3voor12 Checklist (week 50): o.a. SOPHIE, Joey Anderson en Canshaker Pi

Elke week de beste nieuwe muziek

Freek Verhulst ,

Het is maandag, dus het is weer tijd voor een nieuwe Checklist! De samenstellers kozen opnieuw de beste singles, albums, clips en shows van de week. De Amsterdammers van Canshaker Pi kwamen met een live-clip van Bruises en Joey Andersons nieuwste technoplaat kwam uit, maar de koploper in de Checklist van week 50 is de Britse producer SOPHIE. Zijn single Vyzee stond er vorige week al in, nu is het de beurt aan zijn 3voor12 Album van de Week: Product.

1. (-) SOPHIE - Product (Album van de Week)
De Britse producer SOPHIE, alias Samuel Long, buzzt al een tijdje op de blogs en komt nu eindelijk met zijn eerste album. Hij maakt elektro met J-popinvloeden en flink omhooggepitchte vocals, die aan de ene kant mierzoet geglazuurd is, maar tegelijk allerlei hints naar fetisjes bevat. Daardoor beland je in een vrij bizar dwaalgebied tussen kinderfeestjes en darkrooms, dat precies kitsch genoeg is om waanzinnig aanstekelijk te worden.

2. (-) Joey Anderson - Invisible Switch (album)
Op zijn tweede album kiest de Amerikaanse technoproducer Joey Anderson opnieuw voor de kunst van de subtiliteit. De synthesizers worden nauwkeurig laagje voor laagje over elkaar heen gelegd, terwijl de analoge drumbeats regelmatig bescheiden naar de achtergrond bewegen om ruimte te bieden aan de melodieën die door elkaar heen lopen. Door die fijnzinnige productie etaleert Anderson op Invisible Switch wederom zijn eigen specifieke sound.

3. (-) Canshaker Pi - Bruises (video)
Vorige week werd al bekend dat Canshaker Pi op ons Noorderslag podium staat. In de tussentijd brachten de Amsterdamse garagerockers een clip uit voor Bruises, die ze opnamen tijdens een live optreden in de Vondelbunker in hun thuisstad. Met hun garagerockenergie en slackervibe klinken de vier heren als een pakkende mix tussen FIDLAR en Iceage.

4. (-) Naive Set - Dragon (album)
Iets subtieler opgezet is het tweede album van Naive Set, eveneens uit Amsterdam. Dragon zit vol vriendelijk jengelende gitaarpopliedjes à la Real Estate, die de drieminutengrens nauwelijks ontstijgen. Dat is precies de kracht van de plaat: Naive Set verstaat de kunst van het weglaten. Geen overbodige poespas, geen groot gebaar, maar wel gewoon een verzameling van elf prima liedjes met een kop en een staart.

5. (-) Blossoms - Charlemagne (single)
Blossoms uit britpopstad Manchester is een van de beloftes van het aankomende Eurosonic festival en werd door BBC al op de Sound Of 2016 Longlist gezet. Single Charlemagne laat precies horen waarom. Een catchy hook, een goed riffje en een sterk refrein maken het namelijk een van de meest frisse indiepoprockliedjes van de afgelopen tijd. Dat smaakt naar meer.

6. (-) Jeremih - Late Nights: The Album (album)
Jeremih ken je misschien nog van Birthday Sex. Op zijn nieuwste album, dat liefst vijf jaar op zich liet wachten, krijgt de r&b-ster medewerking van onder meer Ty Dolla $ign, Migos, Future en Big Sean. En dan zit op single Don't Tell 'Em de enige echte DJ Mustard 'on tha beat'. Niet de minsten dus, en Late Nights: The Album stelt gelukkig ook niet teleur, met vijftien r&b-songs voor in de late uurtjes.

7. (-) The Shrine - Coming Down Quick (clip)
De rockers van The Shrine feesten in een garagebox en gaan strandjutten in hun clip voor Coming Down Quick, de opener van hun laatste album Rare Breed. De Amerikanen maken harde rock en roll die sterk verwijst naar Britse heavy metal, maar tegelijkertijd iets van harde punkrock heeft. Coming Down Quick is met zijn stoner-intro en een vuisten-in-de-lucht-en-meebrullen-refreintje exemplarisch voor die sound.

8. (-) Architectural - Amour (album)
De Spaanse technoproducer Juan Rico tekende voor Amour met het Nijmeegse bastion Wolfskuil. Het werd een melodieuze ambienttechnoverzameling waarvan de songtitels, zoals Delicatezza, alleen al naar meer smaken. Warme synthhooks en brede soundscapes worden alleen wanneer hoogst noodzakelijk door kickdrums ondersteund, maar vaak kunnen de melodieën het uitstekend zelf af. Als er ooit een verloren gewaand technoding opduikt van Vangelis, hoop je dat ‘ie zo zal klinken als Architectural’s Amour. 

9. (-) ANOHNI - 4 Degrees (Single van de Week)
Antony doet het tegenwoordig zonder The Johnsons, maar met Hudson Mohawke en Oneohtrix Point Never. Die twee hebben namelijk de productie voor hun rekening genomen op de 3voor12 Single van de Week. Aan het theatrale drama dat we van Antony Hegarty gewend zijn, verandert ondanks die wijziging gelukkig niets. 4 Degrees van haar nieuwe soloproject ANOHNI gaat over klimaatverandering en is de eerste single van het aanstaande album met de optimistische titel HOPELESSNESS.

10. Yellow Claw & DJ Mustard feat. Ty Dolla $ign & Tyga - In My Room
Met Yellow Claw én DJ Mustard samen achter de knoppen, zit het met de beat normaal gesproken wel goed. Als dan ook nog Ty Dolla $ign en Tyga hun medewerking verlenen, kan het eigenlijk al helemaal niet meer misgaan. In My Room is dus niet heel verrassend een fijne hitproductie, inclusief softpornovideoclip.

11. (9) Matheis - Swell/Kindred Phenomena
Een van de spannendste dancealbums van het moment komt uit Zeeland. Dat is namelijk waar Matthijs Verschuure, ofwel Mattheis, resideert. Mattheis laat zijn arpeggiator overuren draaien en maakt op die manier warme, maar spannende dance. Van zijn debuutalbum Kindred Phenomena is op soundcloud alleen een sampler te horen, maar single Swell is al wel in zijn volledigheid te beluisteren.

12. (-) Bob Moses live in 3voor12 Radio
De Canadezen van Bob Moses speelden vorige week in een uitverkocht Paradiso, maar daarvoor waren ze met hun melancholische elektro al langs gekomen in 3voor12 Radio. Ze speelden live op de Speelplaats drie nummers van hun laatste album: Tearing Me Up, Before I Fall en Talk.

De Checklist van deze week is samengesteld door Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Rene Passet, Sjoerd Huismans, Atze de Vrieze, Menno Visser, Cécile van Wijnsberge en Erik Zwennes.