Awakenings gaat internationaal, praat met SFX

Rocco Veenboer moet internationale technobaas worden

Atze de Vrieze ,

Alle sluizen gaan open bij Awakenings. Daags voor hun eerste tweedaagse buitenfestival kondigt de techno-organisatie aan de stap naar het buitenland te zetten. Events in Engeland, Italië, Australië en Argentinië zijn al bevestigd, de grote droom is Amerika. Awakenings is serieus in gesprek met de Amerikaanse gigant SFX, die eerder al ID&T overnam. Rocco Veenboer: "Ik moet de technobaas van SFX worden."

Dit weekend vindt Awakenings Festival in Spaarnwoude voor het eerst plaats op twee dagen. Het festival zit al een paar jaar aan de maximale capaciteit van 35.000 bezoekers. De extra zondag zal weliswaar met 25.000 bezoekers iets kleiner zijn, maar raakt vandaag naar het zich laat aanzien wel uitverkocht. Met artiesten als Jeff Mills, Adam Beyer, Marcel Dettmann en Len Faki heeft Awakenings zoals altijd een onovertroffen schare kanonnen uit het genre binnenboord. "Volgend jaar kan de tweede dag ook naar 35.000 bezoekers", stelt Rocco Veenboer van organisator Monumental, "Maar dan zijn we ook klaar in Nederland. We willen heel graag naar het buitenland. Op Awakenings Festival komt nu al 25% van de bezoekers uit het buitenland, van de weekendkaarten is dat zelfs een derde. Het IS al internationaal."
 
Die stap naar het buitenland zal voor het eerst gezet worden in november, als Awakenings samen met Drumcode (platform van huisvriend Adam Beyer) een fors evenement zal hosten in een nog geheim warehouse in Londen. "Ik mag pas in juli zeggen waar dat is, maar het is een nieuwe locatie, uiteraard wel een oud warehouse. Het is een soort indoor festival, dat overdag zal plaatsvinden, tijdens Halloween. Drumcode doet dat al langer, maar ze wilden nu groter en heeft ons erbij betrokken. Vorige week kwam ook rond dat we twee weekenden een area gaan hosten op Stereosonic, het grootste dance festival van Australië. Volgend jaar gaan we eigen feesten geven in Argentinië en Italië. Wel met lokale partners. Je merkt gewoon dat je niet zomaar ergens naar binnen kan fietsen. Zij willen op hun beurt graag met ons werken. Onze stage designers gaan mee, dus het zal de hele look and feel van Awakenings krijgen."  
 
Om dat te doen heeft Awakenings zijn organisatie al licht opgeschaald. In plaats van één verantwoordelijke voor producties, zijn er inmiddels drie. Voor meer hulp kijkt Veenboer naar SFX, het grote Amerikaanse bedrijf waarmee hij momenteel in gesprek is. "Mijn gevoel zegt dat het SFX verhaal doorgaat, en dan verwacht ik natuurlijk ook hulp uit hun gelederen. Daar gaan we de komende tijd over praten. Als we het gaan doen, hoe dan. En wat mij betreft ook vooral: hoe gaan we het in Amerika doen. New York is er helemaal klaar voor. De clubs doen nu allemaal techno. Voor mij zou de cirkel rond zijn als we daar een feest organiseren. Mijn grote inspiratie op visueel gebied was een concert van The Grateful Dead in het Giants Stadium in 1991. Daar realiseerde ik me hoe belangrijk het visuele plaatje is. Zij hadden toen al grote schermen en een lasershow, alles erop en eraan."
 
Zo lijkt het erop dat Rocco Veenboer, een van de meest eigenwijze mannen in de Nederlandse muziekindustrie, zijn bedrijf over gaat dragen aan de grote Amerikanen. "Ze zeggen: Rocco, we doen het op jouw manier, vertel maar hoe jij het wilt. Hun beleid is dat iedereen die overgenomen wordt, zelf aandeelhouder blijft. Bovendien heerst er echt een wij-gevoel. Ik heb de Australiërs van Stereosonic (eveneens ingelijfd door SFX) ontmoet in Miami en had er echt een goed gevoel bij. Ik kan wel op mijn eigen eilandje blijven, maar liever wil ik deze sound en dit concept groot maken. Duncan (Stutterheim) is nu de baas van Europa, Ritty van Straalen wordt COO, ik word de technobaas van SFX, dat zie ik wel zitten. Awakenings moet het merk worden."