De Huilende Rappers komen met album: "Roem heeft een keerzijde"

Nu op de Luisterpaal: Groningse cultgroep uit de koker van Noisia gaat Verkleed als Sukkel met 32 tracks

Timo Pisart ,

Tijdenlang leek het erop dat de tranen van De Huilende Rappers definitief waren opgedroogd, maar niets bleek minder waar: de Groningse cultrapper-alterego's van Noisia komen na een stilte van bijna zes jaar nu tóch met debuutalbum. Wanneer die plaat van Peter Pimofeegg, Jokkebrok, Huilebalk, Dikke Frits en De Flap precies het levenslicht zal zien, is nog onduidelijk, maar met voorproefje Zwaai is de richting van ongein, flauwekul en vooruitstrevende beats in ieder geval ongewijzigd. 3voor12 mailde de heren vanuit Mallorca, Tenerife en Puerto Rico. Veel zinnigs kwam daar niet uit, maar zeker is dat het album Verkleed als Sukkel gaat heten en binnenkort uitkomt. "Het was natuurlijk prachtig; de vrouwen, het geld, de koekjes…." Update: het album Verkleed als Sukkel staat nú op de Luisterpaal.

Jawel, De Huilende Rappers zijn terug. Vanavond in 3voor12 Radio primeurde de act nieuwe track Zwaai en even eerder lieten de Groningse cultrappers weten nu eindelijk een debuutalbum uit te brengen met… 32 tracks. Dat heeft even geduurd: in 2007 verkregen de rappers met de flauwste hiphop (mét vooruitstrevende beats, dat wel) een flinke undergorundstatus dankzij tracks als Sukkeltje, Butje en Piraterij. De Jeugd van Tegenwoordig van de toekomst, tekende 3voor12 toen op, maar daarna werd het angstaanjagend stil. Maar waarom het zo lang duurde? “De jongens waren nogal overdonderd door het grote internationale succes dat ze behaalden met onze eerste paar releases", schrijft Peter Pimofeegg. "Het was natuurlijk prachtig; de vrouwen, het geld, de koekjes…. Maar roem heeft ook een keerzijde. De druk op je creatieve werk neemt alleen maar toe. Je begint je druk te maken over wat je fans willen en wat het platenlabel van je verwacht. Dat leidde een aantal jaren terug tot een enorme writersblock.”
Jokkebrok: “Ja, ik ging helemaal niet goed in die periode. Wat Peter al zegt, de druk werd enorm. En dat reageerden we dan af door hele nachten lang op te blijven en papiertjes te versnipperen in de speeltuin bij ons in de buurt. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat er echt iets moest veranderen. Ik wilde wat meer rust dus toen ben ik van Groningen naar Amsterdam verhuisd.”
Huilebalk: “We hebben in de tussentijd trouwens nog wel andere projecten gedaan, zoals het nazingen van het nieuwe R. Kelly album en het opnemen van een 165 DVDs tellende sample library van timmergeluiden. We hebben toen ook gelijk maar een nieuw huis gebouwd.”

 En dus éíndelijk ook een debuutalbum, Verkleed als Sukkel, met een paar oude liedjes en héél veel nieuwe. In totaal maar liefst 32, zeggen ze zelf, en precies zoals De Huilende Rappers moet klinken. Jokkebrok: “Dankzij onze major label platendeal met Radio Vrijstaande Pilaster hebben we nu het geld om alles precies zo te doen als we willen. De video voor ‘Zwaai’ heeft 1.2 miljoen euro gekost, en dat zie je er ook wel aan af! We richten ons met dit album vooral op de Bangladeshiaanse markt. Dat is het dichtsbevolkte land ter wereld dus goed rendement voor elke euro die je daar aan marketing uitgeeft.”

Een interview wilden de heren niet geven, alleen een gesproken boodschap van ene "opa" die vanavond te horen was in 3voor12 Radio. De Flap: “Nou ja, het was niet zozeer dat wij hem er bij wilden, hij heeft zich nogal opgedrongen. Hij kwam elke keer langs als we gingen opnemen. Hij nam dan altijd een lunchpakketje mee voor Jokkebrok en zei dat hij wat meer moest eten, en dat zijn vriend DJ Dikke Frits er veel gezonder uitzag.”
Jokkebrok: “Mijn opa heeft vroeger dwarsfluit gespeeld op bijna alle platen van Corry en de Rekels dus hij adviseert ons nu bij het muziek maken. Vaak ongevraagd. We noemen hem nu ook wel maecenas, mentor, medium, meester, matroos, marretak en/of moeder.”

Wanneer het album precies uitkomt zeggen ze niet. Dikke Frits: "Dat moet je gokken op onze Facebook. Als je het goed doet krijg je het album gratis!" Shows lijken er niet te komen. Huilebalk schrijft: “Jokkebrok is momenteel een marathon-uitzending aan het doen voor Krokkie Radio (Urban Division van Radio Vrijstaande Pilaster), en de verwachting van de KNO specialist is dat hij na vanavond voorgoed zijn stem kwijt is. Maar er is hoop op herstel.”

Verkleed als Sukkel is inmiddels uit, digitaal, als CD inclusief lyrics-boekje en natuurlijk ook op de Luisterpaal. Je kunt het album bovendien hier gratis downloaden.