3voor12 bespreekt Album van de Week (7): Mr. Polska

$NOLLER is ravotten én volwassen worden

Sjoerd Huismans ,

Op Noorderslag kon Mr. Polska de gigantische beer die hij speciaal voor de aankomende tour had besteld niet kwijt op het te kleine podium. En dat was dan nog de grote zaal van de Oosterpoort – waar in Nederland past die beer, waarop het decor in 3D ‘gevideomapt’ moet worden, dan wel? Het moge duidelijk zijn: voor de Nederlands-Poolse rapper mag het feest groot, groter, grootst zijn. En toch weet hij, zelfs op een plaat die $NOLLER heet, meerdere kanten van zichzelf te laten horen.

De afgelopen tijd zagen we Dominik Groot a.k.a. Mr. Polska vooral als verbeten survivalheld in het afgelopen seizoen van Expeditie Robinson. Dat hield hij best aardig vol, maar helaas bleek de solidariteit onder Nederlandse rappers kleiner dan gehoopt. Polska werd eruit gewipt, met hulp van niemand minder dan Vjeze “ik-denk-dat-ik-straks-een-staart-krijg-van-al-het-ratten” Fur. Muzikaal hoorden we in het programma weinig van Polska, op een matig geslaagd karaoke-optreden na. Het laatste wat we toen van Polska gehoord hadden? Die geweldige track De Libi die afgelopen april uitkwam, waarop de rapper een heel andere kant van zichzelf laat horen, vooral door de UK Garage-beat van Boaz van de Beatz & Rät N FrikK. Zou dit de nieuwe sound van Polska worden?

Oorspronkelijk was het helemaal niet de bedoeling dat Boaz bij $NOLLER betrokken was, omdat de producer zich meer wilde richten op het buitenland. De plaat zou geproduceerd worden door Mucky (NoizBoiz). Uiteindelijk hoorde Boaz wat tracks, en raakte hij toch weer enthousiast om met Polska te werken aan een Nederlandstalig rapalbum. Hij maakte er toch weer echte Polska-tracks van, nieuwe sound of niet. Naar verluidt moest Polska er wel de nodige moeite voor doen om Boaz richting deephouse te doen bewegen zoals op de nieuwste single Ravotten (ft. Ronnie Flex) – meer hierover in een interview op 3voor12 later deze week.

Het productieduo Project Money werkte mee aan diverse nummers en vocaal doen Ronnie Flex, I Am Aisha en Cartiez meer. Maar het is toch weer vooral Boaz die zijn stempel drukt op de plaat: uiteindelijk is hij op alle tracks de (co-)producer. En dus zijn er ook als vanouds de typische Nouveau Riche-partytracks vol bliepjes en harde beats, zoals Vibe (‘Deze Boaz-groove is zo sexy, dat alle vrouwen rondlopen met een erectie’). Ook Ravotten is alles wat de titel belooft, zij het met een diepere beat dan voorheen. De feestjes zijn allerminst verleden tijd voor Polska, hij is tenslotte ook pas 25. Ronnie Flex komt nog een keer meedoen op de speelse garagebeat van 10K Wolken. Aan de heerlijk vage tekst zie je dat de Capellenaar eraan heeft meegeschreven: ‘Je drinkt je dans, je mist de trein, je zit op een bank en hij is te klein. Je staat in brand, die shit doet pijn. Maar ik heb een tandenborstel – in verpakking – ik ben voorbereid.’

Ravotten en snollen is alleen niet meer het enige wat de rapper doet. Er is zelfs ruimte voor een beetje zelfreflectie, weliswaar op zijn Polska’s. ‘Zij is nu volwassen, en ik ben nu mijn pik in al die kutten aan het passen’, rapt hij in Ultra Traan. Een nummer over zijn zusje waarover hij moest waken, maar die nu volwassener is dan hijzelf. Op Dekentje rapt Polska over de échte aandacht die hij het andere geslacht niet kan geven: ‘Zij wil een dekentje, maar alles wat ik heb is een bekertje.’ En dan hebben we het nog niet over de ‘trap-smartlap’ (smtraplap? smarttrap?) Discodochter met volkszanger Frans Duijts. Van tevoren hielden we ons hart vast, maar dat nummer blijkt verrassend goed te zijn. Polska rapt over een wilde avond in de disco (‘deze avond maken wij je moeder boos, je wordt betast in de rook’), Duijts heeft wel door dat het allemaal een beetje te hard gaat: ‘Hé meisje, kom eens even hier. Leg je hoofd maar op mijn schouder, even verder geen vertier’. Met accordeon en al, soepel aan elkaar geweven door Boaz.

Dat geldt ook voor $NOLLER als geheel: hoeveel kanten die plaat ook opgaat, op de een of andere manier klopt het. Dan is zelfs uitsmijter Survivaltocht hem vergeven, een ultiem plat nummer inclusief hardcorebeat waarop Polska alsnog genadeloos uit de bocht vliegt. Maar eigenlijk is zelfs Survivaltocht hier wel op zijn plek: we moeten $NOLLER zien als overgangsplaat, van een rapper die bekendstaat als partykoning maar tegenwoordig ook een jonge vader is. En nog niet klaar om één van die twee uitersten te kiezen. $NOLLER is dus ravotten én volwassen worden - ook muzikaal. De twee bonustracks van Boaz (met o.a. RiFF RAFF) wijzen alvast op de ambitie van Polska de komende tijd: Engelstalige rap en succes over de grenzen. We zijn benieuwd waar we die 3D-beer nog gaan tegenkomen.

$NOLLER komt uit via Nouveau Riche en streamt vanaf donderdag op de Luisterpaal. Het album horen? Luister dan vanavond naar 3voor12 Radio waar Polska himself live een aantal tracks komt spelen! En kijk natuurlijk zijn show op Noorderslag terug, met veel nieuw materiaal: