Lowlands: Ontsnap aan de realiteit bij de VPRO Peepshow

“Als kijker kun je je eigen ervaring vormgeven”

Menno de Meester ,

Virtual Reality klinkt als een vergeten techniek uit de jaren ’90, maar is met de komst van de Oculus Rift weer helemaal hot. Met deze bril op begeef je je in een andere wereld: welke kant je ook op kijkt, alles is anders. Op Lowlands vind je bij de 3voor12- en 3FM-stands de VPRO Peepshow, waar jij elke dag van 11 tot 11 de kans krijgt te ontsnappen aan de realiteit met een Virtual Reality live performance.

Je komt de Peepshow binnen, begeleid door VRonica, een pikant geklede dame. Midden in de bordeel-achtige ruimte, zet ze je op een krukje neer, en krijg je de Virtual Reality-bril op. Vijf minuten lang beleef je in je eentje een exclusieve ervaring. Bedenkers zijn regisseur Ivo van Aart en theatermaakster Mirjam van Dijk. Van Aart verklaart: “De Peep Show gaat heel erg over realiteit in realiteit in realiteit. Op een gegeven moment raak je je gevoel voor realiteit kwijt.”

Bij realiteit in realiteit in realiteit komen al gauw de vergelijkingen met de films Inception of Réalité van Quentin Dupieux (Mr. Oizo) om de hoek kijken. Voor de VPRO Peepshow was echter een andere film van invloed. Van Aart: “Eén van de inspiraties was voor ExistenZ van David Cronenbrug, een vrij iconische film uit de jaren ’90, toen virtual reality ook populair was. In die film weet je een op een gegeven moment ook niet meer in welke laag je bent. De film is nu weer relevant.”

De installatie op Lowlands doet je beseffen wat de risico’s zijn van de virtual reality-bril: “Met de Peepshow hebben we geprobeerd met een nieuw medium een verhaal vertellen dat gaat over dat medium. Weinig mensen weten wat virtual reality is en wat het met je doet. De onveiligheid van zo’n Oculus Rift dragen en niet weten wat er eigenlijk om je heen gebeurt: dat zijn allemaal thema’s die gaan over het medium zelf.”

Van Aart nam de regie voor zijn rekening en schreef de tekst en het scenario. Mirjam van Dijk assisteerde bij de regie, maar is ook bedenker en vormgever van het project. Aan de vijf minuten die je meemaakt in de Peepshow gaat een lange voorbereiding vooraf. “We zijn hier zo’n drie maanden mee bezig geweest. Het was ontzettend veel werk. Er zijn zes camera’s die alle kanten op kijken nodig om het op te nemen, een naar boven en vijf om je heen. Vervolgens moesten we al die beelden aan elkaar plakken om het als een bol vorm te geven.”

Wat er precies gaat gebeuren, zal je natuurlijk pas op Lowlands ontdekken. “Er wordt van alles met je uitgehaald, je moet proberen het zoveel mogelijk over je heen te laten komen. Dan is de ervaring het leukste.”

PRIJSVRAAG VOOR LOWLANDS KAARTEN

Welke video van welke Haagse rockband speelt zich af in een peepshow? 

Let op: Alleen antwoorden die voor woensdag 19 augustus, 21.30 uur zijn ingestuurd dingen mee. Vergeet niet je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer te vermelden.


REAGEREN ONDER HET ARTIKEL HEEFT GEEN ZIN -> MAIL VIA BOVENSTAANDE LINK