Song van het Jaar: eerste jam Rondé werd meteen Megahit Song van het Jaar: eerste jam Rondé werd meteen Megahit

“Inmiddels sta ik liever op het podium dan in het echte leven”

, Sjoerd Huismans

Song van het Jaar: eerste jam Rondé werd meteen Megahit

“Inmiddels sta ik liever op het podium dan in het echte leven”

Sjoerd Huismans ,

In de aanloop naar de Song van het Jaar verkiezing 2014 blikken we terug op opvallend hitsucces onder de genomineerden. Vandaag Run van de Nederlandse band Rondé. Het nummer ontstond afgelopen januari binnen twee repetities, toen de Herman Brood Academie-studenten van Rondé nog niet eens officieel een band waren. Het kan snel gaan: de song werd Megahit en is inmiddels meer dan honderd keer gedraaid op 3FM.

Het zal niet vaak voorkomen dat een band die pas één single uit heeft meteen 3FM Megahit wordt, Serious Talent en in de ‘high rotation’ terechtkomt op die zender. Toch is dat het onwaarschijnlijke verhaal van Rondé, een band die nog niet eens een jaar bestaat. Sinds de successingle Run 6 oktober voor het eerst gedraaid werd, kwam het nummer al meer dan honderd keer langs.

Afgelopen januari kwamen de bandleden met elkaar in een ruimte terecht, binnen twee sessies ontstond de hit al. “Opeens was Run er”, zegt zangeres Rikki Borgelt. “We zaten bij elkaar in de oefenruimte te jammen, die tekst ontstond en vrij snel klopte het nummer. In de oefenruimte voelde iedereen al: dit klonk wel tof. Terwijl we toen nog niet eens een band waren, werd eigenlijk al besloten: laten we meer gaan schrijven.”

Act development
De bandleden van Rondé kennen elkaar van de Herman Brood Academie, waar de laatste tijd veel Nederlandse artiesten vandaan komen die hoge ogen gooien: van Emil Landman tot Mister & Mississippi tot Birth of Joy tot Martin Garrix. De reden dat Borgelt, Isai Reiziger (drums), Armel Paap (gitaar), Cas Oomen (bas) en Adriaan Persons (toetsen) bij elkaar in die oefenruimte terechtkwamen, is in eerste instantie dan ook een schoolopdracht. “Act development heette dat”, zegt Borgelt. “De bedoeling was dat je in een groepje bij elkaar komt en drie nummers repeteert.”

Peter Pannekoek
Even doorspoelen naar eind oktober, toen Rondé inmiddels een veelgeboekte band op de Popronde was. “Vanaf het begin waren de zalen al vol”, zegt Borgelt. “We merkten wel dat steeds meer mensen geïnteresseerd raakten en bijvoorbeeld naar alle shows kwamen. Erg grappig was dat soms: comedian Peter Pannekoek van de Wereld Draait Door vond ons optreden in het programma bijvoorbeeld goed. Echt een toffe gast bleek dat te zijn. Toen we het voorprogramma van Woman’s Hour deden in Paradiso, had hij een kaartje gekocht en was hij daar. Dat zijn de leuke dingen.”

De band zat in het busje van Leiden naar Zwolle, en toen ineens een telefoontje van Coen & Sander: Run is Megahit. “Onze manager Mink zei: jullie krijgen zo een telefoontje, misschien is het wel leuk als we het filmen. Het was heel onwerkelijk: je wilt je hele leven muziek maken en dan komt alles in een stroomversnelling. Ook wel een beetje eng: de lat ligt nu al hoog. Maar het opent wel weer nieuwe deuren.”

Go for it
Dat is ook hoe Borgelt Run, het nummer waar het allemaal mee begon, uitlegt. “Ik denk dat Run een beetje overkomt als een semi-liefdesliedje, maar dat is het eigenlijk niet. Het gaat meer over grijpen wat je grijpen kan, je dromen najagen. Go for it. En dat is wat we nu zelf ook aan het doen zijn: alles aanpakken wat we kunnen. Die tekst lijkt misschien cheesy, maar voor ons voelt het wel zo. Voordat ik aan de HBA begon, had ik nog nooit op een podium gestaan. Nu merk ik dat het verslavend wordt: ik sta inmiddels liever op het podium dan in het echte leven.”

Komende vrijdag speelt Rondé om 19:10 uur bij de Song van het Jaar 2014 in de Tolhuistuin. Wil je daarbij zijn? Meld je hier aan voor de gastenlijst!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12