Kytopia verhuist definitief naar Tivoli Oudegracht

Creatieve broedplaats kreeg vandaag sleutel van historisch oud-poppodium: "Ik voel me als een kind dat de Bart Smit heeft geërfd"

Timo Pisart ,

Het hing al even in de lucht, en vandaag werd de zaak echt beklonken: Kytopia, de creatieve broedplaats van Kyteman, verhuist definitief naar Tivoli Oudegracht na het noodgedwongen verlaten van hun oude onderkomen aan de Zeedijk. Vandaag wordt de sleutel overgedragen, het huurcontract voor twee jaar wordt volgende week ondertekend. Daarna gaat de voormalige concertzaal aan de Oudegracht in de verkoop. In 3voor12 Radio op 3FM vertelt Colin Benders er vanavond vanaf 22.00 uur meer over.

"Ja, VET!", reageert Colin Benders alias Kyteman laaiend enthousiast. "Ik voel me als een kind van 6 dat de Bart Smit heeft geërfd. Wie bedenkt er zoiets, toch?" Hij kreeg vanmiddag de sleutels voor Tivoli Oudegracht, waar Kytopia nu definitief naartoe zal verhuizen. Het officiële contract tekent hij volgende week pas, vandaag werd al een tijdelijk contract getekend wegens de haast van Kytopia: op 18 juli moeten ze definitief weg uit het pand aan de Zeedijk, omdat de projectontwikkelaar een nieuwe bestemming heeft gevonden voor het oude verffabriek.

Net als de broedplaats aan de Zeedijk zal het nieuwe Kytopia aan de Oudegracht een keur aan studio's, kantoren en repetitieruimte herbergen, er is alleen geen plek voor woonruimte zoals dat op de eerdere locatie wel het geval was. Van 2000 vierkante meter gaat het collectief terug naar circa 1200. "Maar dat is geen probleem, we hebben ruimte zat. Er zijn een hoop rare plekjes te benutten, we gaan muziek maken in elke gangkast en elk verstopte kamertje dat we kunnen vinden." Een voorlopige indeling is al gemaakt: de Epic Rainbow Studio van Simon Akkermans wordt gevestigd in de rookruimte van de Spiegelbar. Colin Benders zelf heeft een verdieping gevonden ín het balkon van de grote zaal. "Het is een absurde Inception-achtige ruimte, daar zitten twee kleine kamertjes die toetsenist Niels Broos en ik zullen betrekken." Arts the Beatdoctor en DJ DNA zullen de twee kleedkamers van de grote zaal bekleden en Benders hoopt Jameszoo in de kassa te huisvesten. "Het wordt een feest van een puzzel om alles te verdelen. Er is ook nog een gigantisch doorlopende werfkelder, maar daar schijnen ratten zo groot als konijnen te zitten, dus ik zal er niet al te vaak komen."

Wat er met die historische grote zaal gaat gebeuren waar legio aan legendarische concerten plaatsvonden, dat is nog onduidelijk. "Het is té groot voor een enkele partij. Waarschijnlijk maken we er een hele grote livestudio van, waar al mijn apparatuur is aangesloten. Zo kunnen bands hele exclusieve liveopnames maken. We zijn in ieder geval níét van plan om er weer een popzaal van te maken, we hebben TivoliVredenbrug al en wij zijn er om muziek te creëren. Dat gezegd hebbende: natuurlijk zullen er evenementen plaatsvinden waarbij we de deuren ook voor een publiek opengooien om mee te kijken wat er gebeurt."

Of deze nieuwe locatie voor de broedplaats een andere naam gaat dragen dan Kytopia, weet Benders nog niet. "Geen idee, eigenlijk. Ik ben in ieder geval van plan om het naambordje van de Zeedijk eraf te slopen en dat voor de deur te hangen." Nu moet de groep als een razende verhuizen. "Het gaat een logistiek feest worden, we mogen niet met vrachtwagens de gracht op dus sjezen dadelijk met busjes op en neer en hebben duizenden kilo's aan apparatuur te verslepen."

Zodra de verhuizing voltooid is, is het allereerst tijd voor twee feestjes. "Er komt zeker een afscheid voor de Zeedijk, bij mij in de loods. Ook zullen we een groot openingsfeest organiseren. Ik denk dat ik vannacht vast met Erik een rondje door de Tivoli ga lopen om te kijken hoe we dat gaan doen."

In eerste instantie heeft Kytopia een contract getekend voor in ieder geval twee jaar aan de Oudegracht. "Daarin kunnen we voor onszelf onderzoeken of dit de perfecte plek is, en in die tijd willen we andere partijen van hetzelfde bewijzen." Daarna is er een kans dat de gemeente het pand verkoopt. "We zijn aan het kijken of wij geen geschikte kandidaat zouden zijn om het te kopen. Ik ben natuurlijk geen miljonair, dus dat kunnen we niet zomaar doen. Dat zal ik met een heleboel goodwill voor elkaar moeten boksen. Maar ik geloof in de kracht van een goed plan, dan is er ineens een heleboel mogelijk."