Tien tips voor Catch Festival

Tweede editie van het broertje van Pitch in TivoliVredenburg nu al veelbelovend

Atze de Vrieze en Menno de Meester ,

Vorig jaar tekende 3voor12 de eerste editie van Catch op als een aanwinst voor de stad Utrecht. Bovendien was het een van de eerste keren dat het muziekpaleis in het hart van de stad zijn potentie waarmaakte. Reden genoeg om nogmaals alle danszalen van TivoliVredenburg open te gooien voor het experimentele elektronische festival. Welke acts mag je zeker niet missen aanstaande vrijdag?

Tiga (live!)
Ja, Tiga ken je natuurlijk wel. Befaamd dansvloerhitproducer, dj, man met een goede babbel. Van 90s cover Sunglasses At Night in het electroclash tijdperk tot het meer recente Bugatti, Tiga heeft een neusje voor slimme cross-overtunes met een knipoog. Goed, wist je al. Maar had je al gezien dat er dit keer ‘live’ achter zijn naam staat? Jazeker, de Canadees komt zowaar zelf zingen. Hij deed dat aan het begin van de zomer voor het eerst op Sonar in Barcelona, nu voor het eerst in Nederland. 
 
LA Priest
In een kleurrijk verleden was Sam Dust frontman van de band Late Of The Pier, dit voorjaar kwam hij met een solodebuut onder de naam LA Priest (en nee, dat heeft niets met Los Angeles te maken). De afgelopen jaren was hij vooral op tour met anderen en deed hij iets geheimzinnigs op Groenland, maar als je zou beweren dat hij net terug is van een ruimtereis, zou je het ook geloven. Verwacht een kosmische discopopset in eenmansformatie.
 
Fatima Yamaha
Eerst deed hij nog alsof daadwerkelijk een dame met Oriëntaalse roots schuil ging achter Fatima Yamaha, maar inmiddels weten we dat de culthit die met een sluimeroffensief de dansvloeren veroverde gewoon het werk is van Bas Bron. Bas Bron, de Neger des Heils, synthfenomeen en stille kracht van De Jeugd, gaat voor eigen succes. De dame blijft thuis, maar Bron neemt zijn synths mee naar Catch.
 
Floating Points
Bij sommige dj’s is een dj-set en een live-set min of meer hetzelfde. Als dj draaien ze immers wat ze zelf ook graag maken. Bij Floating Points is het verschil zo groot dat het Catch een prima idee leek de Engelsman gewoon twee sets te laten doen. Live komt hij met band en brengt de gelaagde luistermuziek van zijn aanstaande debuutalbum Elaenia, als dj is hij een erkend selector die alles draait van house tot disco tot Zuid-Amerikaanse nuggets.
 
Weval
De twee Amsterdammers van Weval hebben dit jaar hun vingerafdrukken achtergelaten op werkelijk elk festival, van Into The Great Wide Open tot Best Kept Secret tot ADE, van het hardcore dancepubliek tot indieliefhebbers die ook wel eens een dansje willen wagen. Er was eigenlijk geen act die wij van 3voor12 zo vaak langs zagen komen, en eigenlijk bleef het elke keer boeiend om naar hun bezwerende, melodieuze tracks te luisteren. Rond ADE zijn weer twee nieuwe tracks verschenen, dus ook als je Weval dit jaar al eens eerder zag kun je gerust nog eens.
 

Mura Masa
Ook Mura Masa speelde zich in de kijker op Lowlands. Qua geluid zit hij ergens tussen PC Music en Cashmere Cat. Dus glimmende synths, gepitchte vocals en retrohouse, maar ook r&b, piepende badeend samples en nogal wat Zuidamerikaanse ritmes. Op zijn EP Someday Somewhere werkte hij met Nao, die eveneens op Catch te vinden is.

Purity Ring
Eerder dit jaar op Motel Mozaique viel de lichtshow misschien nog wel meer op dan de muziek, met een serie lantaarns en een elektronische basdrum in de vorm van een gigantische maan. De muziek van Purity Ring ontgroeide de hipsterblogs al gauw, vooral met hun tweede album Another Eternity. Het Canadese duo maakt indie electro met een hiphop/trapvibe, zoals bij het catchy Bodyache.

Nao
Daar is ze dan, de Londense zangeres Nao. Haar debuutalbum moet nog verschijnen, maar naast Mura Masa heeft ook Disclosure haar al opgepikt als gastzangeres bij hun laatste album. Soms is ze meeslepend zoals Alicia Keys, zoals op haar nieuwe single Bad Blood, dan weer breekbaar (In The Morning), maar ook onweerstaanbaar funky bij Inhale/Exhale. 

DJ Nigga Fox
De opvallendste naam op het affiche maakt de lijst met tips compleet. Net als Buraka Som Sistema en Batida is DJ Nigga Fox vanuit Angola naar Lissabon getrokken. Daar maakt hij tropical bass met absurdistische trekjes die soms neigen naar Jameszoo. Ook hij deed natuurlijk een Boiler Room-set, maar dit is De Leve.