Best Kept Secret: Weval is de meester van de suspense

Climax helemaal tot het laatst bewaard

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Jostijn Ligtvoet ,

Bij uitstek de dance-act om een indiepubliek als op Best Kept Secret een goed feestje te bezorgen. Voor het stampwerk hoef je niet bij het Amsterdamse duo te zijn, wél voor de diepe bassen en fijnbesnaarde vocalen. Dat kan in theorie alleen maar goed gaan op een festival als dit. In de praktijk ook?

HET CONCERT:

Weval, Best Kept Secret Stage Three, zaterdag 20 juni 2015

DE ACT:

Het Amsterdamse duo Weval komt hun melodieuze warmbadtechno naar Best Kept Secret brengen. De studievrienden Harm Coolen (1986) and Merijn Scholte Albers (1989) zijn tot nu toe vooral bekend door tracks als ‘Detian’, ‘Gimme Some’ en ‘Easier’. Daarnaast zijn ze bedreven in uitstekende remixes van onder meer Gui Boratto en onlangs nog The Acid, de band van Ry X. Weval tekende vorig jaar bij het gerenommeerde Keulse technolabel Kompakt en heeft al een uitstekende live-reputatie dankzij sterke sets op onder meer Motel Mozaïque en DGTL.

HET NUMMER:

Weval laat het halverwege heel even stilvallen en pakt de draad weer op met de bliepjestechno van ‘Rooftop Paradise’. De Amsterdammers bouwen de set zeer zorgvuldig op naar een stuk snellere, hardere techno als ze plots ‘Easier’ erin knallen. Een blijk van herkenning golft door het publiek. Fijn dat ze de songs nu vakkundig aan elkaar mixen, want eerder wilden ze voor een indiepubliek nog wel eens track-na-track spelen om meer een bandjesgevoel te creëren.

HET MOMENT:

De spannende een-na-laatste track in de set, ritmisch wat minder standaard, is er een die we nog niet kennen. Een wat duisterder nummer; heel even zitten we in een koud bad. Een om erin te houden, benieuwd wanneer het uitkomt.

HET PUBLIEK:

Feestje hoor. Aan het begin is het nog rustig in Stage Three, The Vaccines is net afgelopen en Weval begint een paar minuten te laat. Maar gedurende het optreden blijft het maar voller stromen, bijna evenredig aan de opbouw richting een hardere en snellere set. De handjes gaan de lucht in als het duo afsluit met een stel straffe four-to-the-floor-beats en industriële synths.

HET OORDEEL:

Daar ging het natuurlijk al een uur naartoe, maar knap hoe de ontlading uiteindelijk nóg beter is dan je verwacht. Daarvoor moeten ze wel even heel erg overdrijven met de shakers en andere effecten, maar het zij ze vergeven. Weval is pas relatief kort bezig, maar timmert hard aan de weg met de ene na de andere toffe remix en eigen track. Het duo is uitstekend bezig met produceren, maar live is Weval nog indrukwekkender. Wat een fantastisch opgebouwde set.

DE FOTO: