MC Theater vraagt faillissement aan: "Het is nu aan de curator"

Cold Specks gaat vanavond door, rest programmering is onzeker

Ingmar Griffioen ,

Het MC Theater in Amsterdam heeft vanochtend het faillissement aangevraagd. Het multiculturele podium in het Westerpark is in zware problemen geraakt door "oplopende huurachterstanden en financiële tekorten", zo meldde de Volkskrant. De gemeente zou geweigerd hebben bij te springen. Het concert van Cold Specks gaat vanavond zeker door, verder is de hele programmering inclusief ADE onzeker, weet woordvoerder/adviseur Pieter Eelkman Rooda. "We kijken per dag of het rond komt. We hebben vandaag bij de rechtbank in Amsterdam de faillissementsaanvraag ingediend, dinsdag over een week wordt het uitgesproken." Update: Dekmantel heeft de eigen avonden inmiddels teruggetrokken uit het MC Theater.

Het personeel zou dit weekend geïnformeerd zijn over de toekomst. Algemeen directeur Lucien Kembel zit ziek thuis, Eelkman Rooda adviseert het bestuur en doet ook de perswoordvoering. Hij laat weten dat het concert van Hozier gisteren gewoon doorging en dat geldt ook voor Cold Specks vanavond. "Wij beslissen per dag. Dat betekent dat we met z'n allen om de tafel zitten om te kijken of het binnen de juridische mogelijkheden financieel rond komt. Je wilt het publiek niet duperen, soms kan het dat iets al betaald is en dan kan het doorgaan. Over het concert van Luke Sital-Singh van donderdag vergaderen we morgen."

Amsterdam Dance Event ook onzeker
Ook over het programma tijdens Amsterdam Dance Event valt volgens de woordvoerder niks te zeggen. Dance-platform Dekmantel zou van donderdag 16 tot en met zondag 19 oktober een flink programma in het MC Theater en de aanpalende North Sea Jazz Club neerzetten, zoals dat in 2012 en 2013 ook min of meer gebeurde. Thomas Martojo van Dekmantel is nog in het ongewisse: "Voor zover wij weten gaan onze ADE-avonden gewoon door."

MC Theater?

MC Theater ontstond uit de multiculturele theatergroepen Made in da Shade en Cosmic en had de ambitie om dé locatie voor Urban Arts in de stad te worden. Vanaf 2010 gebeurde dat op de huidige locatie aan de Polonceaukade. MC is een productiehuis en theater dat ook twee studio's en een exotisch restaurant (Toko MC) runt. MC Theater biedt onderdak aan theaterproducties, concerten, festivals, events en exposities en werkt daarin samen met festivals als ADE, Pitch, Cinekid en Afrovibes.

Het MC Theater had een subsidierelatie met de gemeente Amsterdam, maar heeft in 2012 gebruik gemaakt van een zogenaamde uitstapregeling. Daar was volgens de Volkskrant 2 miljoen euro mee gemoeid, die "sneller verdampt zou zijn dan de bedoeling was". Eelkman Rooda: "Die was bedoeld om van een subsidieafhankelijk theater een cultuurhuis op basis van cultureel ondernemerschap te maken." Over de oorzaak van de huidige problemen stelt hij: "Het is altijd aan de curator om een oordeel te vellen over waarom iets niet hetgene gebracht heeft wat de verwachting was. Die kan eventueel nader onderzoek instellen. Feit is dat als een ondernemer een afweging heeft gemaakt of een verkeerd besluit, dat in Nederland gelukkig vrij staat. Zonder ondernemers heb je geen groei en creativiteit, denk ik dan altijd."

Er zijn nu geen reddingslijnen meer

Er hoeft momenteel niet aan externe geldschieters of andere reddingsboeien gedacht te worden, volgens de woordvoerder. "Er zijn nu geen reddingslijnen meer, het is allemaal aan de curator." Er zou bij het MC Theater ongeveer 15 FTE op het spel staan. "Het gaat niet alleen om medewerkers, maar ook om ZZP'ers en ander personeel. Iedereen die meewerkt aan het in stand houden van events, vind ik geweldig. Reken maar dat er altijd meer mensen zijn dan op de loonlijst staan." De rechtbank Amsterdam doet in de zitting van dinsdag 30 september uitspraak over de faillissementsaanvraag. 

Update donderdag 25-9:
Dekmantel heeft de eigen avonden inmiddels teruggetrokken uit het MC Theater. Lees hieronder.