Hollandse Nieuwe van de maand: The Miseries

Debuut van Tim Knol's garagepunkband nu op de Luisterpaal

Cécile van Wijnsberge ,

Iedere maand kiest 3voor12 een veelbelovende act tot Hollandse Nieuwe. In april is dat The Miseries, de band waar Tim Knol eindelijk zijn garagerock-ei kwijt kan, zonder daarbij zijn neus voor sterke liedjes te verliezen. Het titelloze debuutalbum komt uit op 3 april, en is nu exclusief te streamen op de 3voor12 Luisterpaal.

Behalve Tim Knol, bekend van zijn werk als singer-songwriter, bestaat The Miseries uit Melle Boersma, Eric Lensink en Kees Schaper. Een band die zich vormde “zoals het hoort”, aldus drummer Kees. Gewoon, vrienden die met elkaar muziek willen maken: “voordat we het doorhadden was die band er en hadden we een single uit,” vertelde hij in een interview met 3voor12 op Le Guess Who vorig jaar. “Mensen vinden het nog tof ook,” voegt Tim toe.

Tof is het zeker, en wij zijn niet de enigen die dat vinden. De compacte, hoekige liedjes sloegen al aan op vele festivals binnen Nederland, en de heren maakten ook nog een acte de présence op het toonaangevende ontdekfestival SXSW in Austin, Texas. Daar werden zelfs de eerste lijntjes richting een Amerikaanse carrière al opengelegd. Maar eerst Nederland en Europa eens doorkruisen, met z’n vieren in een busje en gáán, met een onwijs lekker debuutalbum op zak. Het geluid is gruizig, gemaakt om net te hard afgespeeld te worden. De liedjes bewijzen echter dat er achter de punk attitude een uitstekend gevoel voor melodie schuilgaat. Powerpop noemt Tim het zelf, en net als echt goede popliedjes blijven ze meteen in je kop steken. Op Eurosonic wisten ze het zelf het beste te verwoorden: The Miseries is “de perfecte muziek om lekker naar de klote te gaan.”