Bokoesam: "Ik ga niet beweren dat ik nog steeds elke dag dronken ben"

Rapper maakte tussen de luiers door zijn eerste officiële release

Atze de Vrieze ,

YouTube-spotters kenden hem natuurlijk al lang, maar deze week verschijnt pas de eerste officiële release van rapper Bokoesam. Het is een EP - voorzichtig beginnen - die Nog Nooit Meegemaakt heet en verschijnt bij Top-Notch. "Ik wilde al eerder een internettape uitbrengen, maar we vonden het steeds niet goed genoeg. Een album is te snel, ik wil eerst rustig een paar EP's uitbrengen. Over een album zou ik veel te veel gaan nadenken, en dat doe ik nu eenmaal niet graag."

Je ziet hem de laatste tijd ineens overal opduiken in die karakteristieke kleurrijke shirts van hem: Bokoesam ging met FS Green, SBMG en La Rouge naar Suriname voor de video van Ikke Ikke, en deze week dropte hij de video van zijn eigen track 10 Kleine Meisjes. Een track die bijna net zo catchy en ondeugend is als SBMG's Oeh Na Na. "Het gaat over de dames die ik tegenkom bij optredens, de 'kleine meisjes'. Ook al weten ze dat ik een vriendin en een kind heb, ze blijven het gewoon proberen. Voor dat soort meisjes maakt dat niet uit."
 
Geheugen als een goudvis
En dat terwijl Bokoesam van zijn huiselijk geluk geen geheim maakt. Hij post rustig schattige foto's van zijn zeven maanden oude zoontje, die misschien wel de belangrijkste reden is dat het de afgelopen tijd een beetje rustiger was rond Bokoesam. "In het begin was het wel even wennen", zegt hij, "Maar ik heb wel een soort balans gevonden. Nu zitten er weer meer optredens aan te komen, de afgelopen tijd was ik vooral in de studio om dingen af te maken. Mijn vriendin en ik stemmen goed af wie wat doet, en gelukkig helpen onze moeders ons heel erg. Ik heb wel het geluk dat ik een vak gekozen heb waar je lekker veel bij kunt drinken. In de studio een jointje, bij optredens een drankje. Ik ga niet beweren dat ik nog steeds elke dag dronken ben, maar het blijft leuk. Het is een deel van mij." 
 
 
De tracks op Nog Nooit Meegemaakt gaan naast de befaamde meisjes over zijn aangetaste geheugen (juist, als een Goudvis) en het feit dat hij altijd en overal zijn telefoon verliest (Cellulair). Toch ziet het leven van de 21-jarige rapper er ineens compleet anders uit dan twee jaar terug. Toen was hij een van de jongste talenten van de Nederlandse rapscene, die opviel met tracks als Young Belegen (met een heel leger aan vrienden en een beat van 4ShoBangers) en Doe De 360 (met Gino Pietermaai). Toen werd hij door sommigen nog weg gezet als een Lil B wannabe, en Bokoesam is zelf de eerste om de grote invloed van die Amerikaanse rapper te beamen. Maar op Nog Nooit Meegemaakt - zijn debuut bij het grote Top-Notch - zoekt hij ook heel andere stijlen op. 

"Idaly is the next best" 
"Ik heb de EP gemaakt met Krankjoram", vertelt hij. "Iemand die ik de laatste tijd goed heb leren kennen. Hij is heel creatief en maakt allerlei soort beats. Hij kan boombap beats maken, maar ook trap of weer iets heel anders. We luisterden samen veel tracks op YouTube en gingen dan aan de slag. Het resultaat leek in veel gevallen helemaal niet op waar we mee begonnen, maar zo werkte het wel. De ene keer lukt het heel goed, de andere keer iets minder, maar het gaat om het experimenteren. Bij elkaar hadden we wel 25 tracks, waarvan de beste op de EP terecht gekomen zijn."
 
Ook zijn oude maat Jowy Rose is er weer bij - hij stond al op Bokoe's eerste undergroundhitje Boter, Kaas en Eieren - net als Idaly, die door Bokoesam liefkozend 'zijn kleine broertje in de game' genoemd wordt. "Toen ik net begon te rappen kwam Idaly in het buurthuis op IJburg. Hij kent Reverse ook goed, en hij staat met vier tracks op zijn album. Op mijn EP doet hij op twee tracks mee, Infrarood en Oud Nieuws. Ik denk dat hij the next best is. Hij is achttien en maakt nu al heel volwassen muziek." Bokoesam gaat intussen rustig door met experimenteren. Een album hoeven we voorlopig niet te verwachten. Eerst werkt hij aan nog een EP, waaraan hij nog geen releasedatum wil hangen. "Wel kan ik zeggen dat ik met mensen samen te werk waarmee ik niet zo snel zou samenwerken."