMMER:

Onbetwist Say! Geronimo! Opvallend genoeg bewaren ze de megahit tot het laatst en leggen die vervolgens halverwege stil om er nog wat meer publieksparticipatie uit te halen. Maar dat kun je maken als je zo'n catchy song schrijft: slim opgebouwd, dan dat pakkende refreintje, die samenzang met 'Bombs Away' en die 'ooh ooh ooh' koortjes.

HET MOMENT:

En dat kun je maken als je ziet dat de tent een uur vol blijft in afwachting van dat wat onvermijdelijk komen gaat: de massale gezamenlijke ontlading in een van die Pinkpop-geluksmomentjes. Het moment is ontegenzeggelijk de aanvang van Say! Geronimo! en de bijna massahysterische reactie daarop. De rilling van opwinding die hard door de tent golft.

OOK OPMERKELIJK:

Dat ze Teenage Dirtbag van Wheatus coveren. "This song is not from us although it should have been", grapt George. Dat gaat ze heel aardig af en Pinkpop trekt dat ook best, zelfs met dat nep gescratch.

HET PUBLIEK:

De Aussies openen rockend en lekker opzwepend met George op extra tomdrums. Dan folky met Hold My Tongue en daar zijn duidelijk veel mensen, zeker veel meisjes, voor gekomen. Als George het vraagt klapt iedereen gedwee mee, maar na een paar nummers gaat dat vanzelf. De tent is volgelopen met mensen die zin hebben in het feestje van Sheppard. 'Gespreid bedje' zou nog een understatement zijn. Sheppard maakt natuurlijk vederlichte indiepop en dat is wel lekker springerig, helemaal niks aan de hand behalve dat het zomer en feest is! Ook nieuwe single Let Me Down Easy brengt een golf van herkenning teweeg. Meezingen met deze mierzoete song lukt ook aardig massaal.

HET OORDEEL:

Hier is over nagedacht. 'Amy en ik vormden in eerste instantie een broer-zus folkduo, maar toen onze landgenoten Angus & Julia Stone met die formule doorbraken besloten we een band te worden', bekende frontman George Sheppard tegen 3voor12. Het idee werkt en het talent is er ook, getuige de singles. De uitvoering kan nog wel wat strakker bij het zestal, af en toe hapert er wat en Amy is niet altijd even zuiver. Verder is Sheppard nu al een prima festivalband en zal de grote uitdaging de continuïteit vormen. Kan de familie nog een dijk van een hit schrijven en vooral: een stel goede songs bij elkaar brengen op het tweede album en de aandacht vasthouden?

DE FOTO: