Beginners verder als Band of Beginners na Amerikaanse dreiging

Verwijderd van Spotify en YouTube "niet zo handig als je plaat net uit is"

Ingmar Griffioen ,

Opeens werd alle muziek van Beginners van Spotify gehaald en kreeg Excelsior een fikse waarschuwing: 'Als het label zoiets nog één keer flikt, dan worden alle Excelsior-bands van Spotify gehaald', zo vertelt Susanne Linssen van de Amsterdamse band Beginners. Aanleiding was de juridische druk van de Amerikaanse naamgenoot. "Ik schrok wel. Toen ik de bandnaam verzon, heb ik het natuurlijk wel gegoogled en toen bestond de naam nog niet. Ik vind het optreden van Spotify wel erg vreemd, iTunes gaat bijvoorbeeld niet op de stoel van de rechter zitten."

Begin dit jaar kwam de Amsterdamse band Beginners bovendrijven als een project van Susanne Linssen (bekend van Hospital Bombers) met andere indie veteranen als Marit de Loos (Caesar) en Geert de Groot (o.a. Scram C Baby, Solex, Fatal Flowers). Op 5 september verscheen het album September Sunburn bij Excelsior Recordings. Niet veel later kreeg de band te horen dat Spotify het album verwijderd had.

"Toen eind augustus onze eerste single werd aangemeld, zei Adriaan van Excelsior wel dat er nog een band met die naam was, maar ik vond de naam wel leuk. Voorlopig waren we nog niet in Amerika doorgebroken en die band was ook nog niet echt groot, geen Coldplay of zo. Dus hebben we doorgezet en toen kregen we opeens dat bericht." De Amerikaanse naamgenoot had inmiddels het trademark aangevraagd voor Beginners in Amerika, maar dat leek de Amsterdammers nog steeds geen probleem. Ze namen contact op en boden aan om voor Spotify dan (NL) erachter te zetten. "Dat wilden ze niet. We kregen een brief van hun advocaat dat Nederland voor hen wel belangrijk was. Volgens mij had hier nog nooit iemand van ze gehoord, dus zei ik: 'kom dan eerst maar door met je Europees merkenrecht'."

Beginners vs. Beginners
De Amerikanen lieten het er niet bij zitten. De advocaat meldde volgens Linssen dat Beginners in een internationale parfumeriereclame kwam. "De weg moest dus vrij zijn. 'We krijgen veel hits van mensen uit Nederland'. Ja vast, van mensen die naar ons op zoek zijn, dacht ik." De zaak van Beginners is een interessante case in het huidige streaming-klimaat, merkte Linssen al snel. "Ik heb wat mensen benaderd, die vonden het in het kader van internationaal merkenrecht heel interessant. Zij zagen wel mogelijkheden, maar wilde ik er echt een zaak van maken, dan moest dat met advocaat en ging het lang duren. Toen heb ik me bedacht. Ik wilde toch wel weer op Spotify en we waren ook van YouTube verwijderd. Dat is allemaal niet zo handig als je plaat net uit is."

"Ik was op een gegeven moment zo'n beetje parttime merkenrecht aan het studeren en wil liever liedjes schrijven." De Amsterdammers kozen dus eieren voor hun geld, maar blijven wel met een rare nasmaak achter. "Ik vind het optreden van Spotify wel erg vreemd, want iTunes doet dat bijvoorbeeld niet. Die hebben zoiets van 'zoek het eerst zelf maar uit' en gaat niet op de stoel van de rechter zitten. Het is toch vreemd dat Spotify dat wel heeft gedaan." Op Spotify kom je vaak bands met dezelfde naam tegen, wat bij het beluisteren onhandig kan zijn. Niettemin lijkt de dienst die database-dubbelingen niet actief op te schonen. De juridische druk van de Amerikaanse band heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in het besluit dat ditmaal wel te doen. "Er zijn geloof ik ook zes bands met de naam Moss."

'Door onder een iets andere naam'
Linssen: "Ik wilde eerst Beginners vs. Beginners als bandnaam kiezen, haha." Het werd toch Band of Beginners en daar is ze best over te spreken. "We wilden wel graag Beginners erin houden en dit klopt ook weer wel." De bandnaam gaat op alle platforms veranderen. "Alleen op Facebook kregen we het niet meer veranderd, maar daar heten we sowieso al Beginners Band in verband met de gelijknamige film." Intussen is Linssen "hard bezig met een videoclip waarbij we gebruik maken van software met gezichtsherkenning en ik heb dat liedje voor Hunkemöller ingezongen, dat door Koen van de Wardt van Moss is geproduceerd." Met (Band of) Beginners deed ze nu zo'n 25 optredens onder meer op Crossing Border en Great Wide Open. "Dat was leuk, so far so good. We gaan gewoon weer door, alleen onder een iets andere naam."