Pinkpop: Op zoek naar liefde in de Garden of Love

Chillzone nog chiller dan de Kalm Aan Laan

Tekst: Bas van Duren en foto's: Wil Delissen ,

Wist je dat Pinkpop stiekem dit jaar naast Stage 4 zelfs een vijfde podium heeft? Nee? Dan ben je niet de enige, want diep verscholen in een hoekje en nauwelijks traceerbaar via de plattegrond is er: de Garden of Love. Een afgeschermde plek waar de verliefde stelletjes of de wanhopige singles terecht kunnen voor het scoren van de grootste drug verkrijgbaar: de liefde. Awwww.

Compleet nieuw en gelijk een schot in de roos zoals alleen Cupido ze kan afvuren. Want volledig omringd door bomen, op enkele steenworpen afstand van de Brand Bier Tent is alleen een lichte bastoon van de band MAGIC! voelbaar, maar is het voor de rest stil in de Garden of Love. Nou ja, stil... Vreemd genoeg wordt de serene plek opgejut met lelijke EDM-nummers, maar dat is slechts van korte duur. Want naast de vele loungeplekken en het condoomapparaat, staat er een grote schaftkeet achterin het veld die is omgetoverd tot muziekcafé. Het voorportaal is een podium waar iedereen die wil komen spelen welkom is. Dat het niveau vervolgens standje middelbare-school-coverband is met het eeuwige ‘Zombie’ van The Cranberries, ja, ach. We malen er niet om.

De schaftkeet/het muziekcafé is een liefdeskindje van Venlonaar Sil Linssen. Samen met vrienden kocht hij de keet, die zelfs een leven heeft gekend als uitvalbasis voor een zigeunerfamilie. Linssen (24) is een ware spraakwaterval die met ongebreidelde passie vertelt hoe hij voor bijna een ton deze aankoop heeft gedaan en de wagen heeft omgetoverd tot het muziekcafé dat het nu is. Pas een jaar in zijn bezit, maar uitgerust met een mengtafel, instrumenten, een bar en genoeg verhalen om een hele avond mee te vullen.

Maar het mooiste is nog wel het verhaal dat de keet was uitgerust met een schilderij van Hertog Jan. ‘Dat mocht niet van Pinkpop, want daar schenken ze alleen Brand’, vertelt Linssen. ‘Ik moest er van hun iets voorhangen, maar dat vond ik niets. Nu zit er onder een plastic zeil een schilderij van Jan Smeets zelf. Daar weet hij nog niets van, maar hij zou het wel gisteren komen onthullen. Dat is nog niet gebeurd, hij heeft het druk’, zegt Linssen berustend.

Iets minder druk is het bij de twee dames aan de zijkant van de keet, daar zijn Guusje uit Maastricht en Julia uit Bloemendaal (beide 18) verantwoordelijk voor de verkoop van liefdesslotjes. Ruim twintig slotjes zijn daar aan een hekwerk bevestigd. Geen Parijse toestanden; dit hek komt volgend jaar terug. Dat er niet zoveel slotjes hangen, wijten de dames aan een natte vrijdag, maar vandaag begint het dan eindelijk te lopen. ‘We zien heel veel verliefde stelletjes’, vertelt Guusje. Julia: ‘Er was hier ook een meisje die nog maar net haar oma heeft verloren. Ze heeft voor haar eentje opgehangen.’ En zien ze naast stelletjes ook nog mensen zoeken naar de liefde? ‘Ja, wij!’ grapt Guusje.

‘Mag ik ook een eigen liedje doen, of is dat niet de bedoeling’, klinkt het door de opgehangen speakers. Een volslanke jongedame maakt gebruik van de Open Mic bij de muziekkeet om reclame voor haarzelf te maken. ‘Het volgende nummer is mijn single die in de L1mbo Top 10 heeft gestaan’, en even later ‘Ja, het is toch een droom om hier te spelen hè? Alleen liever een paar meter verderop.’ ‘Klein beginnen!’, klinkt het vanuit het publiek. Daar zorgt ze zelf wel voor, want ondanks een prima stem en goed gitaarspel, blijft ze maar doorgaan, tot het punt dat toch aardig wat mensen vertrekken. Auw.

Wie dit allemaal gadeslaan, zijn Chris (18) en Eva (19) uit Amersfoort. Geen stelletje, wel hartsvriendinnen die allebei een zekere festivalontmaagdiging ondergaan: Eva gaat al jaren naar Lowlands en dit is haar eerste Pinkpop. Voor Chris is het zelfs haar eerste festival. Eva: ‘Mijn pa is echt een festivalbeest en heeft mij de afgelopen jaren meegenomen naar Lowlands. Ja hij is best die-hard, het nachtprogramma doet hij ook gewoon aan. Ik vind het absoluut een tof festival, maar ik wil ook wel eens een keer wat kunnen meezingen.’ En Chris? ‘Ik kijk mijn ogen uit hier. Eva is wat dat betreft even mijn festivalmama.’ En heeft het tweetal nog een slotje nodig om hun vriendschap kracht bij te zetten? Ze lachen: ‘Nee hoor, dat gaat ook prima zonder.’