Hollandse Nieuwe van de maand GANZ naar SXSW en Miami WMC

Amerikaans boekingsbureau plaveit de weg

Ingmar Griffioen ,

GANZ is Hollandse Nieuwe van de Maand en met reden: Amsterdammer Jordy Saämena (echte naam) gaat met zijn producties en vooral remixes al even heel lekker en daarom de komende weken naar Amerika. Eerst doet hij nog even een dj-set op Where The Wild Things Are en praten met 3voor12: "Dit wordt de eerste keer in Amerika ja. Eindelijk. Dit is waar ik vanaf het begin dat ik muziek maakte over gedroomd heb." In de VS doet GANZ onder meer twee shows op SXSW en een op de voor dance minstens zo prestigieuze Miami Winter Music Conference. En oh ja: binnen een maand dropt hij zijn nieuwe EP.

Maar het gaat toch al even stijl bergopwaarts met de Nederlandse producer, die wereldwijd opzien baarde met remixen van A-Trak en Flume tot Odesza. Waarom waren de Verenigde Staten dan een brug te ver? "Gewoon omdat visa zo moeilijk verkrijgbaar waren, dus ik mag van geluk spreken. Je weet niet hoe lang het gaat duren, het ligt aan je bekendheid en je moet stapels papieren invullen. Plus alle gigs, posters, releases, blogs, interviews opgeven. Dan is het geld betalen en hopen dat je 'm krijgt. Het gaat eigenlijk echt hard met boekingen sinds ik in november tekende bij Am Only, een groot Amerikaans boekingsbureau waar Skrillex, Knife Party, David Guetta, Pendulum, en eigenlijk alle gote namen bij zitten. Toen ben ik gaan kijken of we een visum konden aanvragen. Daarvoor kwamen al redelijk veel aanvragen binnen, maar moest ik het afhouden omdat ik geen agency en visum had."

Nu gaat GANZ van 11 tot 27 maart naar Amerika en dat had nog best langer kunnen duren. "Ik ga voor twaalf gigs, dus dat is best lekker. Dan moet ik terug voor Paaspop, anders zou ik langer in VS kunnen blijven." Hij heeft net een tweede show op SXSW in Austin bevestigd, plus een showcase op danceconventie Miami Winter Music Conference. "Daar heb ik meteen drie belangrijke gigs mee. Het agency heeft uitnodigingen voor mij gekregen om daar te mogen draaien. Het zou best wat kunnen opleveren, op SXSW komen immers zoveel mensen. Ik heb al een paar afspraken en hoop nieuwe mensen, artiesten en labeleigenaren te leren kennen." GANZ sluit niet uit dat hij nog wat kan opnemen. "Ik zou met zoveel artiesten even de studio in willen duiken. George Maple, Mr. Carmack en Djemba Djemba zijn er."

Het verschil met een bandtournee is aanzienlijk: de komende tijd is het vooral zaak zichzelf op te laden en met een paar usb-sticks in het vliegtuig te stappen. "Die zijn het makkelijkste om mee te nemen en om te verliezen... dus ik heb altijd een back-up mee. Verder ga ik in mijn eentje. Het is al duur genoeg, en mijn broer en manager werkt er ook nog naast." De tour gaat verder onder meer langs Portland, San Francisco, Atlanta, New York en LA. 

GANZ houdt voor 3voor12 een tourverslag bij van zijn belevenissen in Amerika.

Als hij terugkomt is het bijna tijd om zijn nieuwe EP te droppen. "Ik heb alles deze week laten masteren. Het zijn drie nummers met een chill-nummer waar denk ik heel veel mensen wel naar kunnen luisteren. Het heeft iets weg van R&B, de andere twee neigen meer naar elektronica en hiphop en zijn meer bangers. We zijn nog aan het kijken bij wie het uitbrengen, er is wel interesse." Daarmee is de koek nog zeker niet op. "Ik heb nog een EP klaarliggen, maar wilde eerst deze doen. Die tweede EP krijgt meer bangers, festivaltracks, dieper en elektronisch. En ik hoop binnenkort naar een album toe te werken. Daarop komen meer verschillende tracks. Dat wordt weer net iets anders. Met iets meer hiphopplaten, omdat ik daar toch mee ben begonnen en dat een beetje terug wil brengen. En ik wil dat er een verhaallijn in zit. Ik zie een EP toch meer als een soort verzameling. Een album, daar kan je echt omheen gaan werken. En hopelijk met een aantal toffe gastartiesten, waarvan ik er straks misschien wat onderweg kan scoren."

Voordat hij het vliegtuig pakt staat GANZ zaterdag nog op Where The Wild Things Are. "Daar doe ik een dj-set. Ik hoop al m'n nieuwe materiaal te laten horen. Normaal is het 50/50 met eigen werk en tracks van andere artiesten. Nu ga ik proberen net wat meer eigen tracks erin te stoppen, ook wat ik net heb afgemixt."