Matthijs van Nieuwkerk debuteerde in VPRO's De Wilde Wereld Matthijs van Nieuwkerk debuteerde in VPRO's De Wilde Wereld

Vanavond DWDD voor het eerst op Nederland 1

, Ingmar Griffioen

Matthijs van Nieuwkerk debuteerde in VPRO's De Wilde Wereld

Vanavond DWDD voor het eerst op Nederland 1

Ingmar Griffioen ,

Het nieuwe DWDD-seizoen begint vanavond op Nederland 1. Een mooi moment om 28 jaar terug te gaan in de tijd naar het radiodebuut van presentator Matthijs van Nieuwkerk op 30 juni 1986. Dat moment in het VPRO-programma De Wilde Wereld kwam bovendrijven bij een speurtocht in de archieven.

Presentator Fons Dellen herinnert zich nog goed hoe de jonge Matthijs met jeugdvriend Mark van den Heuvel vergeten beroemdheden Harry Touw (komiek) en autocoureur Jan Lammers opbelde: "Met zo'n jongensstemmetje in plat Amsterdams accent, echt zo'n lefgozertje was het."

Dellen dook voor zijn afscheid van de VPRO in 30 jaar met archieven en duikelde onder meer de uitzending van De Wilde Wereld uit 30-06-86 op. Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer wees ons op de rol van Van Nieuwkerk. Dellen maakte het radioprogramma met Bram van Splunteren, op de achtergrond dacht het VPRO-hitteam mee over de invulling. Dellen: "Eerlijk is eerlijk; Jan Donkers heeft hem aangedragen. Hij zei: 'Ik ken twee van die gasten en die zouden best iets leuks kunnen doen'. Dat zochten we altijd: iets journalistieks en iets mafs."

'Hoe je in de komkommertijd nieuws maakt'

Van Nieuwkerk begon zijn RTV-loopbaan dus bij de VPRO, waarvoor hij in 1991 ook nog het toenmalige kunstprogramma Prima Vista presenteerde. Twee jaar voor De Wilde Wereld was hij met vriend Mark van den Heuvel als journalist begonnen met sportinterviews voor Het Parool. Dellen: "Mark was de zoon van de bekende journalist Aad van den Heuvel. Na het voorstel van Jan Donkers hebben we Mark en Matthijs uitgenodigd en ze hadden er wel oren naar." Met de van hem bekende rappe tongriem legt Matthijs in 'De Wilde Wereld van Mark en Matthijs' meteen aan maat Mark uit hoe je in de komkommertijd nieuws maakt: 'Mensen die een tijdje uit de belangstelling zijn, gaan wij weer in de belangstelling brengen.' "Ze kwamen zelf met het idee om gasten die ooit beroemd waren op te zoeken en te kijken hoe het met ze gaat."

Gezien hun sportachtergrond is het wellicht niet zo gek dat het duo eerst bij Jan Lammers uitkomt, de autocoureur die dan al voor de Formule 1 geflopt is. Dellen herinnert zich een wat stekelig gesprek. "Mark en Matthijs zaten hem een beetje te jennen." Van den Heuvel weet het geeuwen inderdaad niet te onderdrukken als Lammers vertelt welke races hij nu rijdt en reageert geprikkeld op Van Nieuwkerks conclusie dat hij niet meer in de Formule 1 terechtkomt. Mooie radio.

Fred Haché, de camping en de schuine grappen

Hoe anders verloopt het gesprek met Harry Touw, de VPRO-televisiemaker, die bekend werd met rollen als Otto Kolkvet en Fred Haché. Als Van Nieuwkerk zich voorstelt als Matthijs van VPRO-radio reageert Touw met de gevleugelde woorden 'Goed zo jongen'. Dellen moet er nog om gniffelen. "Hij lanceerde die oneliner, die hebben we nog maanden gebruikt in het programma." De dan bijna 63-jarige Touw pakt de brutale vragen wat beter op, vertelt dat Fred Haché 'heerlijk op de camping zit in Warmond', weigert in het kader van de komkommertijd een foute komkommergrap te vertellen. Wel gooit hij er 'voor de VPRO' graag een schuine mop over een dominee en een prostituee in.

Vanavond ziet u Matthijs van Nieuwkerk en DWDD voor het eerst op Nederland 1, om 19.00 uur met aansluitend het NOS-journaal. Luister voor het historisch kader eerst hieronder nog even die eerste radiostappen uit 1986 terug en de hele uitzending van De Wilde Wereld.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12