Record Store Day 2014: Tien aankooptips Record Store Day 2014: Tien aankooptips

Met o.a. LCD Soundsystem, Joy Division en Jon Spencer Blues Explosion

, Ralph-Hermen Huiskamp

Record Store Day 2014: Tien aankooptips

Met o.a. LCD Soundsystem, Joy Division en Jon Spencer Blues Explosion

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Komende zaterdag is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor muziekliefhebbers: Record Store Day. Door het hele land organiseren lokale platenwinkels instore concerten, en verkopen ze gelimiteerde uitgaven. Alles tussen disco en free jazz komt langs, dus voor iedereen moet er iets te vinden zijn. Omdat er meer dan vijfhonderd releases zijn, helpen wij graag een handje. Hieronder tien tips waarmee je thuis kunt komen.

1. LCD Soundsystem – Long Goodbye
Net op het moment dat de groep echt groot leek te worden, trok LCD Soundsystem de stekker er uit. Als afsluiting gaven ze drie tot de nok toe uitverkochte concerten in Madison Square Garden, waarbij ze praktisch alle nummers speelden die ze tijdens hun bestaan geschreven hebben. En dat zijn er nogal wat. Deze liveregistratie van het aller, allerlaatste concert duurt dan ook bijna vier uur, samengeperst op vijf LP’s. Audiofiel James Murphy heeft de afgelopen drie jaar zitten schaven aan de mix, dus waarschijnlijk klinkt het allemaal als een klok.

2. Sun Ra – The Futuristic Sounds of Sun Ra
Sun Ra is typisch zo’n artiest die je misschien wel wil luisteren, maar waarvan je geen idee hebt waar te beginnen. Zijn enorme discografie maakt het niet makkelijk, en daarnaast is hij vooral bekend van snoeiharde, ontoegankelijke freejazz. The Futuristic Sounds of Sun Ra wordt gezien als zijn meest toegankelijke werk, en is dus een prima instapper. Weetje: saxofonist Marshall Allen die meedoet speelde recent bij Caribou’s liveproject Caribou Vibration Ensemble.

3. The Field – From Here We Go Sublime
Gek, ondanks dat de nummers op l From Here We Go Sublime vrij geliefd zijn bij nogal wat dj’s, en het album vescheen op het Duitse dancelabel Kompakt, kwam de veelgeprezen plaat nooit uit op vinyl. Tot nu. Een mooie kans om het prachtige geknutsel met loops en samples eens vanaf je draaitafel te luisteren.

4. Joy Division - An Ideal For Living
Heruitgaves zijn niet bepaald de aller spannendste releases bij Record Store Day. Voor deze debuut ep van Joy Division maken we echter een uitzondering. Het origineel kom je namelijk niet meer zo snel tegen. Of in ieder geval niet voor een enigszins behapbare prijs. Nou is de plaat op Record Store Day ook niet de goedkoopste, maar in ieder geval niet 1482 euro zoals op Discogs.

5.  Jon Spencer Blues Explosion – She’s On It
Drie porties muziekgeschiedenis in één. Allereerst is Jon Spencer Blues Explosion een naam waar het hart van menig jaren negentig-fan harder van gaat kloppen. En dan spelen ze ook nog eens een mash-up van de Beastie Boys en gitaarlegende Link Wray.

6.  Metronomy– Love Letters (Soulwax Remix)
Love Letters is vooral een ongelooflijk goed zomerliedje, niet direct een track waardoor je meteen je dansschoenen aantrekt. Maar nu Soulwax het nummer onderhanden heeft genomen, is het opeens een dampende discoknaller geworden. De b-kant van de single schijnt kunstig bekrast te zijn. Daar heb je verder niets aan, maar het ziet er wel leuk uit. 

7. Ennio Morricone - Il buono, il brutto, il cattivo
Hoe ongelooflijk mooi de muziek ook is, je gaat het waarschijnlijk niet erg vaak luisteren. Gelukkig doet de soundtrack van The Good, The Bad and the Ugly het ook erg goed in je platenkast. Punten scoren als die ene vervelende snobistische vriend of vriendin je vinyl collectie doorzoekt en weer zeurt dat er niks in staat dat de smaakpolitie overleeft.

8. William Onyeabor - WHAT?! - William Onyeabor Remixed.
Het leek wel of het afgesproken werk was. Afgelopen jaar werd de heruitgave van Afrikaanse synthfunkheld William Onyeabor door ongelooflijk veel artiesten in interviews genoemd als inspiratiebron. Een aantal artiesten heeft nu remixes van een selectie van zijn nummers gemaakt. O.a. Daphni, Hot Chip en Joakim knutselden tracks in elkaar.

9.       Oneohtrix Point Never - 'Commissions I'
Naast zijn eigen albums schrijft Oneohtrix Point Never geregeld muziek in opdracht. Voor musea, eenmalige uitvoeringen, etc. Een selectie daarvan heeft hij nu gebundeld op deze 12”. En als zijn muziek niet al genoeg reden is voor een aankoop, de hoes is ook bijzonder mooi.

10. Songs: Ohia - Journey On: Collected Singles.
Iets meer dan een jaar na zijn tragische overlijden brengt Secretly Canadian een boxset met singletjes uit van Jason Molina. Geen totaal onbekend werk, maar 14 nummers die je niet snel ergens anders zal tegenkomen. Als extraatje krijg je er ook nog een houten plug bij, zodat je singles er net nog iets mooier bijliggen op je platenspeler.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12