John Coffey-docu: "We wilden ons eigen jongensboek schrijven"

Deel 1 nu in primière op 3voor12

Ingmar Griffioen ,

"We hebben extreem veel gespeeld, eigenlijk viel alles op z'n plek", vertelt Richard van Luttikhuizen over het idiote jaar dat hij als bassist van de Utrechtse rock 'n roll-rebellenclub John Coffey beleefde. "Wat we doen is zo tof, dat we ons eigen jongensboek wilden schrijven. Nu kunnen we niet schrijven, maar wel filmen." En zo werd het idee voor een documentaire geboren. Niels Bourgonje stapte in en tien maanden verder is Miles 'Till The End Of The Road We Walk af. Van Luttikhuizen is blij en opgelucht: "Dit is voor ons de kers op de taart van de afgelopen twee jaar."

Dit jaar zag je John Coffey niet op Eurosonic Noorderslag, maar vorig jaar trapten de vijf schelmen in de kelder af voor een waanzinnig livejaar waarbij ze ook Paaspop, Groezrock, Metropolis en Lowlands aandeden. "Dit jaar hadden we er niks te zoeken, maar we gaan voor volgend jaar", vertelt de bassist vastberaden. Eerst komen ze dus met een documentaire van liefst 45 minuten en vandaag gooien ze de eerste 10 online. Kijk:

Van Luttikhuizen en co liepen al jaren met dit idee rond. "Waarom? Vooral omdat het ons heel erg leuk leek en ik heb ook een journalistieke achtergrond." Vervolgens kwam filmer Niels Bourgonje in beeld en na een try-out op Groezrock wisten ze het zeker: "Dit kan. En als het toch een jongensboek op film wordt, dan maar een van driekwartier. Niels is dit jaar naar een groot deel van de shows mee geweest en anders heb ik gefilmd." Tien maanden met festivals als Lowlands en Groezrock en buitenlandse trips; het leverde een schat aan materiaal op. "Ik denk dat we zo'n 1200 GB aan beeld hadden. De computer is dan ook meer dan eens gecrasht."

Vanaf nu komt er elk week een deel uit. De docu wordt ook bij de Oosterburen uitgebracht door hun Duitse label Redfield, maar ondanks de snorren van de gebroeders Van Luttikhuizen voelen ze er niks voor om 'm na te synchroniseren. "Nee, ze zullen het met de Engelse ondertiteling moeten doen." De band denkt niet aan een fysieke release en is verguld met de kers op de taart. "We wilden iets maken dat we aan onze kinderen en kleinkinderen kunnen laten zien. Laten zien hoe dat nu gaat in zo'n bandje. En het is een prachtige afsluiter van dit jaar." Ehm ja, maar nu? "De film gaat altijd door hè. Dus ik denk dat de komende twee jaar weer verschillende harde schijven vol zullen raken en dan zien we daarna wel weer wat we daarmee doen. Het komt sowieso allemaal in het grote plakboek."

Deel 1 van Miles 'Till The End Of The Road We Walk zie je hier, de komende donderdagen volgen Deel 2, 3 en 4 via de eigen website. De jongens van John Coffey zie je verder voorlopig vooral over de grens aan het werk: onder meer Engeland, Duitsland, Zwitserland en België worden de komende maanden aangedaan.