Boaz van de Beatz maakt track voor Ariana Grande/Major Lazer op Hunger Games

Lorde en Mø schrijven tekst, superster Ariana Grande zingt en Boaz produceert beat voor soundtrack

Timo Pisart ,

Dit is het jaar van 12van3voor12-producer Boaz van de Beatz. Nadat hij eerder dit jaar al een beat afleverde voor Pharrell (op Major Lazer-track Aerosol Can) brengt hij nu met Major Lazer en Ariana Grande een nummer uit voor de populaire filmserie Hunger Games, op de soundtrack gecureerd door Lorde. Maar zonder naamsvermelding. Boaz: "Dat stukje trots heb ik al lang uitgezet."

Twee jaar geleden maakte Boaz van de Beatz de basis voor All My Love al. Die was zó goed, zoiets moet je niet meteen uitbrengen, dacht hij. Hij had direct al in zijn hoofd om de track te reserveren voor een Amerikaanse artiest, Mr. Polska suggereerde alvast Nicki Minaj. Twee jaar lang lag de beat vervolgens op een harde schijf stof te vangen, totdat Diplo en Major Lazer Boaz in oktober naar Los Angeles lieten invliegen. Om een track te maken voor de soundtrack van The Hunger Games: Mockingjay pt. 1, met niemand minder dan gigaster Ariana Grande op vocals, die in mei naar de Ziggo Dome komt. "Ik heb hem bewaard voor een grote artiest, dit was voor het eerst dat ik hem liet horen. Oh ja, ik heb die beat nog, dacht ik. Toen werd hij gekozen."

Mø en Lorde schreven de tekst voor het nummer, producer Jr. Blender en Boaz maakten beiden een deel van de beat. Toegegeven, Grande zat zelf niet met Boaz in de studio, maar voor welk deel is Boaz precies verantwoordelijk? Nou: de sterkste hook van het nummer, die voor het eerst te horen is vanaf 0.52. "De akkoorden en melodie zijn vrijwel geheel hetzelfde gebleven. Als ik het met een dierengeluid zou vergelijken [zoals Boaz dat vaak doet]: met een papegaai of een gekke vogel."

Was het een big deal voor Boaz om de beat te leveren voor een van de grootste kindsterren van het moment, voor de bestverkopende film van het moment? "Nee, ik dacht gewoon: oké, dit is best vet. Ik ben alweer bezig met het volgende." Bescheidenheid siert de mens, zullen we maar zeggen. Sterker nog: Grande weet waarschijnlijk niet eens dat Boaz aan het nummer heeft gewerkt, en hij krijgt geen naamsvermelding op de track (zoals hij dat bijvoorbeeld bij Aerosol Can met Pharrell ook niet kreeg) maar werkte eraan als ghostproducer. "Weet je wat het is? Het is heel Nederlands om producers neer te zetten. Heb je ooit de naam van Dark Horse van Katy Perry gehoord? Red-One produceert dat zelf ook niet. Major Lazer bestaat uit supersterren, die geven het echt niet uit handen voor een of ander kind uit Nederland. Op het moment dat je de vraag stelt of je naam erbij kan, dan word je gewoon aan de kant geschoven. Dat is heel onprofessioneel in die wereld. Dat stukje trots heb ik al lang uitgezet. Maar het kan me zeker een stapje verder helpen. Misschien verhuis ik binnenkort naar Amerika, eens kijken hoe ver ik kan komen."