Best Kept Secret: Weinig natuurgeweld bij Circa Waves

Brits hypetrio maakt het niet waar

Tekst: Cécile van Wijnsberge, foto's: Ben Houdijk ,

'I remember T-shirt weather...' Als je in de aanloop naar de zomer je radio aan hebt gehad, heb je hem langs horen komen: het belangrijkste wapenfeit van Circa Waves. 'T-shirt Weather' heeft alle elementen van een indiehit: een meezingbaar refrein, een kek gitaarmelodietje en een piepklein beetje melancholische nostalgie naar een periode die nooit helemaal heeft bestaan. Hebben ze er daar vandaag op het hoofdpodium in Hilvarenbeek nog meer van?

HET CONCERT:

Circa Waves, Best Kept Secret Stage 1, vrijdag 19 juni 2015

DE ACT:

Voor acts als Circa Waves is het woord 'hypeband' uitgevonden: nog voor hun eerste album speelden ze al voor zalen vol platenbonzen, die allen hoopten hier de nieuwe Arctic Monkeys ontdekt te hebben, of anders in elk geval de nieuwe The Fratellis. Die ene indiediscohit hebben ze in elk geval al op zak: 'T-Shirt Weather' is een zonnige gitaarpoptrack waarop je uitstekend van je ene op je andere been kunt hupsen met je wijsvingertjes in de lucht en een leren jekkie aan. En het zijn nog knapperds ook. Frontman Kieran Shuddall kijkt met zijn groene ogen dromerig het publiek in, en ook hij heeft een leren jack aan, alleen is het zijne net toffer dan het jouwe van de H&M.

HET NUMMER:

Goed, 'T-Shirt Weather' is zoals verwacht de grootste knaller van de set, dus die wordt voor het laatst bewaard. We verwachten dat de jonge Liverpudlians na een paar knallende punky openingsakkoordjes nog wel meer vuurwerk bij zich hebben, maar dat valt eigenlijk aardig tegen. Het leukste nummer uit de set naast De Hit is 'Get Away', nog zo'n dansbaar popliedje met romantisch refrein. Nadat 'ie een keer langs is gekomen kun je hem meteen meezingen: het belangrijkste kenmerk van een goede pubrockhit. 

HET MOMENT:

'Dit nummer is heel speciaal voor ons, omdat jullie het nogal leuk schijnen te vinden,' zegt Shuddall. Inderdaad, Nederland is weg van 'T-Shirt Weather'. Foto's waarop Circa Waves en publiek aan het einde van de show de zaal van het poppodium totaal afbreken uit puur ongebreideld enthousiasme voor het nummer zijn niet zeldzaam. Vandaag gaat het er iets minder wild aan toe, maar aan het warme onthaal van het nummer merk je dat dit is waar het publiek op zit te wachten. Het gitaarmelodietje wordt ingezet, en ineens voelen we de eerste spetters. Boven dreigt een enorme, donkere wolk. Een aanzienlijk deel van het toch al niet massaal toegestroomde publiek laat zich wegjagen. In de binnenste cirkel maakt het niemand wat uit. Voor zover zij doorhebben schijnt er een stralende zon. 

OOK OPMERKELIJK:

Eigenlijk is er opmerkelijk weinig opmerkelijks aan dit bandje. Drie guitige koppies, smetteloze hagelwitte T-shirts en één gecalculeerde, perfect nietszeggende scheur in de broek, het is niet vervelend maar ook geenszins bijzonder. De bassist gaat even op z'n monitor staan, de drummer sleept aan het einde van de set zijn bekken mee naar voren om er aan de rand van het podium nog even flink op tekeer te gaan: alles suggereert punk, eigenzinnigheid en attitude, maar Circa Waves komt de belofte nergens na. 

HET PUBLIEK:

Van een zonnetje had het trio ontzettend geprofiteerd. Met een grijze lucht boven het hoofd wordt het publiek kritischer, het duurt niet lang of de buitenste toeschouwers hebben geen zin meer om het hitje af te wachten. Binnen een straal van vijf meter van Shuddall ziet het er echter hartstikke gezellig uit: er wordt uitgebreid gedanst, meegezongen en zelfs een klein stukje gecrowdsurft. De fans zijn duidelijk tevreden, maar veel nieuwe heeft Circa Waves er vandaag niet bij gekregen. 

HET OORDEEL:

De eerste helft van de show van Circa Waves voelt als een aardige imitatie van The Strokes, maar dan met maar half zo interessante liedjes. Voor een band die naar eigen zeggen 'fucking excited' is om The Libertines te zien heeft het opvallend weinig vuur en al helemaal geen rafelrandjes, maar ook gladde gitaarpop kan opwindend zijn en dat onmisbare gevoel weet de band vandaag niet te leveren. Het is niet ongeloofwaardig of onoprecht, maar wel behoorlijk inwisselbaar.   

DE FOTO: