Lowlands: Opgezwolle tot nu is nog net zo goed als toen

En de nieuwe garde snapt dat

Tekst Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Jelmer de Haas ,

Rico & Sticks zijn inmiddels zo'n 15 jaar bezig. Terecht of onterecht, maar feit is dat zeker hun Eigen Wereld nog steeds als meetlat gebruikt waar nieuwe hiphop langs gelegd wordt. Daarna hebben ze met de hiphop collectief Fakkelbrigade veel goeds afgeleverd, maar ook dankzij andere projecten als Great Minds of solo zijn ze nooit echt uit het spotlicht verdwenen. Vandaag geven ze een overzicht van hun carrière, al ligt de nadruk bijna vanzelfsprekend op Opgezwolle.

HET CONCERT:

Rico & Sticks, Lowlands Alpha, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Hiphop dus. Sticks & Rico als MC's, A.R.T. op de beat. En nogal wat gasten. Typhoon, Winne, Dries Bijlsma, Kleine Viezerik, Dr Moon, en Jiggy Djé komen langs. 

HET NUMMER:

Bij de eerste nummers is de ontvangst nog wat lauw. Normaal gesproken staat het duo voor meer uitzinniger zalen, helemaal als ze er samen staan. Kijk maar eens naar hoe Hedon eerder dit jaar tot aan de grond toe afgebroken werd, toen ze voor het eerst de Opgezwolle Tot Nu shows speelden. Een flauwe vergelijking misschien, aangezien die shows zo snel waren uitverkocht dat zo'n beetje alleen fans zich verdrongen in het Zwolse poppodium. Misschien is het ook dat de wat jongere hiphop generatie de mannen vooral van naam kent, maar niet per se alle tracks kan opdreunen. Pas als het 'Verre Oosten' wordt ingezet ontploft het publiek. De eerste pits van de dag zijn een feit. Het echte vuurwerk bewaart het duo voor het laatst. Bij het 'Waar komt dat geluid dan vandaan, dat woef woeef woef wooeef' gaat er merkbaar een siddering door het publiek. 'Hoedenplank', van Eigen Wereld is overduidelijk de klassieker die het meest los maakt vandaag. Het publiek ontploft nog een laatste keer. 

HET MOMENT:

Sticks, Rico en Delic ontstaken zo'n 15 jaar geleden het vuur in Zwolle, en misschien wel in de rest van Nederland. Maar inmiddels is duidelijk dat Typhoon de nieuwe fakkeldrager is van hiphop-Nederland. Onder de vleugels van Opgezwolle is die eveneens Zwolse tot een artiest met het grootste bereik van Nederland uitgegroeid. Echt niemand blijft onbewogen wanneer hij ergens op een podium op stapt. Vandaag niet anders. Waar het oude oude werk van Rico & Sticks nog steeds niks qua kracht en impact hebben ingeboet, is het bij 'Zandloper' van Typhoon voor het eerst vandaag echt feest. 

Ook het noemen waard: 'Doag', van Great Minds. Niet alleen Winne en Jiggy Djé springen het podium op, voor de gelegenheid is Kleine Viezerik er ook bij. Vuurwerk, zonder dat er ook maar een aansteker bijgehouden hoeft te worden. 

OOK OPMERKELIJK:

Vaak zijn van dit soort revu shows leuk vanuit nostalgisch oogpunt. Maar vandaag blijkt weer dat Rico & Sticks een hele lading nummers op hun naam heeft staan die simpelweg nog steeds urgent zijn. De beats blazen je nog net zo omver als vijftien jaar geleden, en hoe de twee constant weer om kunnen schakelen in hun flows is nog steeds indrukwekkend. En dan speelden ze nu maar een uurtje. In Hedon lieten ze zien nog veel en veel meer nummers te hebben. De show in de Heineken Music Hall die ze vandaag aankondigden zal ongetwijfeld de boeken in gaan als legendarisch.

HET PUBLIEK:

Zoals gezegd duurt het even voor de Alpha zich echt over geeft, maar als dat na een nummer of drie gebeurt, laten de twee brothers from another mother het publiek niet meer los. Elke keer weten ze weer nieuwe energielagen aan te boren en worden de nummers met nog meer enthousiasme onthaald. Ook de veel onbekendere solonummers.

HET OORDEEL:

Er zijn vast jonkies aanwezig die zich afvragen, 'waar komen die mannen vandaan?'. Maar de overgrote meerderheid in de Alpha weet dat de mannen op het podium Zwolle, met een Z zoals Zorro vertegenwoordigen, getuige de Z's die met stoepkrijt op de palen in de tent gezet zijn. En stel dat het nog niet duidelijk was, dan maakt Sticks het halverwege de show nog even duidelijk, als hij naar de FC Zwolle sjaal om zijn nek kijkt. 'Eigenlijk wil ik er een van PEC, heeft iemand die? Ja? Inleveren!'

Als Sticks na de gekte bij het 'Verre Oosten' knielt om zijn veter te strikken, scandeert het publiek automatisch al 'Breek de tent af!', en is het duidelijk. Ze hebben weer gewonnen, iedereen is om. De oude en nieuwe klassiekers van de rappers zitten bij veel meer mensen in het DNA dan dat je van te voren zou denken. Misschien zelfs meer dan de mensen zelf denken. Zelfs als niet alle krakers op de setlist staan, verbaas je je over de hoeveelheid krakers die vandaag voorbij komt. Laat die HMH maar komen, want een uurtje was eigenlijk veel te kort. 

DE FOTO: