Primeur: kwetsbare Feis doet zijn masker af

Rotterdamse rapper brengt 21 november plaat uit bij TopNotch

Ingmar Griffioen ,

Je kunt hem kennen van de Rotterdamse Ecktuh Ecktuh-groep, van featurings bij mannen als U-Niq, LexCouper en leermeester Winne en van harde tracks als Roddelen en Ik Ben Bezig (oud) en Wolverine (nieuwe EP maar oud werk). Goede kans dat je Feis straks ook kent van Hard Van Buiten, de track die vandaag primeurt en het album dat 21 november bij TopNotch verschijnt. Het talent uit de Maasstad is er klaar voor: "Ik ben gegroeid. Dit is een hele andere Feis dan mensen echt gewend van me zijn. Ik doe letterlijk mijn masker af."

Nu het album Hard van Buiten, Gebroken van Binnen af is, kan Feis trots terugkijken, maar dat heeft wel even geduurd. In 2008 was al sprake van de aanstaande release van deze albumtitel. "De geruchten gingen dat je was gestopt", rapt hij nu in Hard Van Buiten, het eerste daadwerkelijke voorproefje. "Omdat het zolang stil was. 'He yo, rap je nog?', vroegen mensen die ik tegenkwam. Maar ik was superbezig. Ik heb mezelf opgesloten in de studio de afgelopen 2 jaar, om op te nemen zonder druk van buitenaf. Deze plaat heb ik eigenlijk in het geheim opgenomen." Waarom moge duidelijk zijn. "Als je dagelijks dezelfde vragen krijgt... ik werd er een beetje moe van. Nu is ie af en kan ik gewoon naar buiten treden."

Dat deed Feis al even eerder. In juli was daar opeens de track Wolverine en de EP Gebouwd Voor Dit, die de Rotterdammer in de vier grote steden vanuit de kofferbak verkocht. Label TopNotch stapte meteen in. "Ik wilde wel van me laten horen, dus heb ik dat mini-album gedropt. 'Hé, ik ben er nog, hè!" Dat stond niet in de planning. Ik heb 't binnen twee maanden samengesteld uit tracks die er nog lagen. Zonde om te laten liggen. Het is wel een beetje gedateerd, Wolverine is bijvoorbeeld een track van vijf jaar geleden. Voor het aankomende album heb ik op één track na alles het afgelopen jaar gemaakt."

Er is wel wat veranderd in die jaren, vertelt Feis. "De muziek is veel groter, veel meer dan een sample, een drumloopje of een refreintje. Ik ben ook gewoon gegroeid en ben nu echt liedjes aan te maken. Het gaat niet om de rhymes en zoveel bars, maar ik ben echt dingen aan het zeggen." Iemand die er al die jaren bij was is collega Winne (ook in de nieuwe track). "Winne is belangrijk voor me geweest, niet zozeer muzikaal maar wel persoonlijk. Hij is acht jaar ouder dan ik en hielp me mentaal en met alle bullshit. Die paden heeft hij al bewandeld, hij heeft me voor bepaalde dingen behoed. Winne is meer dan een collegarapper, hij is gewoon m'n broer. Als ik morgen besluit geen muziek meer te maken, dan gaan we nog steeds chillen en een hapje eten. Hij is gewoon familie."

Met TopNotch heeft Feis er ook een familie bij, maar hij vergeet niet waar hij vandaan komt: "Ecktuh Ecktuh is een echte vriendengroep." Voor de bijdrages op zijn album heeft Feis alleen mannen uit dezelfde posse gevraagd. "Anders word je al snel in een hokje geplaatst. Ik heb maar twee tracks met featurings: eentje met Winne en eentje met Ecktuh Ecktuh: LexCouper, Milz en Aleerock." Voor producties op zijn debuutalbum tekenen onder andere Pim, Phatt, SoundsLikeMoney, Ezra, Alee Rock, Soulsearchin, SABeats en Ronnie Flex.

Dat zijn album over een maand in de winkel ligt, vindt de Rotterdammer superspannend, helemaal omdat hij een andere Feis laat zien. "Het is wel Feis maar ik belicht andere kanten. Normaal loop ik best wel met m'n borst vooruit en ben ik nogal op de man af. Hier laat ik ook m'n kwetsbare kanten zien, ik doe letterlijk mijn masker af. Het heeft als een soort therapie gewerkt. In het begin was het moeilijk, vooral om te laten horen aan vrienden in de studio en uiteidelijk is het vanzelf gegaan. Er staat geen een nummer op waar ik echt voor ben gaan zitten en gaan nadenken. Het is gewoon zoals het hele album is: supereerlijk."

Op zondag 23 november, twee dagen na de release van Hard van Buiten, Gebroken van Binnen, is er een releaseparty in Bird, Rotterdam. "Daar ga ik een kleine gezelligheid organiseren." Zaterdag 29 november staat Feis op Definitie van Hiphop in 013.