North Sea Jazz naar Hong Kong: "Elke punt van de wereld wil een North Sea hebben"

Mogelijk meer Aziatische edities in de toekomst

Atze de Vrieze ,

Rotterdam, Kaapstad, Curacao, festival North Sea Jazz had al vestigingen in verre uiteinden van de wereld, maar daar komt nu een extra editie bij: in Hong Kong. Van 14 tot en met 16 november zal in het Verre Oosten de eerste editie plaats vinden, zo kondigt organisator Mojo Concerts vandaag aan. Woordvoerder Junior van der Stel: "Eigenlijk gaan wij helemaal niet actief de boer op, maar we worden graag benaderd. Elke punt van de wereld wil graag een North Sea Jazz hebben. Vaak is het niet serieus, soms wordt het serieus onderzocht, en in dit geval gaat het echt gebeuren."

North Sea Jazz is de afgelopen veertig jaar een belangrijk merk geworden in de jazzwereld. Het festival ontving in Den Haag en later Rotterdam als veel jazz-, soul en hiphopgiganten, en dat maakt de naam volgens Van Der Stel zeer interessant. "De historie is gigantisch, artiesten zijn blij als ze in Rotterdam mogen staan. Dat opent ook internationaal deuren." Net als op Curacao en in Zuid-Afrika wil Mojo grote internationale acts boeken, maar ook focussen op wat lokaal leeft. "Je ziet op het festival in Curacao acts die hier niet zo snel zou spelen, maar die daar perfect passen. Toch viel me bij de eerste editie ook op dat het op Rotterdam leek, op de palmbomen na dan."
 
Namen voor de eerste Hong Kong editie zijn er nog niet, maar Mojo hoop temt de officiële aankondiging duidelijk te maken een serieuze speler te zijn, 'en niet een van de vele charlatans'. Het Nederlandse bedrijf gaat in Azië in zee met One2 Entertainment, een bedrijf van twee Nederlanders Robert van Hunsel en Jennifer Chan, die al een netwerk in Azië hebben. De eerste editie vindt plaats midden in het financiële centrum van Hong Kong. "Op een openlucht terrein op een eiland, met als decor de skyline van Hong Kong", vertelt Van der Stel. "Het is een plek waar klein beginnen niet kan, maar ik wil me nu nog niet vastpinnen op een aantal bezoekers op een grootte artiesten."
 
Als Hong Kong slaagt, liggen meer Aziatische edities voor de hand. Zo is algemeen bekend dat veel Nederlandse artiesten in de jazzhoek (New Cool Collective, Wouter Hamel, Jungle By Night) 'big in Japan' zijn. Indonesië beschikt al over een redelijk groot jazzfestival, nota bene gerund door ex-North Sea directeur Paul Dankmeyer. "Het is de vraag of in Indonesie ruimte is voor een tweede grote festival, of dat een ander land voor de hand ligt. Over de Japanse markt weten we op dit moment weinig. Door nu te beginnen hopen we ook kennis en ervaring over de Aziatische markt op te doen. Laten we eerst de editie van november maar eens doen, maar ik sluit zeker niet uit dat we als het eenmaal loopt een of twee landen verder kijken."