Pinkpop: Powerman 5000 leunt op festivaltrucjes

Alle vuisten in de lucht voor Spider One

door Stan Steeghs, foto's Bart Notermans ,

Het bekendste nummer van de Amerikaanse band Powerman 5000 is When Worlds Collide. De video hiervan heeft ruim vijf miljoen views op YouTube. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen, vraag je je af. Antwoord: het nummer zat onder computerspel Tony Hawk Pro Skater 2, alweer uit 2000. De generatie die dit computerspel heeft meegemaakt, heeft de weg gevonden naar het vierde podium. Zanger Michael Cummings (bijnaam Spider One) is het jongere broertje van Rob Zombie, die eerder op de dag op het hoofdpodium speelt. Dat laatste is zeer waarschijnlijk de reden waarom Powerman 5000 hier vandaag op Metal Maandag staat.

HET CONCERT:

Powerman 5000, Pinkpop Stage 4, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Amerikaanse industrial-metalband opgericht in 1991 met zanger/gitarist Michael Cummings als enige constante factor: Hij is al 23 jaar het enige vaste bandlid. Rondom hem wisselt de bandbezetting bijkant ieder jaar. De industrial-metal vertaalt zich op het podium naar de typische klederdracht: 'Spider' staat met leren handschoentjes op het podium en wordt omringt door twee gitaristen, drummer en bassist gehuld in dikke jassen. Laatste wapenfeit van de band: album nummer zeven Builders Of The Future is amper twee weken terug uitgebracht.

HET NUMMER:

How To Be A Human, de eerste single van het nieuwe album, zorgt voor de grootste pit van het optreden. Enkele bezoekers kunnen rekenen op een bierregen vanuit het midden van de tent.

HET MOMENT:

De polonaise-cirkelpit tijdens We Want It All. Een aantal mannen loopt rondjes in laag tempo met de handen op de schouders van de voorganger. Een cirkelpit op z’n Limburgs.

HET PUBLIEK:

Het gaat goed los tijdens het optreden van PM5K, zoals de band door zijn fans ook wel wordt genoemd. Het publiek, dat in de honderden oploopt, heeft lak aan de weinig variërende electro-metal nummers. De gebalde vuisten gaan de lucht in, er wordt luidruchtig ‘heuj, heuj, heuj’ meegeschreeuwd en er zijn veel moshpits te bekennen. Dit allemaal op aanvraag van zanger Michael en bassist Gustavo Aued. Ze krijgen het publiek eenvoudig mee. 

HET OORDEEL:

Na het uitbrengen van het laatste album vertelde Spider dat ze het wiel niet opnieuw uitvinden, maar groter maken. Dat eerste is waar, maar van dat laatste is weinig te merken. Het aantal goede nummers is schaars. “I want to play all day,” vertelt de frontman halverwege. Maar ondanks dat de band tot op heden zeven albums heeft uitgebracht, komt Powerman 5000 aan amper vijftig minuten spelen, terwijl een uur is ingeruimd. Niet bepaald geloofwaardig.  

DE FOTO: