Muziekprogramma documentairefestival IDFA bekend

Films over o.a. Jett Rebel, Fela Kuti, Clark Terry, Ben Howard en Elliott Smith

Atze de Vrieze ,

Vrijdag maakt documentairefestival IDFA zijn complete programma bekend. Wij van 3voor12 hebben alvast de hand weten te leggen op de muziekfilms in de selectie, ook wel IDFA Melkweg genoemd. Het is een gevarieerd aanbod, met biografische films over Fela Kuti en Elliott Smith, een zeer vermakelijk portret van de zwoegtijd van Twisted Sister en Nederlandse producties over Jett Rebel en Kovacs. De Melkweg heeft een speciaal muziekprogramma, met daarbij diverse optredens.

Het muziekprogramma is zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is samengesteld in nauw overleg met programmeurs van de Melkweg en concentreert zich op de Rabozaal. Het zwaartepunt ligt op het weekend van 22 en 23 november, maar het muziekprogramma loopt door tot 29 november. Het poppodium spant zich in om de films te omlijsten met optredens. Edwyn Collins (hoofdpersoon in de film The Possibilities Are Endless), Marien Dorleijn van Moss (bij de Elliott Smith film Heaven Adores You), Jett Rebel (Who The Fuck Is Jett Rebel) en Sticks & Moon (bij Nas: Time Is Illmatic) zullen er zeker zijn. Edwyn Collins zal zelfs een hele tour door Nederland maken met ‘zijn’ film. 
 
IDFA is al jaren het belangrijkste documentairefestival ter wereld, met films over zo’n beetje ieder ieder actuele thema. Het is thuis in een flink aantal theaters in de hoofdstad, en wordt door de VPRO op allerlei manieren verslagen. Later daarover meer op 3voor12, maar houd ook de uitzendingen op radio en tv en de speciale IDFA editie van de VPRO Gids in de gaten. Nieuw dit jaar is een speciale ‘IDFA Melkweg Music Documentary Audience Award’, waarnaar alle films in de muziekselectie meedingen.
 
De precieze dagen en tijden van de films en bijbehorende optredens zijn nog niet bekend, maar volgen volgens IDFA snel. De kaartverkoop voor 22 en 23 november start 23 oktober via Melkweg.nl, kaarten voor de overige dagen (en alle overige IDFA films) zijn vanaf 11 november 19:00 uur te koop via idfa.nl. 
Finding Fela 
Na de definitieve film over Bob Marley volgt nu die over Fela Kuti, een van de meest boeiende popartiesten die Afrika ooit voortbracht. Een baanbrekende muzikant, die Nigeriaanse muziek vermengde met Amerikaanse funk, en die ook nog eens zijn leven op het spel zette door onophoudelijk te vechten tegen het dictatoriale regime. 
Keep On Keepin’ On 
Een gedoodverfde publieksprijswinnaar, deze ontroerende film over de 90-jarige jazztrompettist Clark Terry. Hij heeft al sinds de jaren vijftig last van suikerziekte en loopt letterlijk en figuurlijk op zijn laatste benen, maar tot het allerlaatst blijft hij zijn kennis en drive doorgeven. In dit geval aan de 23-jarige blinde pianist Justin Kauflin. Ook Terry's eerste leerling Quincy Jones komt ineens om de hoek kijken.
Heaven Adores You 
Elf jaar geleden stierf singer-songwriter Elliott Smith door twee steekwonden in het hart. De man was getroebleerd en verslaafd aan drugs, en het leek een kwestie van tijd voor zijn leven zou eindigen. Heaven Adores You is een grijze film over een moeilijke man die in de grauwe stad Portland zeer bijzondere muziek maakte. 
Paths Through The Labyrinth: Penderecki 
Toen Radiohead-gitarist Jonny Greenwood zich waagde aan klassieke composities, noemde hij een naam luid en duidelijk: Krystof Penderecki, een Poolse componist die in de jaren zestig grootse avant-gardistische symfonieën maakte, maar die net zo makkelijk het communistische regime tergde met sacrale muziek. 
We Are Twisted Fucking Sister
Het meest charmante van deze film over de geschminkte hardrockers van Twisted Sister is dat hij eindigt bij het grote succes. De wilde rockers draaiden eerst eindeloos rondjes in het barcircuit in Long Island. De grote baas van Atlantic Records dreigde zelfs een voorvechter van de band met ontslag als hij de naam Twisted Sister nog eens noemde. 
Nas: Time Is Illmatic 
Laat je vooral niet misleiden door de pompeuze trailer. Deze film over hiphop classic Illmatic is wel degelijk zeer geslaagd. Het is een gelaagd portret over ‘New York at night’ (zoals de rapper dat zelf noemt) in de slechtste zin, de jonge Nas die in die grauwe omstandigheden opgroeit, de muziekcultuur er omheen en de details die van Illmatic zo’n sterke plaat maken. 
Austin To Boston 
De film met de grootste hitnaam van het moment: Ben Howard. De jonge Engelse singer-songwriter doet de filmtrip van Mumford and Sons (Big Easy Express) van twee jaar geleden over, maar dan in een Volkswagenbusje in plaats van een trein. Verwacht veel soft focus tegenlichtshots, met bebaarde zangers die met wolkjes adem akoestische liedjes zingen, ergens tussen Austin en Boston. 
The Case Of The Three-Sided Dream 
Rahsaan Roland Kirk was vrijwel vanaf zijn geboorte doof, wat hem een obsessie met geluid opleverde. In de jaren zestig groeide hij uit tot een tamelijk befaamd jazzmuzikant. De man speelde verschillende blaasinstrumenten, en maakte er al snel zijn unique selling point van om er zelfs meerdere tegelijk te spelen. 
The Possiblities Are Endless
Anders dan alle andere films is The Possibilities Are Endless, een portret van de Schotse zanger Edwyn Collins, die we kennen van de 80s band Orange Juice (Franz Ferdinand is fan!) en van zijn grote solo-hit Girl Like You. Een paar jaar geleden kreeg hij twee hersenbloedingen, die hem ver terug zetten. De film kruipt in het hoofd van de zanger en verbeeldt zijn toestand op artistieke wijze.
Dominguinhos
Nog meer Zuid-Amerikaanse muziek. De biofilm over de vorig jaar overleden Braziliaanse accordeonist Dominguinhos is anders dan veel van die flashy levensverhalen. Het is een film vol korrelige sfeerbeelden en natuurlijk oud archiefmateriaal. 
Who The Fuck Is Jett Rebel 
Iemand heeft goed op zitten letten: Jett Rebel volgen bleek de jackpot. De jonge muzikant is zonder ook maar een album uit te breken astronomisch doorgebroken. Deze film van een uur toont Jelte Tuinstra als een volstrekte neuroot, die zijn onbedwingbare energie omzet in een kleurrijk podiumpersonage. 
 
Wolflady 
Net als Jett Rebel heeft ook Sharon Kovacs (alias Wolflady alias de Nederlandse Adele, maar dan een beetje raarder) een nogal aanwezig manager. Maar waar Johan Vosmeijer zijn protégé Jett Rebel gecontroleerd laat stuiteren, zien we in Oscar Holleman zangeres Kovacs - ook geen makkelijk meisje - extreem perfect en geconcentreerd werken. 
 
This Lovely Shitty Life
De Duitse regisseur Doris Dörrie portretteert de befaamde Mexicaanse zangcultuur van de mariachi. Het is een rauwe, mannelijke straatcultuur, waarin de keiharde realiteit van de Mexicaanse maatschappij centraal staat. Ze kiest een opvallend perspectief: vrouwelijke mariachi’s, die zich tussen de mannen staande moeten houden en maar al te vaak voor hoer aangezien worden.
 
Paco de Lucia: A Journey
Begin dit jaar overleed Paco de Lucia, een van de meest invloedrijke flamencogitaristen die Spanje kende. Zijn carriere besloeg meer dan vijf decennia, waarin hij met talloze andere muzikanten samenwerkte. De film is buitengewoon gericht op de muziek zelf.
 
The Breath Of The Orchestra
Conventioneel maar bijzonder effectief en ontroerend mid-length portret van Frans Bruggen – oprichter en dirigent van Het Orkest van de Achttiende Eeuw - die onlangs overleed.