3voor12 gidst je door Lowlands: de zondag

Met o.a. Kendrick Lamar, Tame Impala, New Wave en Ought

Sjoerd Huismans ,

Je bent zaterdag ongetwijfeld weer veel te lang doorgegaan en vraagt je af hoe je deze zondag nog gaat overleven. Misschien een beetje rustig aan doen, het leukste zal toch wel voorbij zijn? Mis, op papier is de zondag waarschijnlijk de sterkste Lowlandsdag met onder meer Kendrick Lamar en Tame Impala als toppers van het programma. En dus sleep je jezelf die tent maar weer uit. Bestaat die koffiewekker eigenlijk nog?

11:50

11:50 ja. Dat zijn natuurlijk geen tijden, maar mocht je uit je tent gevallen zijn, dan maakt singer-songwriter Rhodes de ultieme muziek om heerlijk romantisch bij wakker te worden. Wie neemt de krentenbollen mee naar de India?

13:00

Snel door naar de Haaksbergse psychrockers PAUW in de X-Ray, die je meevoeren naar het mythische koninkrijk Shambhala. Misschien wel dé Nederlandse liveband van het moment en niet voor niets een 12van3voor12 act én de meest geboekte band van de afgelopen Popronde. 

13:45

Oeps, zeiden we nu Nederlandse liveband van het moment? Dat wordt op zijn minst een felle competitie met het Limburgse Afterpartees, die zelfs de verjaardagsreceptie van je oma zouden slopen. Terug naar de India dus, want daar kun je wel een concertgebouworkestje voor missen lijkt ons. Stravinskwie?
 

14:15

En doorrr naar The Districts in de Charlie, de heerlijk felle indierockband die eerder dit jaar opviel met de uitstekende debuutplaat A Flourish and a Spoil en het ook al live liet zien op Motel Mozaique en London Calling.
 

15:00

Allah-Las is terug in de India even later heel wat minder fel, maar staat wel weer bekend om de machtig mooie sixties melodieën die ze uit hun gitaren weten te toveren. En dat leverde de Amerikanen zowaar een moshpit op bij hun concert in Paradiso afgelopen maart. Voor zoveel vakmanschap kun je die chaotische Twenty One Pilots wel even laten schieten.

16:00

Na vieren kun je best iets voor 18+ aan. 18+ is de naam van het sensuele r&b-project van kunstenaars Samia Mirza en Justin Swinburne uit Chicago. Hopen dat we er ook fraaie visuals bij krijgen in de X-Ray, want die video’s van ze beloven veel goeds.

16:30

Joey Bada$$ is een van dé rappers van het moment, dus dat wordt rennen naar de Bravo. Op Woo Hah! was hij degene die tussen alle harde trapbeats de ambachtelijke boombap terugbracht. Niet super vooruitstrevend, wel hartstikke goed.
 

17:00

Je hebt vandaag niet geluncht (zie je schema), dus zal je inmiddels wel omvallen van de honger. Aangezien je er vanavond ook geen tijd meer voor hebt, is het beter om nu even snel iets te gaan halen. Je hebt een half uur...

17:30

... want dan is het alweer tijd voor een dosis future bass van Mura Masa in de X-Ray. Wie? Mura Masa, een piepjonge producer die al een zeer geslaagde EP afleverde. Op Pitch bleek bovendien dat hij zijn geluid (denk Cashmere Cat, Flume, James Blake) uitstekend naar een live-show kan vertalen.

18:00

ALLE TIENERS ZEGGEN JA TEGEN… eh, superlekker gaan? Jij ook.  Terug naar de Bravo dus. Want New Wave, het collectief van 20 rappers dat Top Notch samenbracht op Schiermonnikoog, heeft meer in huis dan alleen deze monsterhit. Benieuwd wie er allemaal komen. Op Appelsap was het in elk geval een vrolijke chaos. 
 

19:00

Dan toch weer door naar de kleine Charlie-tent (we blijven bezig), want daar staan de Canadese undergroundhelden Ought. Zij maakten met More Than Any Other Day vorig jaar een plaat die meedong naar de jaarlijstjes. De volgende (uit in september) belooft minstens net zo goed te worden. Wat zeg je? Depressief geneuzel? Euh, AWOLNATION schijnt ook ergens te spelen.
 

19:40

Tja, house- en discokoning Todd Terje zal vast veel, heel veel, tofs in petto hebben met zijn band The Olsens. Maar West-Coast rapper Kendrick Lamar is nu eenmaal een van dé artiesten van 2015. Zijn jazzy plaat To Pimp A Butterfly is een bevlogen kunstwerk en zijn recente single Allright is nu al een anthem tegen racistisch politiegeweld te worden. Absoluut de urgentste boeking van Lowlands dit jaar, opgeschaald van de Grolsch (2013) naar de Alpha. 
 

20:40

Hmm urgentste boeking? Of is dat toch Tame Impala, even later in de Heineken? Psychrockgenie Kevin Parker slaat op zijn laatste plaat Currents de brug naar disco en dat bleek een gouden greep. Nu al een garantie voor de jaarlijstjes. Met z’n allen: “Cause I’m a maaaaaaaan, womaaaaaaaan…”

22:00

Poeh, er is nu wel heel veel tofs tegelijk. Skepta in de X-Ray bijvoorbeeld, de grimeheld die veel indruk maakte op Appelsap. Vond je Ought net tof? Mooi. Want dan ga je door naar Viet Cong, de noisy nieuwe band van Matt Flegel (ex-Women) die óók al meedingt naar de jaarlijstjes met de titelloze plaat eerder dit jaar. Je mist dan wel Major Lazer. En Django Django. Maar hé, je hebt je underground credibility weer even uit het slop getrokken. Maar je kunt ook denken, fuck mijn credibility, ik ben dronken, ik ga twerken bij Major Lazer. 

00:30

Waarschijnlijk heb je geen idee meer van tijd en ben je al lang vergeten op welk geslacht je ook alweer precies viel. Maar als je even een helder moment hebt: ga lekker duister dansen in de X-Ray bij DJ Tennis. Wat zeg je? Nee, geen sport, een dj. EEN DJ! DANSEN! Laat ook maar. 

02:30

Ben je er nog? Optimo, die ken je toch nog wel van toen je jong was? Ja Optimo (Espacio) inderdaad (wijsneus), met een set die ongetwijfeld alle kanten vliegt. 

04:20

Bij gebrek aan de Titty Twister dansen we af bij Horst… ehm Joost van Bellen.