Nederlander Young & Sick vanuit het niets op SXSW en Coachella

Via Design Academy, Londen en L.A. naar New York

Ingmar Griffioen, met dank aan Sander Kerkhof ,

Naast Headhunterz en Martin Garrix staat er nóg een Nederlander op het grote Amerikaanse Coachella festival. Eentje waar de meesten nog niet van hoorden: Young & Sick, een soulvolle R&B pop-act die met veel mysterie omgeven is. Tot nu toe dan, want achter de act zit Nederlander Nick van Hofwegen die nadat hij de Eindhovense Design Academy verliet, via Londen in L.A. en New York belandde. Als Young & Sick brengt hij net voor Coachella zijn debuutalbum uit op Capitol Records (in Europa stapt Universal in) en hij is ook geboekt voor SXSW, waar hij pas zijn vierde live-show beleeft. "Ik lag vorig jaar op Coachella in het zwembad en zei tegen een A&R-gast dat het me leuk leek er te spelen. Nu blijkt dat opeens een stuk realistischer."

Young & Sick bracht pas twee EP's uit, maar heeft op basis van die catalogus al een flinke buzz te pakken. House Of Spirits (en Continuum van de gelijknamige 7") bereidde eind 2012 de weg, waarna deze maand de nummers Magnolia en Willow volgden. De blogs raken er niet over uitgepraat en je hoeft niet heel lang naar de donkere, dromerige synthpop/R&B te luisteren om dat te snappen. De hitpotentie druipt van de tracks, terwijl ze tegelijkertijd een duistere en soulvolle feel hebben. Ondertussen schrijven de blogs over de 'L.A. multimedia artist', terwijl Van Hofwegen al even in the big apple resideert. Een in mysterie gehulde Nederlander die via dé invloedrijke blogs opduikt en grote Amerikaanse partijen achter zich weet: The Child Of Lov anyone?

Dat multimediale aspect klopt: Van Hofwegen ontwierp albumhoezen voor Foster The People, Maroon 5 en Robin Thicke en dat valt op. Volgens Wikipedia gaat het om vier Billboard #1 hoezen op rij. "Ja er zijn wel een paar klanten geweest", merkt de Nederlander met gevoel voor understatement op. Aan de telefoon in L.A. waar het 11.00 's ochtends is, vertelt hij graag hoe de muziek en het ontwerpen altijd parallel hebben gelopen. "Ik deed de Design Academy in Eindhoven maar ben halverwege gestopt en naar Londen gegaan. Omdat je met muziek en design niet gauw geld verdient, ben ik het beide blijven doen. Foster The People was mijn eerste klant, voor hun eerste plaat. De contacten die je daarmee krijgt zijn geweldig, daar kan je net zoveel mee als met muziekcontacten. Je kunt wel zeggen dat design ervoor heeft gezorgd dat ik redelijk snel naam heb gemaakt." Illustratief: hij maakte ook de hoes voor het nieuwe Foster The People album Supermodel. "Dat hebben ze nagemaakt op een gebouw van negen verdiepingen en blijft daar altijd hangen."

In Londen maakte hij nog muziek als Japayork, een alias dat hij als songwriter in Limburg al gebruikte. The Guardian bestempelde hem in februari 2010 tot New band of the day, maar een succes werd zijn synthpop-act niet. "Ik woonde er drie jaar, maar de industrie daar trok me niet. Het was een combinatie van slecht moment en slechte managers. Ik ben naar L.A. verhuisd en toen ging het opeens redelijk snel." En Japayork? "Die bleef in Londen achter."

Plannen als Young & Sick liggen er genoeg. "De plaat is net gemasterd en het vinyl wordt nu gedrukt. En ik ben bezig met de volgende videoclip." Het debuutalbum moet er net voor Coachella (medio april) liggen. De plaat komt uit bij Capitol Records in Amerika en bij Virgin in Engeland. "En er zijn al wat deals met Nederland, België en Duitsland. Ik heb aan tafel gezeten met iemand van Universal." Het oorspronkelijke plan was om in Europa te wachten tot de plaat uit is. "Maar Zane Lowe heeft me de laatste weken al veel gedraaid op BBC Radio 1, dus brengen we nu ook de EP's uit."

Voor de grote festivals beginnen doet Van Hofwegen nog drie kleinere clubshows in Philadelphia, Brooklyn en Washington DC. Het zijn de eerste shows met zijn live-band met daarin twee Amerikaanse toetsenisten: "de ene is een meisje dat ook viool speelt en de ander doet een hoop samples en drums. Zelf speel ik bas en zing." Voorlopig is het devies keihard repeteren. "Daarom heb ik nu geen stem", grinnikt hij. 

Young & Sick speelt (als 'music and art project') begin maart op SXSW in Austin, Texas, 20 en 21 maart op het Buku festival in New Orleans ("dat wordt tof, alle designers zijn er en mijn tekeningen hangen daar") en 12 en 19 april op Coachella (als Muse headlinet). Voorlopig staat hij als 'Los Angeles based music and art project' geafficheerd (dankzij Wikipedia). "Het is nu hier in Amerika aan het gebeuren. Dat had niet snel ergens anders gekund. Het heeft me zeker wel geholpen, maar ik ben geen Amerikaan."

Meer info op zijn site en artwork op Van Hofwegens Instagram.