Record Store Day-broertje Black Friday keert terug naar de platenzaken

27 november weer exclusieve releases op vinyl en cd

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Na enkele jaren enkel een editie in april organiseert te hebben, plant Record Store Day Nederland dit jaar ook weer een editie in het najaar tijdens Black Friday, vrijdag 27 november. Net als bij de grote broer zullen er weer diverse exclusieve releases te vinden zijn in de deelnemende platenzaken.

Black Friday is in Nederland door het ontbreken van Thanksgiving dan wel niet een hele relevante datum, qua timing is het nog steeds best logisch, zo vlak voor Sinterklaas en kerst. Als je dan toch op zoek gaat naar cadeaus, waarom de muziekliefhebber nog een extra reden geven de lokale platenboer te bezoeken? Geen gekke gedachte.

Toch sijpelde de laatste jaren tussen alle lofuitingen ook steeds meer kritiek op Record Store Day door. De toch al schamele drukkerijen werden volgeboekt waardoor artiesten met kleine oplages en ondiepe zakken hun releases uit moesten stellen. En levert het platenwinkels nou echt veel op, als één keer per jaar de winkels bestormd worden voor vaak behoorlijk prijzige heruitgaves, boxsets of one-offs? Als koper kan je die euro maar één keer uitgeven, en op de Record Store Day-releases zou sowieso al vrij weinig marge zitten. Het was dan ook goed om te merken dat vorig jaar de omzet van de winkels op de dag steeg, terwijl de verkoop van van RSD-releases gelijk bleef, vertelt Record Store Day-man Stephan van Peursem. De bezoekers kijken inmiddels dus verder in de winkels.

Vanuit deze gedachte wordt dan ook het echte doel van de dag, of inmiddels weer dagen, meer naar voren geschoven. Steun je lokale platenzaak. Niet alleen om twee keer per jaar paar exclusieve platen of cd-boxen op de kop te tikken, maar ook de rest van het jaar. Dan zijn die bijzondere uitgaven vooral een mooie bonus voor de vaste bezoeker, of een duw over de drempel voor de twijfelaar.