De Staat, Kensington en anderen beginnen beroepsvereniging BAM!

‘Met een knipoog de vuist op tafel’

Sjoerd Huismans ,

Pieter Perquin (Perquisite) en Arriën Molema (Room Eleven) traden 2,5 jaar geleden toe tot het bestuur van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra om de belangen van de nieuwe generatie muziekauteurs beter te kunnen verdedigen. Samen met onder meer Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst), Torre Florim (De Staat), Aafke Romeijn en Casper Starreveld (Kensington) is er nu de volgende stap: beroepsvereniging BAM!

Misschien herinner je je de hashtag #bumarevoluçion nog, waaronder een jonge generatie popmuzikanten/songwriters zich in 2012 verenigde bij de Algemene Ledenvergadering van Buma/Stemra. Het doel was een frisse wind door het bestuur van de auteursrechtenvereniging te doen waaien. Successen werden behaald: het door Buma voorgestelde nieuwe bestuur werd bijvoorbeeld afgekeurd. In het Buma-bestuur zitten acht auteursbestuurders, vier uitgevers. Het was muziekauteurs lange tijd een doorn in het oog dat zetels in het bestuur die bedoeld zijn voor auteurs vaak in handen vielen van uitgevers. Ook dat werd rechtgezet.  

Transparantie
Volgens het mission statement van BAM! is ‘het nodige ten positieve veranderd’. Molema, aan de telefoon: “We zijn vooral bezig geweest met meer transparantie en betere communicatie. De geldstromen hebben we beter uitgezocht, welk percentage komt precies waar terecht?” Perquin: “Daarnaast is er een nieuwe site, een nieuw magazine. Veel meer gericht op de auteurs, de songwriters, terwijl voorheen de business vooral centraal stond. Ook wordt het bestuur van Buma Cultuur (dat o.a. ADE en Eurosonic/Noorderslag organiseert) tegenwoordig democratisch verkozen, waar ze in het verleden werden geïnstalleerd.”

Buma In Me Zak
Voor Perquin, Molema en andere jonge muzikanten is het nu tijd voor de volgende stap: BAM! Bam? Perquisite: “Ja, Beroepsvereniging Auteur-Muzikanten. We hebben er nog wel eens over gedacht ons Buma In Me Zak noemen, maar dat leek ons bij nader inzien toch niet zo handig. Onze achterban bestaat uit auteurs die met eigen muziek op de podia staan: auteur-muzikanten dus.” Molema: “Het verwijst ook terug naar #bumarevoluçion, nu zeggen we ook met een knipoog: de vuist op tafel. Met de achterban gaan we meetings organiseren, vanuit Buma/Stemra was er ook behoefte aan. Veel andere beroepsgroepen hebben zich al langer zo verenigd.”

BAM! start met een bestuur van acht personen. Naast Molema en Perquin zijn dat Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst), Marcin Felis (Moke), Torre Florim (De Staat), Aafke Romeijn, Casper Starreveld (Kensington) en Ed Struijlaart. Het is de bedoeling dat zij BAM! het eerste jaar gaan leiden, daarna zullen de leden een bestuur gaan kiezen.

Perquin: “We zijn een volledig onafhankelijke vereniging, maar Arriën en ik zitten natuurlijk ook in het Buma-bestuur. Daar kwam soms de vraag: wie is nu eigenlijk jullie achterban? Daarom gaan we dat organiseren. Wie weet waar het toe leidt, misschien ontstaan er wel nieuwe muzikale samenwerkingen on onze leden.”

Muziekauteursrecht
Maar vooral wil BAM! zich gaan richten op het muziekauteursrecht en de uitwerking daarvan: een eerlijkere verdeling van online inkomsten en goede afspraken met platformen als Spotify en Apple Music. “Van alle streams op Spotify en Apple komt maar een klein percentage bij de auteurs terecht. Daar gaan we voor strijden dat te verbeteren. Internationaal kunnen we met andere groepen een front vormen, als collectief sta je sterker.”

In de toekomst wil BAM! zich wellicht met meer issues gaan bezighouden, maar de vereniging ziet zich niet direct als alternatief voor de onlangs ter ziele gegane BV Pop. Perquin: “Dat kwam voor ons als een verrassing. We zijn dit al veel langer aan het plannen. De BV Pop was echt een brede vakbond, dat zijn wij niet. Het is ook gericht op de toekomst: stel dat wij ooit stoppen als Buma-bestuursleden, dan willen we niet dat alle kennis die wij de afgelopen twee jaar hebben opgedaan verloren gaat. En misschien wil iemand van BAM! het overnemen, met onder meer Aafke, Torre en Casper hebben we een hele brede, genre-overstijgende club verzameld. We moeten het beeld van Buma/Stemra als grote boze wolf bestrijden; het is een vereniging voor en door auteurs. Voor BAM! geldt dat zelfs helemaal.”

Lees hier het volledige mission statement van BAM!