YouTube kondigt nieuwe muziekapp en abonnementsdienst aan

Features: offline luisteren, reclamevrij, draaien op de achtergrond

Sjoerd Huismans ,

YouTube kondigt vandaag een nieuwe betaalde dienst aan waarop je reclamevrij filmpjes kan bekijken. Met exclusieve content van bekende YouTube-kanalen (CollegeHumor, PewDiePie, Lilly Singhetc.) wil de videosite klanten voor de dienst lokken. Tegelijk wordt een eveneens nieuwe YouTube muziekapp aangekondigd, die YouTube Music Key moet vervangen. In de VS begint de dienst volgende week, andere landen volgen in 2016. Of en wanneer de dienst in Nederland van start gaat, is nog niet bekend.

Met YouTube Red kun je video’s opslaan om ze later offline te kijken. Ook kun je andere apps gebruiken terwijl de video’s op de achtergrond blijven doorspelen. Als je lid wordt, krijg je ook een abonnement op Google Play Music (en andersom). Bij elkaar wordt het dus een dienst die YouTube en Spotify als het ware combineert.

YouTube Red gaat in de VS 9,99 dollar kosten voor Android en Desktop, en 12,99 dollar voor iOS-gebruikers – waarschijnlijk is Apple niet zo happig op een concurrent voor de eigen muziekdienst Apple Music (Tidal kost ook al meer op iOS). Eén lidmaatschap kan via meerdere platformen gebruikt worden.

Met de dienst wil YouTube de concurrentie aangaan met Netflix en andere on demand videodiensten. Vanaf 28 oktober kunnen Amerikanen de dienst een maand gratis gebruiken, andere landen volgen pas in 2016. YouTube Music, een nieuwe muziekapp, heeft nog een releasedatum maar komt in elk geval “binnenkort”. De dienst zou de catalogus van Google Play makkelijker en gebruiksvriendelijker moeten maken, details zijn niet gegeven. Overigens verandert er volgens YouTube niets aan de huidige gratis versie van de site met advertenties.

De nieuwe muziekdienst vervangt YouTube Music Key, waarvan vorig jaar een Amerikaanse betaversie in première ging. Volgens YouTube werd uit die beta duidelijk dat zelfs de hardcore muziekfans onder de gebruikers de dienst graag ook voor andere content wilden gebruiken. Vandaar dat YouTube Red nu wordt gelanceerd, waarop je alle inhoud van YouTube kan vinden en niet alleen het muzikale deel daarvan.

Hier een complete lijst van de kanalen die exclusieve content voor YouTube Red gaan maken.