Lowlands: New Wave is jong en wild

Onervarenheid heeft ook een mooie kant

Tekst Atze de Vrieze, foto's Jelmer de Haas ,

Wat een momentum is er ontstaan rond het project New Wave. Donderdag al deden Ronnie Flex en Lil Kleine van zich spreken op Pukkelpop in België. Eerst met hun muziek, daarna met rock-’n-rollgedrag. De kranten stonden na afloop vol: ze zouden een beveiliger bespuugd hebben omdat ze hun drank niet mee mochten nemen het veld op. En vandaag maakten ze weer zelf nieuws: het regende voor de show gouden en platina platen. New Wave is tot ieders verrassing het meestbesproken album van het jaar. Maar hoe gaat het op het podium?

HET CONCERT:

New Wave, Lowlands Bravo, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

Ineens staat Lil Kleine op al zijn Instagram-foto's met een fles Moët & Chandon, en deze week kondigde hij zelfs trots aan een gouden Rolex te gaan kopen, het ultieme statussymbool voor een twintigjarig schoffie. Allemaal dankzij 'Drank & drugs', de onverwachte hit van het New Wave project. Het is zeker niet de enige track met succes, wel de enige die echt iedereen in Nederland - tot je verontruste tante aan toe - kent. Lowlands heeft een van de weinige shows waar zo'n beetje alle deelnemers zijn, wat nog een hele klus schijnt te zijn. Backstage gonst het vuur: met minder dan een legendarische show nemen ze geen genoegen. Dit is hét moment.

HET NUMMER:

Vrijdagnacht in de Desperados tent gaven Lil Kleine en Ronnie Flex alvast een voorproefje door vier keer 'Drank & drugs' te doen, vandaag bewaren ze die troef natuurlijk voor het laatst. Wel valt op hoe zij twee de hele show al voortdurend aanwezig zijn, echt de leiding nemen. Dat was de kritiek op eerdere shows: iedereen wilde zo graag, dat voortdurend het podium tjokvol stond en niemand meer wist waar hij moest kijken. Nu begint het ook druk, maar daarna krijgen D-Double en Lijpe maar liefst drie tracks het podium, voor Ronnie en Kleine het heft weer in handen nemen. Ze doen ook een track met Jonna Fraser, die backstage blijft wachten tot zijn verse. Slim idee, nu komt hij explosief en kan hij echt zijn moment pakken. De apotheose komt uiteindelijk in de vorm van twee keer de hit. Vanaf de eerste dag gonsde het nummer over het terrein, en nu wil iedereen graag meebrullen dat alle tieners ja zeggen tegen mdma. Mooiste moment: Lil Kleine komt terug van zijn crowdsurf en wordt aan de rand van het podium omhoog getrokken door zijn manager Nathan Moszkowicz (ja ja, de zoon van). Die wijst paniekerig op de linker pols van Kleine. WAAR DE FOK IS JE ROLEX. Kleine wijst naar de backstage. Netjes opgeborgen.
 

HET MOMENT:

Vlak voor het eind komt er terecht nog even een momentje voor SFB, dat met 'Langste sms' de track heeft met de meeste hitpotentie na 'Drank & drugs'. Hun lekkere poppy tune heeft een zelfde soort house-feel als de hit. Talentvolle jonge gasten uit Den Haag, die nog wel wat aan charisma moeten winnen. 
 

OOK OPMERKELIJK:

Er zijn zo veel dingen waaraan je kunt merken dat deze jongens niet zo professioneel zijn als de Jeugd of Sticks & Rico, die gisteren allebei de Alpha kapot speelden. Veel van de rappers overschreeuwen zichzelf, van doseren is nog geen sprake. En Vjeze Fur bijvoorbeeld zou het nooit gebeurd zijn: crowdsurfen en dan na een meter of tien door de handen zakken. En dan te bedenken dat Ronnie Flex bepaald de zwaarste niet is. Maar die onervarenheid heeft ook een mooie kant: de gretigheid is ongelooflijk, de energie ongecontroleerd, en Ronnie Flex is oprecht geëmotioneerd als hij net voor 'Drank & drugs' nog even hakkelig memoreert dat het voor hen allemaal de eerste keer Lowlands is. De heilige graal voor deze jongens die zo hard knokken om de gevestigde orde te bewijzen dat ze bestaansrecht hebben. Het gevoel hebben dat je het systeem verslagen hebt, dat moet een mooie high zijn.

HET PUBLIEK:

Voor een sensatie zo groot als deze valt de opkomst vanmiddag niet mee. Aan de rand van de tent is nog ruimte genoeg. Maar de grote harde kern vooraan kent niet alleen de hit, maar weet ook dat liquor 43 niet te zuipen is, en dat de wijken waar deze jongens vandaan komen (overal in het land) absolute no go zones zijn.

HET OORDEEL:

En, was het legendarisch? Dat is misschien net een beetje te veel eer. Leuk was het wel, superleuk zelfs. Hier staat een stel gasten die in principe helemaal niks met elkaar te maken hebben, die bij elkaar gezet zijn en elkaar gevonden hebben in een enorme drang om toffe tracks te knallen.

DE FOTO: