The Kik brengt Chef Special cover officieel uit

“Wonder boven wonder werd ik er zelfs zelf een beetje emotioneel van”

Atze de Vrieze ,

Gaat The Kik hun labelgenoten van Triggerfinger achterna? Er was geen ontkomen aan: de Rotterdamse band kreeg zoveel goede reacties op hun hertaling van Chef Special’s In Your Arms in de Ochtendshow van Giel Beelen, dat het wel van een officiële release moest komen. Een week voor Lowlands speelde de band op 3FM, nu is een studioversie klaar voor iTunes-release. “We kregen zelfs berichten van mensen die hun auto langs de kant gezet hadden omdat ze tranen in hun ogen kregen.”

De timing was natuurlijk perfect voor The Kik. Een week voor hun belangrijke Lowlands-show mocht de band aantreden bij Giel Beelen, ideaal om even wat aandacht op de band te vestigen. Het had het beoogde effect, en zelfs meer. Dave von Raven reageert ontroert als hij terugdenkt aan de show van afgelopen zaterdag. “Het voelde als een warm bad, we hadden het gevoel dat we er welkom waren. Ik kwam echt overdonderd van het podium. We speelden ook voor het eerst met een blazerssectie, dat was toch wel heel goed bevallen. Wat mij betreft spelen we elke dag met ze, maar dan wordt er natuurlijk geen knaak meer verdiend.”
 
En ja, de band speelde die cover van Chef Special. Daags voor hun optreden bij Giel had Dave In Your Arms in een uurtje of twee hertaald tot Schuilen Bij Jou. Hij is er bekend mee, want vroeger waren bijna al zijn liedjes hertalingen van oude (liefst onbekende) nummers van anderen. “We hebben natuurlijk wel gerepeteerd, maar het schrijven kostte me niet veel tijd. Als het eenmaal gaat, gaat het vanzelf. De eerste zin stond op papier, en toen begon het te rollen. Al in de studio merkte ik dat er iets bijzonders gebeurde. Giel zelf kon ik niet zien, en ik kwam er pas na afloop achter dat hij echt vol schoot. Hij heeft een paar jaar geleden zelf zijn vader verloren, dat wist ik niet.”
 
Het liedje is oorspronkelijk door Chef Special-frontman Joshua Nolet geschreven als ode aan zijn overleden vader. Het nummer werd een grote radiohit. Toch maakt de Nederlandse versie zo mogelijk nog meer los. “Ik ken Joshua eigenlijk helemaal niet. Direct dezelfde dag belde hij me om te zeggen dat hij het geweldig vond. Dat was wel een opluchting, ik ben erg dicht bij het origineel gebleven, maar je moet toch maar afwachten wat hij ervan vindt. Het is toch zijn liedje. Toen er zoveel reacties kwamen, werd ik wel even nerveus. Hij had zelf ook zitten janken”, zegt Dave. Om er op zijn Rotterdams aan toe te voegen: “Dat krijg ie dan, daar ken je niks aan doen. Ik ben zelf niet zo’n janker, maar ik vond het wel mooi om te zien hoe op Lowlands mensen geraakt werden door dat liedje. Wonder boven wonder werd ik er zelfs zelf een beetje emotioneel van.”
 
In overleg met Chef Special, Giel Beelen en labels Top-Notch en Excelsior besloot The Kik op maandag direct de studio in te duiken om het nummer fatsoenlijk vast te leggen. “Live ingespeeld, direct afgemixt. Heel leuk als zoiets gebeurt, zo spontaan. Dit zagen we absoluut niet aankomen.”