“Incubate kan rekeningen niet betalen”

Brabants Dagblad meldt tekort van twee ton

Sjoerd Huismans ,

Het Tilburgse cutting-edge festival Incubate zou de rekeningen niet kunnen betalen. Dat meldt het Brabants Dagblad vandaag. Volgens de krant is het bezoek dit jaar tegengevallen. Hoe ernstig de situatie is, is nog onduidelijk. Dinsdag komt de Incubate-organisatie naar buiten met de cijfers, verwacht dan meer nieuws bij 3voor12 Tilburg.

Volgens het Brabants Dagblad zou het festival een tekort hebben van 200.000 euro en de rekeningen niet kunnen betalen, maar Incubate-directeur Joost Heijthuijsen kan dat niet bevestigen tegenover de krant. “De accountant moet dat in kaart brengen.” Wel bevestigt Heijthuijsen dat er een probleem is met het betalen van rekeningen. Ook wijst hij op het late toekennen van subsidie: “Ik speel open kaart: Brabant C heeft ons redelijk laat laten weten welke subsidie we kregen, de vrijdag voor het festival pas. Daarom moeten we nu eerst ook van de andere financiers weten wat die doen. Het kan uiteindelijk allemaal op nul uitkomen, het kan ook negatief eindigen. We moeten nu kijken hoe we iedereen kunnen betalen en hopen nog steeds dat dat lukt.” 

Er zouden dit jaar minder betalende bezoekers zijn gekomen dan verwacht. Wel trok het festival een paar duizend meer bezoekers dan vorig jaar, en zat in 2015 rond de 20.000 bezoekers. Jaarlijks krijgt Incubate een ton euro subsidie vanuit de gemeente Tilburg, daarbovenop zegde de gemeente twee keer 30.000 euro toe om de organisatie te versterken. Brabant C droeg dit jaar uiteindelijk  377.000 euro bij om de “grote ambities” te kunnen waarmaken.

Het bericht over de financiële problemen komt op een slecht moment voor Incubate, dat dit jaar met een sterke programmering kwam (onder meer The Knife, Unknown Mortal Orchestra, Wire en Sun Kil Moon) en daarvoor veel lof kreeg. Gisteren werd nog bekend dat het festival genomineerd is voor beste indoorfestival van Europa. 3voor12 Tilburg deed uitgebreid verslag van Incubate 2015, lees hier de top 20 en het slotinterview met Heijthuijsen: