ITGWO15: De top 5 van zaterdag

Oddisee is de grote verrassing

Sjoerd Huismans, Timo Pisart, Willem van Zeeland, Cecile van Wijnsberge, Atze de Vrieze ,

Into The Great Wide Open is het meest idyllische festival van Nederland. Maar nu even niet. Regen, kou en harde wind heersen op Vlieland. Maar gelukkig is er ook weer veel mooie muziek en valt er het een en ander te ontdekken. Oddisee en Ryley Walker veroveren harten op de zaterdag en zZz zorgt aks vanouds voor een dampende afterparty in De Bolder. En als je dit jaar een show van Kenny B had willen zien, dan was het deze.

1. Oddisee

2. Ryley Walker

Met zijn warrige haardos, opgerolde broekspijpen en stoffige kleding die rechtstreeks van de vlooienmarkt lijken te komen, zien de 26-jarige troubadour Ryley Walker en zijn band er net uit als lichtelijk verwarde filosofiestudenten. En zulke muziek maken ze ook: het is jazzy seventies-freakfolk die wel doet denken aan mannen als Tim Buckley en Bert Jansch. Zijn dit jaar verschenen album Primrose Green werd door fijnproevers met gejuich ontvangen, en terecht. Het is muziek die is gemaakt voor versleten platenspelers, die perfect tot zijn recht komt in het bos. En verdomd, daar staat Walker vandaag ook. Het bos was dit weekend nog niet zo vol als vandaag, vooraan is een gigantische sit-in gaande en al gauw past er niemand meer bij. Het is een fantastische show: Walker tokkelt virtuoos op z’n exotisch gestemde gitaar, die eruit ziet alsof hij al heel wat te verduren heeft gehad. De vierkoppige band achter hem speelt ondertussen lange meanderende solo’s en aan prijsnummer Primrose Green lijkt geen einde te komen. Hij blijkt ook nog eens een hele leuke, amicale gast te zijn die iedereen meekrijgt met zijn droge grapjes. "Nee, jullie moeten nu niet de wave doen, hoor. Hoewel: de verleiding is groot om het op te roepen..” Waarop het publiek zowaar een heerlijk kneuterige wave doet. Prachtige show in perfecte setting. (Timo Pisart)
 

3. zZz

Er staat weer eens een enorme rij voor de Bolder. Dat is deels door het weer en deels door het feit dat de Bolder het enige overdekte podium van het festival is. Maar op een druilerige nacht als deze is zZz ook precies een act die je graag wil zien, en dan vooral in een geannexeerde campingdisco. De twee mannen van zZz zijn altijd al de koningen geweest van less is more (en hard). Vannacht is het weer een en al krautsynths en ziedende drums op standje permanente gehoorbeschadiging, en al snel is de voorste helft van De Bolder een vieze, kolkende massa. De achterste helft lijkt voornamelijk te zijn gekomen om te schuilen voor de regen, maar zZz is hier zo op z'n plek dat je hoe dan ook blijft staan. Anders mis je namelijk iets te geks. Bier en crowdsurfers vliegen door de lucht, aan de zijkant staan mensen elkaar te versieren, er blaast een koude airco in je nek. In een razende vijftig minuten is het voorbij. Een keiharde bliksemschicht in je kanis. (Cécile van Wijnsberge)

4. Oscar and the Wolf

5. Kenny B