ITGWO15: De Grote Eettest ITGWO15: De Grote Eettest

Wat eten we op Vlieland? Scheermesjes, Moxxxy Nasi en biefstuk van Amaro

, Atze de Vrieze, Sjoerd Huismans, Bas van Duren, Cecile van Wijnsberge, Timo Pisart, Roosmarijn Reijmer

ITGWO15: De Grote Eettest

Wat eten we op Vlieland? Scheermesjes, Moxxxy Nasi en biefstuk van Amaro

Atze de Vrieze, Sjoerd Huismans, Bas van Duren, Cecile van Wijnsberge, Timo Pisart, Roosmarijn Reijmer ,

Ook Into The Great Wide Open moet eraan geloven: de immer kritische eetrecensies van 3voor12. Want na onze vorige eettest op Lowlands durven we nu voorzichtig van een traditie te spreken. Een matige zangpartij of valse gitaar willen we nog wel eens door de vingers zien, een te lang gebakken steenovenpizza is een absolute no-go. ITGWO staat al jarenlang bekend om zijn sterke food line-up vol exotische lekkernijen, maar wat zijn de absolute toppers?

Scheermesjes

De absolute klassieker van Zijpe Stijl. Eenmaal scheermesjes, is elk festival scheermesjes, ook al vullen ze natuurlijk voor geen meter. Acht van die beestjes krijg je, geserveerd op een aardewerken bordje, en voorzien van een dressing van azijn, olijfolie en rode uit. Slobber slobber en het is weg, maar wat een verademing na de zilte kapsalon waarmee Zijpe Stijl ons op Lowlands hoopte te verrassen. En let op: elke keer als je er een bestelt, komen er minimaal drie mensen op je af die zeggen: "Oh, die zijn zooo lekker." Eén minpuntje: ze grillen ze tegenwoordig in een oven in plaats van op de bbq, en dat proef je. Evengoed de ultieme must taste. Locatie: Fortweg Munten: 2,5 Cijfer: 9

Entrecote van Amaro
Cultkok Amaro is dit jaar ook present op Into The Great Wide Open. Niet dat we hem zo snel in de keuken spotten, maar een eettent op het Sportveld draagt zijn naam. Minpuntje alvast voor de dame achter de balie die niet helemaal duidelijk maakt waar je moet zijn voor welk gerecht, maar soit. De lap vlees maakt heel veel goed. Helaas niet gebakken op lava, wel op een barbecue waar je wat stukjes houtskool van meekrijgt als de wind goed staat en je mond open. 'Royaal' is het woord wat te binnenschiet: de entrecote is flink, de aardappeltjes in ruime mate voorradig en ik durf te wedden dat geen enkel gerecht hieronder zoveel groenten biedt. De entrecote is perfect gebakken en heerlijk sappig. Een saus erbij serveren zou een gotspe zijn. En zowaar: de vetrand is geen stukkie lillend vlees, maar een wezenlijk onderdeel van een bord vol, waar je met gemak de hele nacht op kan teren. Locatie: Sportveld Munten: 5 Cijfer: 8,5 (BvD)

Moxxxy Nasi
Het zonnetje schijnt eindelijk voluit, Surinaams-Nederlander Kenny B zingt op de achtergrond, dus wat doen we dan? Juist; lekker Surinaams eten. Bij Moxxxy weten ze wel hoe dat moet, gelet op het prachtige kleuren- en smaakpalet dat ze je voorschotelen als je om de nasi vraagt met drie soorten vlees, dus eigenlijk gewoon moksi metie. Door de verscheidenheid, is iedere hap een verrassing. Ga je voor een hap kip met een beetje piccalilly waar nog eens wat extra madame jeanette in zit? Of wat spek met smakelijke nasi en wat zuurtjes? Knapperige groenten? Het kan allemaal. Een feest voor de hongerige mond én lust voor het oog; binnen enkele minuten komen er twee mensen los van elkaar mij vragen wat ik eet. Dan heb je het toch goed gedaan. Locatie: Sportveld Munten: 5 Cijfer: 8,5 (Bas van Duren)

 

Tagliata
Op Into The Great Wide Open hoef je geen slap bordje pasta te verwachten, op het Sportveld worden uitmuntende Italiaanse gerechten geserveerd. Wellicht verwarrend voor de culinaire leek, maar aan de traditionele tagliata komt geen pasta te pas: we spreken hier van dunne plakjes, heerlijk mediumrare geroosterde Angus biefstuk met een prima salade van lekker knapperige rucola, een puntje citroen, olijfolie en grove korrels zeezout. Pluspunten voor het voor de neus raspen van de dikke vlokken parmezaan die als sneeuwvlokken over de steak dwarrelen. Het is bij lange na niet genoeg voor een volle maag, maar desalniettemin een grote aanrader. Locatie: Sportveld Munten: 4 Cijfer: 8,5 (Timo Pisart)

Thaise rode curry met garnalen

Man, wat hebben we ons op Lowlands stuk gebeten op het Aziatische eten. Ordinaire nasi, taaie loempia's, en het allerergste: slappe curry. Op Great Wide Open betaal je voor dat laatste net wat meer (5,5 munten is niet mis), maar dan is je eten tenminste op smaak, met sappige garnalen en flinke reepjes verse bamboe. Locatie: Sportveld Munten:5,5 Cijfer:8 (Atze de Vrieze)

De dagvangst van Weltevree

Vlak voor de start van Into The Great Wide Open dreigde een springtij vanuit de Noordzee een voortijdig einde te maken aan het paradepaardje van 2015: strandtuin Weltevree. Voor dit ecologische initiatief zijn Lab Vlieland, restaurant Hoog Vuur en duurzaam productlabel Weltevree met elkaar in zee (en dus bijna de boot in) gegaan. Ternauwernood konden de in het strand ingegraven koelkelder, de windmolens en de hottubs de voeten droog houden. Klanten moeten zelf aan de slag voor hun diner door een bakje vlees/vis/vega te bakken in een van de vele houtovens die rond het eetgedeelte opgesteld staan. Gelukkig lopen er wel koks met verstand van zaken rond om supervisie te houden, want de oventjes denken heel verschillend over de gestelde twee minuten baktijd. Het eindresultaat is een verfijnd, maar licht kostje: drie stukjes verschillende vis (dagvangst) op een bedje van lekker gekruide, niet-standaard groenten (zeekraal, venkel etc). Ondanks dat de prijzen ietwat aan de hoge kant zijn, loopt van Strandtuin Weltevree het water je in de mond. Locatie: Strand bij De Bolder Prijs: 15 Euro Cijfer: 8 (Roosmarijn Reijmer)

Krakakaasfondue
Oui oui, de allerlekkerste kaasfondue die je ooit op een festival hebt gegeten vind je bij wijnbar Vive le Vin op het Sportveld. “Met liters wijn”, zo wordt beloofd, en daar is geen woord aan gelogen. Verder is het een lekker pittige mengelmoes van Franse en Zweedse kazen die precies dik genoeg is. Waar de festivalkaasfondue meestal met slechts wat droog brood wordt geserveerd, krijg je hier een puntzak met een boeketje verse groenten dat al even kleurrijk is als de sjaal van Kenny B. Locatie: Sportveld Munten: 4 Cijfer: 8 (Timo Pisart)

Italiaans brood met varkensvlees van Zebs

Zebs, tegenover het hoofdpodium op het Sportveld verkoopt Italiaans warm plat brood met verschillende soorten vulling. Ik kies voor de variant met varkensvlees en die is overheerlijk. Het lauwwarme, subtiel vette varkensvlees is een aangename mix met de saus en de rucola. Je hebt er geen volwaardige maaltijd aan, maar als middagsnack is dit niet te versmaden. De hoofdgerechten op de menukaart zien er ook veelbelovend uit. Locatie: Sportveld Munten: 2 Cijfer: 8 (Willem van Zeeland)

Appeltaart van Public Pie
Appeltaart is nou niet per se festivalvoer bij uitstek: zo'n punt op een bordje eet toch wat onhandig. Daar heeft Public Pie iets op gevonden: het deeg is gevormd tot een bakje voor de appelvulling. Eten waar je maar een hand voor nodig hebt, daar zijn we fan van. Proberen dus. Midden op het Sportveld staat het schattige gebakskraampje. We rekenen 1,5 munt af, en krijgen zonder extra kosten een flinke kwak vers geklopte slagroom. Dat is al een groot pluspunt. Het deeg is knapperig en smaakt naar vanille, een beetje als een zandkoekje. De stukjes appel die erin zitten hebben nog best een bite en smaken nog fris. Wie houdt van een meer doorgekookte, moesachtige vulling komt hier niet aan z'n trekken, maar wij vinden het wel lekker en het geeft minder geknoei. Ook bespeuren we een flinterdun laagje van waarschijnlijk abrikozenjam bovenop – een goeie tip voor uw appeltaarten thuis! En dan de grootste troef: er zitten geen rozijnen in. Want die horen niet in appeltaart. Punt. Locatie: Sportveld Munten: 1,5 Cijfer: 8. (Cécile van Wijnsberge)

Thaise rode curry met biologische kip
De fervente festivalganger (en de lezer van onze grote Lowlands Eettest) weet het: meestal is Aziatisch eten op festivals een slecht idee. Te flauw, te slap, te vettig, te doodgekookt. Het restaurant bij jou om de hoek doet het waarschijnlijk beter, en dan kan je gewoon pinnen en krijg je er zo'n kek herbruikbaar plastic bakje bij. Als je in Utrecht woont zit Yum Saap echter misschien wel bij je om de hoek, want ze hebben behalve hun dependance op ITGWO ook gewoon een restaurant in de Twijnstraat. Dat geeft hoop. De enorme kraam ziet er uitnodigend uit vanaf de moddervlaktes van het Sportveld: een terras op een hoge veranda, vrolijke lichtslingers en lampionnetjes. Eenmaal daar krijgen we voor 5,5 munt binnen no time een rake portie rode curry met biologische kip voor onze neus, op een echt bord, met eco-verantwoord bamboebestek. Waar sommige rode curry's voornamelijk doen denken aan voedingskleurstof ('Ze stoppen luizenbloed in M&M's!'), is deze saus mooi zalmroze van kleur en daarbij wat aan de dikke kant. Er steken wat sugar snaps uit, evenals een flink stuk broccoli en een boel bamboescheuten. Bij de eerste hap merk je het meteen: verhip, er zit smaak aan! Het is zelfs pittig! Joehoe! De groente is nog lekker crunchy, de rijst is goed gaar en net een beetje plakkerig, precies zoals het hoort. De kip is een klein beetje droog, maar met de voeten in de modder doen we niet moeilijk om kleinigheden. Deze curry verdient de hoogste eer onder het festivalvoedsel: ook thuis zou je er best voor omfietsen. Locatie: Sportveld Munten: 5,5 Cijfer: 7,8 (Cécile van Wijnsberge)

Pulled Pork Burger
De term ‘burger’ is bij dit gerecht een beetje misleidend: het is simpelweg een broodje pulled pork (bij ons in Oost-Brabant noemden we dat vroeger gewoon vêrkeh). Met een portie koolsla en barbecuesaus erbij, zoals het hoort. Niks mis mee: prima rooksmaak, niet te droog, lekker gekruid. Wel zou die salade iets minder triestig kunnen. Een praktisch nadeel: je moet hem echt volledig horizontaal naar binnen schuiven, anders druipt de hele inhoud eruit. Een stelletje bij het barbecuetentje nabij het Fortwegpodium heeft dat bijvoorbeeld niet begrepen. Samen proberen ze er een te eten, romantisch in de regen. Helaas wordt het op deze manier toch een beetje pulled pork-porno. Locatie: Fortweg Munten: 3 Cijfer: 7+ (SH)

Vlienamese loempia
Toen Into The Great Wide Open nog een podium naast de vuurtoren had, lag-ie een soort van op de route: de Vlienamese Loempia-tent 't Kluutje. De eigenaar stond een beetje te mopperen: al die hippe cateraars van de wal op het festival, en de lokale ondernemers mogen niet meedoen. Een paar jaar later stond ie er, op het Bolderplein, te serveren tot de laatste feestgangers naar huis gingen. Wat er achter de schermen precies gebeurd is weten we niet, maar dit jaar staat de Vlienamees weer moederziel alleen op het hoekje bij hotel Seeduyn. En die loempia? Precies wat je ervan verwacht. Al zou-ie voor ITGWO misschien wat kunnen experimenteren met biologisch filodeeg of linksdraaiende taugé. Locatie: Langs de weg bij Hotel Seeduyn Kosten: €1,40 Cijfer: 6,5 (Atze de Vrieze)

Marius’ Zeewierkroketten
Recht tegenover het hoofdpodium, niet ver van de bekende Dutch Weed Burger (die kun je op elk festival vinden), zit Marius’ Zeewierkroketten. Dat klinkt in elk geval bijzonder, en de verwachtingen als ze uit de frituur rollen zijn dan ook hooggespannen. Het is maar een tussendoortje: twee kleine kroketjes (voor twee munten) met ragout waar inderdaad wat zeewier in is verwerkt. Helaas proef je die maar nauwelijks, vooral door de overmatige mosterd die erop gekwakt is. Prima te eten hoor, maar niet heel speciaal. Volgende keer toch maar de eierballen inschepen; dat is pas een authentiek noordelijke snack. Locatie: Sportveld Munten: 2 Cijfer: 6 (Sjoerd Huismans)

Tacomaaltijd van Taco Express op #ITGWO15

 Ach, het is best te doen, zo’n Tacomaaltijd van Taco Express. En dat het goed vult is natuurlijk mooi meegenomen op zo’n koude, regenachtige dag. Maar dit is wel een erg doordeweekse maaltijd voor een popfestival, met wat al te veel droge rijst. Ik denk dat er dit weekend op Vlieland aardig wat mensen rondlopen die dit thuis minstens even goed klaar kunnen maken. Dan is 5 munten wel wat aan de hoge kant. Locatie: Sportveld Munten: 5 Cijfer: 6 (Willem van Zeeland)

Nu op 3voor12