Pinkpop: John Coffey ruïneert de dag van de softpop

… en vangt een biertje van vijftien meter

Tekst Atze de Vrieze, foto's Bart Notermans ,

In de betere megalomane rocktraditie staan bij John Coffey op het podium twee gigantische beesten. Links een vogel, rechts een beer, opgebouwd uit honderden kleine ballonnen. God, wie zou die opgeblazen hebben. Dit is wel even wat anders dan een hondje vouwen uit zo’n lange worstballon. De Coffeys pakken uit, want dit is hun grootste show ooit. En dat terwijl ze dit jaar toch al heel wat festivals afgereisd hebben. Is dit de kroon op het werk?

HET CONCERT:

John Coffey, Pinkpop Brand Stage, zaterdag 13 juni 2015

DE ACT:

Eigenlijk bestaat John Coffey al sinds 2002, maar het was de komst van nieuwe zanger David Achter De Molen die alles veranderde. Met hem maakte de Utrechtse band twee punkplaten waar de vonken vanaf vliegen. Misschien niet direct werk om eens rustig thuis naar te gaan luisteren, maar des te meer om live te zien. Al was het maar vanwege die broertjes Luttikhuizen, twee podiumdieren, een soort Jesse Hughes van Eagles Of Death Metal in het kwadraat. 
 

HET NUMMER:

Benieuwd hoeveel mensen hier rondlopen die na afloop geen enkele titel van een John Coffey kunnen noemen, en toch een toffe show gezien hebben. Heel wat waarschijnlijk. Het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit, want het is een kwestie van aftikken en gaan. Let wel: ze schrijven slimme liedjes hoor. Pakkend en toch bepaald niet eenvoudig. Knalhard en toch meezingbaar. Als we er dan toch een uit moeten kiezen, dan is het vandaag 'Heart Of A Traitor', dat tegen het einde van de set zit.
 

HET MOMENT:

Een groot deel van zijn gunfactor dankt John Coffey aan de enorme energie die de band zelf in de show steekt. Met voorop natuurlijk David Achter de Molen, die voortdurend zijn publiek opzoekt, er meteen na twee nummers al inspringt en keer op keer terugkeert. Even later staat hij weer op de rand van de barrier. Gretige handen houden hem overeind. Vanaf een meter of vijftien gooit iemand een biertje zijn kant op, dat - bizar toeval - precies in zijn hand belandt. Zonder aarzelen neemt de zanger een slok. Wauw. Dit kun je niet regisseren. Dit overstijgt die waaghalsklim naar de nok van de tent, het overtreft alle sprintjes naar links en rechts. Als je dit kunt, dan is rock-’n-roll je aangeboren talent.
 

Ongelooflijk: de zanger van John Coffey vangt op Pinkpop Festival een glas bier dat hem wordt toegegooid en neemt er meteen maar een slok van. Meer Pinkpop in ons dossier: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/Pinkpop.html

Posted by 3VOOR12 on zaterdag 13 juni 2015

OOK OPMERKELIJK:

En daar gaan ze dan toch, die mooie beesten. Eerst organiseert de band een wall of death, en daar gaan ze middenin. Eerst stuiteren ze nog enthousiast naar achteren, dan worden ze meedogenloos naar beneden getrokken. De vleugels van de vogel worden eraf gereten en terug de lucht in gesmeten, alsof een bende katten een slachtveld aanricht in een nest zwarte zwanen.
 

HET PUBLIEK:

Deze tweede dag van Pinkpop wordt gekleurd door softpop. Het houdt maar niet op. Duizenden jonge fans zijn hier vandaag voor de Ierse klefbekken van The Script, en John Coffey staat in de tent ingeklemd tussen Magic! en Sheppard, twee one hit wonders met glimlachgarantie. Man, wat zijn we nodig toe aan een beetje rock-’n-roll. Alle opgeschoten jongens van Pinkpop stropen de mouwen op en trekken ten strijde. Godsamme, het werd eens tijd ook! 
 

HET OORDEEL:

Dat biertje. Holy shit.

 

DE FOTO: