Pinkpop: We zijn nog lang niet af van Magic!

De splinternieuwe hit heet 'Sunday Fun Day'

Tekst Sjoerd Huismans, foto's Bart Notermans ,

Pinkpop heeft dit jaar slim een paar frisse bands met verse radiohits geboekt. Het 20- publiek is alvast en masse toegestroomd. Later vanmiddag mag Sheppard (die van 'Geronimo') het laten zien in de tent, eerst is Magic! (die van 'Rude') aan de beurt. Heeft de reggaepopband meer in huis dan alleen die enorme hit?

HET CONCERT:

Magic!, Pinkpop Brand Stage, zaterdag 13 juni 2015

--

DE ACT:

Magic! komt uit Toronto, Canada en scoorde een enorme hit met 'Rude', een zonnige reggaepopsong. Op Spotify werd ‘Rude’ nummer al 280 miljoen keer afgespeeld. 'Er is in Canada een grote Jamaicaanse populatie, dus reggae ligt altijd dicht onder de oppervlakte,' zei frontman Nasri Atweh eerder tegen 3voor12. Atweh heeft al een behoorlijke carrière in de muziek: hij was betrokken bij de reünie van New Kids On The Block en schreef mee aan songs voor Pitbull, Christina Aguilera, David Guetta, Shakira en vele anderen. Ook schreef hij samen met gitarist Mark Pellizzer de song 'Don't Judge Me' voor Chris Brown. Toen Pellizzer een paar weken later een reggaeriff speelde, wist Atweh het zeker: ze moesten een 'modern day Police' beginnen. Een beetje zoals Fiction Plane van Stings zoon Joe Sumner.

HET NUMMER:

'Rude' natuurlijk. Magic! bewaart 'm tot allerlaatste song (en jaagt daarmee zelf een klein deel van het publiek weg) maar dan gaan de handjes ook massaal de lucht in. Eigenlijk valt de song niet eens heel erg op, de eerste paar keer dat je hem hoort. Maar toch heeft 'Rude' alles in zich om een goed popliedje te zijn: aanstekelijk refreintje, een paar tempo-wisselingen en een universele boodschap aan de boze schoonvaders van deze wereld. Ik trouw toch wel met je dochter, wat je er ook van vindt. 'You say I'll never get your blessing 'til the day I die / Tough luck, my friend, but the answer is "No".'

HET MOMENT:

Verder hebben de Canadezen nog bar weinig te bieden, wisten we al op basis van het album. Een aantal lome, onopvallende reggaetunes, een enkel liedje waar wat meer tempo in zit. Maar dan kondigt Atweh aan dat er een nieuwe song aankomt, opgedragen aan alle hardwerkende mensen in het publiek. 'Wij hadden vroeger ook day jobs!' zegt demagoog Atweh. 'Dus we weten maar al te goed dat jullie willen dat elke dag zondag is.' Dat nummer dat erachteraan komt, 'Sunday Fun Day', wordt ongetwijfeld Magic!'s volgende hit. Van deze band zijn we nog niet af.

OOK OPMERKELIJK:

Maar liefst twee covers moeten ervoor zorgen dat Magic! aan de beloofde vijftig minuten komt. Cindy Lauper-klassieker 'Girls Just Wanna Have Fun' komt langs in een knusse strandtentversie. Best slim gedaan, hier kunnen alle tienermeisjes in het publiek wel mee uit de voeten. Maar of zij 'Message In A Bottle' van The Police - de helden van Magic! zelf - überhaupt kennen? In elk geval voegt die klassieker weinig toe aan de set als hij zo graflelijk gespeeld wordt, met als dieptepunt die onophoudelijke nare gitaarsolo's van Pellizzer.

HET PUBLIEK:

Held uit een ander tijdperk Gaz Coombes stond nog voor een driekwart lege tent te spelen, maar alle 20- bezoekers van Pinkpop hebben de tent wel weten te vinden voor Magic! Waarschijnlijk komen ze eigenlijk voor The Script, maar dan is de Canadese band alsnog een prima opwarmer. Zo'n glad popnummer als 'No Evil' (die zelfs eindigt in een soort EDM-beat) gaat er bijvoorbeeld in als koek. Sowieso is iedereen vanaf het begin al lekker op commando aan het meeklappen en -dansen, daar is Atweh ook showman genoeg voor. Maar toch worden de bezoekers wel uitgedaagd met al die (s)lome reggaepopnummers. Niet iedereen haalt afsluiter 'Rude'.

HET OORDEEL:

De Canadese band is niet zo erg als pakweg genregenoten Will & The People een paar jaar geleden, maar muzikaal is het bij vlagen een vervelende, gezapige bedoening. Soms slaat het juist weer door in de machorock van gitarist Mark Pellizzer. Superhit 'Rude' blijft voorlopig de frisse uitzondering. Op basis van die potentiële nieuwe hit 'Sunday Fun Day' zijn we nog lang niet af van Magic!

DE FOTO: