zZz keert terug met nieuw album in 2015 zZz keert terug met nieuw album in 2015

“Er staat een nummer op van twintig minuten”

, Atze de Vrieze

zZz keert terug met nieuw album in 2015

“Er staat een nummer op van twintig minuten”

Atze de Vrieze ,

zZz is terug. Het woeste orgel/sleaze-duo komt zes jaar na Running With The Beast eindelijk met een derde album. Een titel heeft het niet, maar het is wel af, zo belooft drummer Björn Ottenheim. “We hebben de laatste masters binnen en zitten nog een beetje te klooien met de volgorde. Het artwork moeten we ook nog maar, maar voor de rest is alles af. We mikken op januari of februari.”

Tussen 2005 en 2009 sneuvelden heel wat oude kerkorgeltjes op de Nederlandse podia. Toetsenist Daan Schinkel van zZz haalde ze hoogstpersoonlijk op bij ouden van dagen, om ze in een mum van tijd kapot te spelen met zijn maat Björn Ottenheim. Björn, een beer van een vent met lang, zweterig haar voor zijn gezicht en, een vettig baardje en de stem van Jim Morrison in een vochtige sekskelder. En Schinkel, een dun, energiek mannetje met een toetsenfetisj. Twee albums lang was het Amsterdamse duo ‘vriend van 3voor12’. Zowel Sound Of zZz als Running With The Beast werd genomineerd voor de 3voor12 Award, en toen werd het stil. 
 
“We hebben eerst nog een hoop getourd”, verklaart Ottenheim. “We hebben filmscores gemaakt en theatermuziek bij een stuk met Sylvia Kristel en Frits Lambrechts. Daarna hebben we ook nog een plaatje gemaakt met Light Light.” Verdomd, Light Light, een bijzonder zijproject, omdat niet een van de twee zZz leden erin zat, maar allebei, aangevuld met muzikanten uit de band Saelors. De band speelde een keer op Noorderslag, maar kwam nooit zo van de grond als zZz, dat ook veel in het buitenland tourde. “Je kunt je tijd maar één keer goed besteden, dus zZz schoot er een beetje bij in. Op een gegeven moment dachten we: nu moeten we toch echt weer een nieuwe plaat gaan maken. Vorig jaar zijn we zes weken op tour geweest in Amerika, en vlak daarvoor hadden we vijf nummers af, waaronder een van twintig minuten.”
 
Dat lange nummer heeft de uiteindelijke plaat ook gehaald, belooft Ottenheim. “Het is een trip, maar geen gefreak met soundscapes, eerder een stamper van twintig minuten. Het is handgemaakte house, het heeft de motoriek uit de krauttijd. Alles is live gedrumd, en Daan speelt alle synths ook live. We hebben wel eens eerder zulke lange spacenummers gemaakt, maar ze nooit uitgebracht. Maar dit voelde gewoon goed, je kon uren blijven spelen, en dat hebben we ook gedaan. Dan moet je vervolgens nog kijken hoe je dat op de plaat krijgt, met de juiste spanningsboog. Het nummer staat niet centraal op de plaat, maar is wel één van de hoogtepunten.”
 
De volledige LP is inmiddels dus vastgelegd. Excelsior gaat hem in het voorjaar van 2015 uitbrengen. Inmiddels werkt het duo aan artwork en een videoclip. De verwachtingen zijn hooggespannen, want zZz viel altijd op met video’s. Ze maakten met clipmaker Roel Wouters een veelbesproken filmpje waarin met verf besprenkelde hanen elkaar te lijf gingen, en ook nog een origineel beeld bij Grip. “We hebben vorige week Roel Wouters weer gesproken. We hebben plannen met hem, maar ik mag er nog niets over vertellen. Wat betreft het album: het wordt een gevarieerde plaat, waarop we natuurlijk altijd wel even ergens tussen de sterren zullen zweven.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12