Song14: Dotan maakt de Song van het Jaar 2014

Bekijk hier de hele Top 100

Redactie 3voor12 ,

Na een uitzending van negen uur bleek Dotan voor de Song van het Jaar 2014 te tekenen. Zijn nummer Home kreeg veruit de meeste stemmen. Tussen 15.00 en 0.00 (inderdaad, van 3 tot 12) maakten we live in de Tolhuistuin de volledige top 100 van de lijst bekend met heel veel optredende artiesten. Je kon de uitzending live meekijken. Check hier de hele uitslag, lees een interview met de winnaar en kijk meteen vele optredens terug.

1. Dotan - Home
Dit is hem dan, de Song van het Jaar 2014. Geen grote naam die eventjes een belofte komt inlossen, maar een rasechte nationale doorbraak. Dotan veroverde langzaam de harten in het voorjaar met deze gedragen folksong met intense drumpartijen en meerstemmige zang. Home werd de soundtrack van het WK voetbal, het troostlied rond de MH17 en nu dus het beste liedje van 2014 volgens jullie.

2. Hozier - Take Me To Church
Nog een debutant, deze Ierse zanger met zijn galmende stem. Vorig jaar al scoorde hij een grote hit met dit nummer in zijn thuisland. In januari zagen wij hem voor het eerst op Eurosonic, een paar maanden later op Down The Rabbit Hole, en nu is hij een wereldwijde succes. Take Me To Church staat momenteel zelfs in de top 3 in Amerika.

3. Chef’Special - In Your Arms
Al jaren is het Haarlemse Chef’Special Neerlands favoriete feel good popband, met hun luchtige mix van pop en rap. Dit jaar scoorden ze met dit persoonlijke nummer, over de dood van frontman Joshua’s vader. Verderop in de top 100 staat ook nog Schuilen Bij Jou, de Nederlandstalige cover waarmee ook The Kik een hit scoorde.

4. Blaudzun - Promises Of No Man’s Land
Johannes Sigmond overtreft dit jaar het succes van Elephants (twee jaar terug nummer 5) met deze nieuwe single. En eigenlijk zag je dat aan het begin van het jaar al aankomen. Promises was een van de allereerste hits van het jaar, kreeg een duwtje in de rug van de NOS, die het gebruikte tijdens de samenvattingen van de Winterspelen, en sindsdien is Blaudzun eigenlijk constant aanwezig geweest. Na een tour in het buitenland sluit de band momenteel het jaar af met een imponerende clubtour door Nederland.

5. Kensington - Streets
Als je twee jaar op rij op nummer 5 in de Song van het Jaar kunt eindigen, ben je echt de te kloppen band van het moment. Na Home Again brengt Kensington nu Streets, een vlammende festival anthem, die nog een stukje grootser klinkt dan eerder werk. Kensington staat ook nog in de lijst met All For Nothing, en dan stond de huidige hit War nog niet eens in de keuzelijst. Nederlands grootste rockband maakte die titel waar in 2014.

6. London Grammer - Strong
De enige vrouw in de top 10 is een kwetsbare. Al twee keer op rij moest London Grammar Lowlands afzeggen omdat de stem van zangeres Hannah Reid het liet afweten. Als je naar Strong luistert, kun je je daar iets bij voorstellen. Met moet spatzuiver, of niet. London Grammar is een jonge band in de slipstream van The XX, die doorbrak met hun sfeervolle, trage debuutalbum en dus deze single.

7. George Ezra - Budapest
De jonge Engelsman heeft ongetwijfeld nog een hoop op zijn bucketlist staan, maar een ding streepte hij dit jaar vast af: naar Boedapest. Hij werd er natuurlijk gek over gevraagd, en elke keer was het antwoord: nee, ik ben daar nooit geweest. De Engelse zanger is nog nat achter de oren, maar zijn stem klinkt volwassen en met dit liedje scoorde hij een van de grootste radiohits van het jaar.

8.  Fink - Looking Too Closely
De Engelse zanger Fink draait al jaren met bescheiden succes mee in het alternatieve circuit. Bracht meerdere platen uit, stond op credible festivals als Lowlands en Motel Mozaique. Dit jaar is alles ineens anders: Looking Too Closely werd veel gedraaid op 3FM, en de sobere zanger verkocht ineens meerdere avonden Paradiso uit.

9. Ed Sheeran - I See Fire
Wat een jaar was het voor Ed Sheeran. De rossige Brit maakte een opvallend leuke popsingle met Pharrell en stortte vervolgens op het album X alle verhalen over zijn ex-vriendinnetjes over ons uit. Een beetje gladder dan voorheen, maar de wereld viel er massaal voor, ook Amerika. Jullie kozen massaal voor I See Fire, het nummer dat hij maakte voor de soundtrack van Hollywood blockbuster The Hobbit.

10. Stromae - Tous Les Memes
2013 was het jaar van de grote doorbraak van de Franstalige Belg Stromae, 2014 was het jaar van incasseren. Hij overweldigde alles en iedereen op Pinkpop en Lowlands en wist op eigen kracht meerdere keren de Ziggo Dome te vullen. In de slipstream van Formidable en Papaoutai (de tunes van vorig jaar) kwam nog Tous Les Memes, een nummer over de moeilijke verhouding tussen mannen en vrouwen. Live altijd een hoogtepunt dankzij Stromae’s twee gezichten.

11. The War On Drugs - Red Eyes
Red Eyes is de eerste single van Lost In The Dream, het steengoede derde album van The War On Drugs dat in menig jaarlijstje terugkomt. De Amerikaanse band staat onder leiding van Adam Granduciel. Bij de opnames hield hij de touwtjes strak in handen, Granduciel speelde de meeste partijen zelf in.

12. The War On Drugs - Under The Pressure
Nadat Nederland kennis maakt met de single met 'Red Eyes' komt de band met 'Under The Pressure'. Negen minuten duurt de lijvige openingstrack van Lost In The Dream (2014). De opvolger van Slave Ambient (2011), die de hoge verwachtingen ruimschoots inlost.

13. Mr. Probz - Nothing Really Matters
Mr. Probz lanceert in 2014 de single 'Nothing Really Matters' via social media. Het is de opvolger van 'Waves', de track die in 2013 de hele wereld over gaat. De Nederlandse zanger schreef het nummer samen met Akon, songwriter Jake Gosling (o.a. bekend van zijn werk met Ed Sheeran en One Direction) en de Nederlandse producer Giorgio Tuinfort.

14. Sam Smith - Stay With Me
Stay With Me is de derde single van Smiths debuutalbum In The Lonely Hour. Eerder scoorde de zanger hits als Money On My Mind en La La La (ft. Naughty Boy). De jonge Britse zanger nam ook een tweede versie van Stay With Me op in duet met Mary J. Blige.

15. Typhoon - Zandloper
'Zandloper' is afkomstig van het tweede album van de Nederlandse rapper Typhoon. Zijn album Lobi Da Basi uit 2014 wordt door veel mensen goed ontvangen. Het was alweer zeven jaar ervoor dat hij zijn eerste album Tussen Licht En Lucht uitbracht. Zandloper is het meest opzwepende nummer van Lobi Da Basi, met medewerking van Rico en Andre Manuel.

16. Foo Fighters - Something From Nothing
Acht liedjes, opgenomen in acht verschillende studio's, in acht verschillende steden. Dat is het project van de Amerikaanse rockband Foo Fighters. 'Something From Nothing' is de eerste single van het gehypte album Sonic Highways. Het nummer is opgenomen in Chicago. Naast deze achtste plaat brengen Foo Fighters de gelijknamige serie/docu uit, die vanaf half oktober 2014 uitgezonden wordt door HBO. Het album verschijnt in november.

17. Damien Rice - I Don't Want To Change You
Damien Rice brengt in oktober 2014 zijn derde studioalbum uit met de naam My Favourite Faded Fantasy. Het romantische 'I Don't Want To Change You' is de tweede single van deze plaat. Het nummer komt vrij snel uit na 'My Favorite Faded Fantasy'. Beiden zijn behoorlijk verrassend. Damien bracht in 2006 een laatste studioalbum uit. In september 2014 verrast hij ons uit het niets met nieuw werk. - I Don't Want To Change You

18. alt-J - Every Other Freckle
'Every Other Freckle' staat op het tweede album van alt-J, This Is All Yours. De plaat wordt halverwege september 2014 uitgebracht. Met hun debuutalbum An Awesome Wave winnen ze in 2012 de Mercury Music Prize.

19. Ben Howard - I Forget Where We Were
De titeltrack van het gelijknamige en tweede studioalbum dat Ben Howard op 20 oktober 2014 uitbrengt. Het nummer is na 'Keep Your Head Up' de tweede NPO 3FM Megahit die de zanger binnensleept.

20. Jett Rebel - Louise
De titel Serious Talent verdien je niet zomaar, maar het is ook weer geen garantie dat al je nummers blind op 3FM gedraaid worden. Jett Rebel doet het daarentegen uitstekend, want na zijn eerste single 'Do You Love me At All' schopt ook opvolger 'Louise' het tot de playlist van 3FM. Beide nummers zijn te vinden op zijn eerste EP 'Venus'.

21. Kensington - All For Nothing
Voor de Nederlandse speelfilm Bloedlink maakte Kensington zijn eerste soundtrack. All For Nothing staat ook op album Rivals, dat volgens Kensington "een zoektocht is naar de rivaal die ieder mens in zich heeft" en staat voor "de twee gezichten van de band: die van lichtvoetige popliedjes versus donkere epische rocksong."

22. Elbow - New York Morning
New York Morning staat op zesde plaat The Take Of And Landing Of Everything van de Britse band Elbow. Een van de grootste thema's op het album is de midlife-crisis, vertelt Guy Garvey. "Omdat je de druk voelt om nu alles uit het leven te halen, zie je mannen juist op hun 40ste meer hun leven overpeinzen dan op welke leeftijd dan ook."

23. Editors - Sugar
Het duistere Sugar stamt evenals de nieuwe klassieker A Ton Of Love van album The Weight of Your Love. Beide singles kregen op Pinkpop 2014 een bijzonder goede uitvoering in de headlinerwaardige set van Editors.

24. Arctic Monkeys - Snap Out Of It
De single Snap Out Of It is afkomstig van vijfde album AM (2013) van Arctic Monkeys. Dit is in Nederland alweer de vierde en in hun thuisland Engeland zelfs de zesde single van die plaat.

25. First Aid Kit - My Silver Lining
Het album Stay Gold (2014) van First Aid Kit heeft een meer persoonlijke benadering dan de twee voorgangers. De opener van het album is deze single My Silver Lining.

26. Coldplay - Magic
Nadat Coldplay alle fans nieuwsgierig maakte met het liedje Midnight, komen de mannen met de eerste officiële single van hun zesde studioalbum Ghost Stories: Magic. Het nummer heeft veel elektronische invloeden, maar laat ook een rustige kant van de band horen.

27. Royal Blood - Figure It Out
Figure It Out is wederom een geslaagde single van het dit jaar letterlijk hard aan de weg timmerende Royal Blood. Het Engelse duo klinkt alsof ze een voltallige rockband zijn. In de zomer van 2014 speelden ze op Lowlands en namen ze hun debuutalbum op.

28. The Black Keys - Fever
Single Fever stamt van het album Turn Blue (2014). Hiermee liet The Black Keys een andere sound horen met meer drums en synths. De single was een van de hoogtepunten in de headlinerset op Down The Rabbit Hole in Gelderland.

29. Milky Chance - Stolen Dance
In de zomer van 2013 brengt Milky Chance haar debuutalbum Sadnecessary uit op het eigen label Lichtdicht. Het wordt tot in Amerika opgepikt door de muziekblogs. Debuutsingle Stolen Dance belandt op nummer 1 in de Duitse hitlijsten en verovert ook in Nederland veel harten. Het liedje gaat "over het droevige gevoel van iemand missen van wie je houdt."

30. Imagine Dragons - Demons
Demons is te vinden op debuutalbum Night Visions van de Amerikaanse indierockers Imagine Dragons. Op 17 september wordt het officieel uitgebracht als derde single. Het nummer is een indierockballad over "de strijd met de innerlijke demonen van ons allen".

1 Dotan - Home
2. Hozier - Take Me To Church
3. Chef’Special - In Your Arms
4. Blaudzun - Promises Of No Man’s Land
5 Kensington - Streets
6 London Grammar - Strong
7 George Ezra - Budapest
8 Fink - Looking Too Closely
9 Ed Sheeran - I See Fire
10 Stromae - Tous Les Memes
11 The War On Drugs - Red Eyes
12 The War On Drugs - Under The Pressure
13 Mr. Probz - Nothing Really Matters
14 Sam Smith - Stay With Me
15 Typhoon - Zandloper
16 Foo Fighters - Something From Nothing
17 Damien Rice - I Don't Want To Change You
18 Alt-J - Every Other Freckle
19 Ben Howard - I Forget Where We Were
20 Jett Rebel - Louise
21 Kensington - All For Nothing
22 Editors - Sugar
23 Elbow - New York Morning
24 Arctic Monkeys - Snap Out Of It
25 First Aid Kit - My Silver Lining
26 Coldplay - Magic
27 Royal Blood - Figure It Out
28 The Black Keys - Fever
29 Milky Chance - Stolen Dance
30 Imagine Dragons - Demons
31. Jett Rebel - Tonight
32. Coldplay & Avicii - A Sky Full Of Stars
33. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
34. U2 - Ordinairy Love
35. Bastille - Laura Palmer
36. Tove Lo - Stay High(Habits) (Hippie Sabotage remix)
37. Kings Of Leon - Temple
38. Triggerfinger - Perfect Match
39. Ed Sheeran - Don't
40. Family Of The Year - Hero
41. Jungle - Busy Earnin'
42. Vance Joy - Riptide
43. Michael Jackson ft. Justin Timberlake - Love Never Felt So Good
44. SOHN - Artifice
45. Jack White - Lazaretto
46. Echosmith - Cool Kids
47. Kovacs - My Love
48. The Kik - Schuilen Bij Jou
49. Jett Rebel - Pineapple Morning
50. Angus & Julia Stone - Grizzly Bear
51. Sheppard - Geronimo
52. Lilly Wood & The Prick & Robin Schulz - Prayer In C
53. Franz Ferdinand - Evil Eye
54. Calvin Harris - Summer
55. DeWolff - Evil Mothergrabber
56. Caribou - Can't Do Without You
57. De Staat - All Is Dull
58. Kiesza - Hideaway
59. HAIM - If I Could Change Your Mind
60. Ãsgeir - King And Cross
61. Katy Perry - Dark Horse
62. Lorde - Team
63. Temples - Shelter Song
64. Chet Faker - Talk Is Cheap
65. Oscar & The Wolf - Strange Entity
66. Lorde - Tennis Court (Flume remix)
67. Future Islands - Seasons(Waiting On You)
68. U2 - The Miracle (Of Joey Ramone)
69. Fatboy Slim & Riva Starr - Eat Sleep Rave Repeat
70. Selah Sue - Alone
71. De Staat - Input Source Select
72. Ronde - Run
73. Thomas Azier - Ghost City
74. Beck - Morning
75. Moss - Slower End
76. Pharrell - Marilyn Monroe
77. Bear's Den - Elysium
78. Kasabian - Eez-Eh
79. Johnny Marr - Easy Money
80. Half Moon Run - Call Me In The Afternoon
81. Robyn & Royksopp - Do It Again
82. Spoon - Do You
83. Falco Benz - Hat Tricks
84. Kyla La Grange - Cut Your Teeth (Kygo remix)
85. Lana Del Rey - West Coast
86. Nick Mulvey - Cucurucu
87. Damon Albarn - Everyday Robots
88. Warpaint - Love Is To Die
89. Beyonce ft. Jay-Z - Drunk In Love
90. Snow Patrol - I Won't Let You Go
91. Calvin Harris ft. John Newman - Blame
92. The Kooks - Around Town
93. Real Estate - Talking Backwards
94. Afterpartees - First/Last
95. Flume & Chet Faker - Drop The Game
96. Curtis Harding - Keep On Shining
97. Pharrell ft. Daft Punk - Gust Of Wind
98. Mapei - Don't Wait
99. Go Back To The Zoo - Head Up High
100. Lucas Hamming - Mojo Mischief