Trouw tot in den dood: Nuno Dos Santos en Patrice Bäumel over stoppen op de piek

"Achter de schermen gebeurt veel, maar ik ben nog niet in een positie om dat te verklappen"

Tim van der Steen ,

Nog twee weken, dan is het afgelopen aan de Wibautstraat. Met het einde van Trouw in zicht spreken we getrouwen over de club waar zij zich jaren thuis voelden, de Trouw familie en over hun beste nachten daar, in het licht van die gekleurde tl-balken. Vanavond staan Nuno Dos Santos en Patrice Bäumel voor het laatst samen in de club. Vanuit Club 11 kwamen zij met hun eigenwijze koers Trouw binnen varen onder de vlag van 360 Soundsystem. Een interview plus een tijdelijke download van al hun podcasts voor Club 11 en Trouw.

“Met het sluiten van Trouw verliest Amsterdam de vetste tent van Nederland, qua geluid én programmering,” zegt Nuno Dos Santos. “Het is een creatieve broedplaats die mij heeft gevormd als artiest. Een hele fijne plek met een openminded publiek. Het heeft mij als dj ook beter gemaakt, omdat ik er met sounds kon experimenteren.”

Trouw heeft veel artiesten een podium gegeven om zich te ontwikkelen, Job Jobse is daarvan een uitgesproken voorbeeld. Ook het Trouw-label heeft hier aan bijgedragen. Vapour van Patrice Bäumel was de eerste plaat die er op uitkwam, Dos Santos was een van de roergangers. “Het was een logische stap om ook een label te hebben, ik deed dat onder andere met Olaf Boswijk,” zegt Dos Santos. “Ik bracht er mijn eerste soloplaat op uit, en heb er veel geleerd om later mijn label SoHaSo (Something Happening Somewhere) te kunnen starten.”

Nuno Dos Santos en Patrice Bäumel vonden elkaar op de Red Bull Music Academy. Het klikte muzikaal dus begonnen zij 360 Soundsystem. Onder die naam boekte Olaf Boswijk hen geregeld voor Club 11. Toen Trouw begon vroeg hij hen om ook daar avonden te hosten. “We hebben in Trouw veel draaiuren gemaakt en dus als dj kunnen groeien,” zegt Bäumel. “Je hebt er twee zalen met heel verschillende omstandigheden. We hebben er veel nieuwe vrienden gemaakt, zowel binnen als buiten de Amsterdamse scene en een eigen fanbase opgebouwd. De mensen bij Trouw zijn een familie, echt een hechte club. In vijf jaar tijd heb ik er nooit ruzie gehad.” Dos Santos: “Er heerst een eenheidsgevoel, van de toiletmensen tot de portiers en het barpersoneel. Het is een tweede huis.”

Na 360 Soundsystem volgden meer avonden onder andere namen, waaronder Black Magic en ook Hifi, waarvan vanavond de laatste editie wordt gevierd. Een mooi moment om terug te blikken op de mooiste avonden in Trouw. Dos Santos: “Ik herinner mij de eerste keer dat Donato Dozzy naar Nederland kwam, wij hadden hem uitgenodigd. Die avond hypnotiseerde hij Trouw met zijn sound. Rond drie uur zette hij For The Lost van The Mole op, een vrij rustige plaat. In de break explodeerde het, ik krijg nog steeds kippenvel als ik er aan denk. Tijdens het eten vooraf in het restaurant vertelde ik hem dat ik verliefd was op zijn plaat Gol. Toen aan het einde het geluid uit was mocht hij nog één plaat draaien. Hij knipoogde naar mij en zette die plaat op. Mijn solo-avond vond ik ook heel bijzonder. Ik moest zeven uur draaien en dacht nog ‘hoe ga ik dat doen?’ Toen ik eenmaal bezig was ging het best soepel, en na afloop wilde ik er nog wel zeven uur bij.” 

 “De beste avond die ik er heb meegemaakt was de laatste Ontrouw,” zegt Bäumel. “Dat was omdat, meer dan iedere andere avond, het publiek in het middelpunt stond. Iedereen was verkleed en deed moeite om mee te doen. Niet alleen met dansen, maar ook qua instelling. Het was vrijer, een avond zoals je droomt voor een club. Waarbij binnen iets gebeurt waar je bij wilt horen, en mensen die er niet bij waren het ook niet kunnen begrijpen. Ik mocht daar draaien, ik denk dat er geen avond is waar dj’s zo weinig op de voorgrond staan als bij Ontrouw. De relatie tussen artiest en publiek is anders, een hele bijzondere dynamiek. Of zoiets ook kan op een nieuwe plek is moeilijk te voorspellen.”

Nieuwe plek
De logische vraag die bij velen speelt: Komt er een nieuwe plek? Wie springt er in het gat, en zijn er al plannen? Bäumel: “Ik hoop dat er een opvolger van Trouw komt. We hebben de mensen, infrastructuur en het geluidssysteem. Als er een locatie gevonden wordt komt er een doorstart, veel mensen willen mee en er zijn ideeën genoeg. Achter de schermen gebeurt veel, maar ik ben nog niet in een positie om dat te verklappen. In de tussentijd staat ineens 1200 man extra op straat, daarmee ontstaat ruimte voor nieuwe locaties als Radion en wie weet Canvas. Ik denk ook dat er ruimte voor one-off evenementen ontstaat zoals warehouse-feesten. Misschien is een adempauze ook goed voor Amsterdam om zich te hervinden. Trouw was een tijdelijk project en de sleur is er nooit ingekomen. Stoppen op je piek betekent ook veel energie om nieuwe dingen te beginnen.”

Tijdelijke download alle sets
Nuno Dos Santos en Patrice Bäumel bieden tijdelijk alle podcasts die zij voor Club 11 en Trouw hebben gemaakt ter download aan. Download hier deel 1, deel 2 en deel 3.