Groot Rotterdams poppodium in failliete Hollywood Music Hall

Cultuurpodium Perron moet dicht, eigenaar start om de hoek door

Ingmar Griffioen ,

Spannende verwikkelingen in de roerige Rotterdamse podiumwereld: het slechte nieuws is dat Cultuurpodium Perron in 2015 na vier jaar dicht moet. Het goede nieuws is dat eigenaar Aziz Yagoub om de hoek een oplossing heeft gevonden: in de failliete Hollywood Music Hall moet een pop- en cultuurpodium verrijzen met plek voor 'live topacts en 1500 bezoekers'. Voorlopige werktitel is In De Ruimte. "Er waren daar zeven discotheken onder één dak, die slopen we er allemaal uit en daar maken we een popzaal van voor 1500 man", vertelt Yagoub in 3voor12 Radio. "Dit wordt iets compleet nieuws waar live- en elektronische acts hun opmars maken." Onzeker is of de initiator aanspraak wil maken op gemeentelijke subsidie, tot 19 december kunnen plannen ingediend worden voor een poppodium.

Cultuurpodium Perron begon in 2011 onderin een leegstaand, oud postgebouw aan de Schiestraat. Op een steenworp van het Centraal Station ontstond een club voor 800 bezoekers waar de underground weer de kans kreeg. Perron gaf een belangrijke impuls aan het Rotterdamse podium- en uitgaanscircuit en was bijvoorbeeld op Motel Mozaique een van de spannendste locaties. Een plek waar je tot diep in de nacht ongedwongen uit kon gaan, maar ook een plek waarvan iedereen wist dat het tijdelijk was. Dat bleek gisteren uit een Facebook-bericht: ergens in 2015 moet het pand tegen de vlakte "om ruimte te maken voor een hotel en kantoren". Onder hetzelfde bericht brengt Yagoub het goede nieuws: "Maar we hebben gelukkig niet lang hoeven te rouwen want met de juiste dosis toeval, gelukkig en gun-factor gaan wij morgen iets tofs aankondigen. Geen paniek dus."

Letterlijk om de hoek vond de horeca-ondernemer, die ook café-restaurant Ballroom aan de Witte de Withstraat bestiert, een nieuwe uitdaging. Eind vorige week tekende hij een huurcontract voor tien jaar met de eigenaar. De Hollywood Music Hall in de Delfstestraat telde liefst zeven zalen en was zeventien jaar lang een populaire uitgaansgelegenheid. Eind juli ging de zaak failliet. De ooit zo roemruchte discotheek bleek later een miljoenenschuld te hebben uitstaan bij de belastingdienst. De hele inboedel is net geveild. Yagoub heeft grote plannen: een architectenbureau moet een grote zaal inruimen die geschikt is voor concerten. "We trekken het pand eerst helemaal leeg en beginnen opnieuw. In de nieuwe bestemming zijn er geen 7 discotheken onder 1 dak, maar 1 grote zaal met een capaciteit voor ruim 1500 bezoekers." De ingang wordt 'op verzoek van bewoners' verplaatst naar de achterzijde, waarmee de nieuwe tent nog dichterbij de huidige Perron zou komen. Daar aan de Schiestraat plant Yagoub een groot terras met Biergarten.

Met die capaciteit positioneert hij zich meteen als opvolger van Watt, De Nieuwe Oogst en Nighttown, als hét grote poppodium van Rotterdam. Met een gedegen ondernemersplan en deze locatie, moet de gemeente immers wel gek zijn om niet in te stappen, toch? Plannen voor 'een middelgroot poppodium met een (boven-)regionale uitstraling' kunnen tot vrijdag 19 december 2014 12.00 uur ingediend worden. De gemeente stelt voor de exploitatie van het podium voor de komende zes jaar subsidie beschikbaar. Yagoub: "Ik geloof vooral in de markt en daarna in mezelf." Het persbericht meldt stoutmoedig: "Anders dan podia zoals de Nieuwe Oogst, Waterfront of Watt in Rotterdam is de zaal van Yagoub vanuit de markt ontstaan zonder bemoeienis van de gemeente."

Cultuurpodium in plaats van volwaardig poppodium
In 3voor12 Radio verduidelijkt Yagoub zijn uitgangspunt. "Het woord poppodium is hier in Rotterdam wat besmet geraakt. Wij worden een cultuurpodium dat niet pretendeert een volwaardig poppodium zoals Paradiso te zijn. Maar we hebben wel een even grote zaal die beschikt over dezelfde faciliteiten."

Voor de Rotterdammer is het goede nieuws dat het team achter Perron doorgaat en nog een geruststelling: naar verluidt gaat ook de kenmerkende toiletjuffrouw Connie mee. Het is nog onzeker wanneer In De Ruimte precies de deuren kan openen, evenals wanneer in 2015 Perron de deuren moet sluiten. Yagoub denkt aan midden 2015: "Als het aan mij ligt gaan we al met Valentijn open, maar je weet hoe het gaat met verbouwingen. Ik heb de beslissing genomen dat ik pas openga als alles klopt."